Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ukrajna pert indít Magyarország ellen

2023. szeptember 18. 17:04 // Forrás: nyitókép: vezess.hu
Magyarország mellett Lengyelország és Szlovákia is a bíróság elé állhat egy döntés miatt, amivel hazai gazdaságukat védik.

Az Európai Unió szeptember 15-én feloldotta az olcsó és termesztésükben az EU-s szabályoknak sem megfelelő ukrán gabona behozatalára vonatkozó embargót. A döntésre a három V4-es szövetséges ország egyből reagált és saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat.

Ukrajna erre reagálva közölte Tarasz Kacska, gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettese révén, hogy beperli a három országot, köztük Magyarországot. Ahogy a HVG-ben megjelent cikkben is írják, az ukrán politikus szerint fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek.

Magyarországon még pénteken Nagy István, agrárminiszter közölte: „Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, Magyarország a gazdák érdekében nemzeti hatáskörben megteszi azt, és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre.”

Ez egyébként még aznap este megjelent a közlönyben, így szombattól 25 ukrán termékcsoport - húsok, tojás, méz, gabona, liszt, olajosmagvak, kenyér, zöldség és bor – nem jöhet be Magyarországra a tranzitszállításon kívül.

Ugyanezt a lépést Szlovákia és Lengyelország is megtette.

Ukrajna a pert a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kezdeményezi, ahogy az ország vezetése mondta: „Az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben.”

A háborúban álló országnak egyébként nem is a magyar döntés a legfájóbb, erre Kacska is utalt, hanem a lengyeleké, akikkel Ukrajna jóval nagyobb kereskedelmet bonyolít, ezért Kijev válaszul azt is kilátásba helyezte, hogy válaszul megtiltják a lengyel gyümölcsök és zöldségek behozatalát.

vehir.hu
további cikkek
Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. tegnap 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… tegnap 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.