Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Autómentes közlekedésre ösztönöznék veszprémieket a mobilitási héten

2023. szeptember 18. 14:38
Idén is csatlakozik Veszprém az európai mobilitási héthez. Pénteken, az autómentes napon akcióval készül a V-Busz és a V-Bike.

– Városunk évtizedek óta csatlakozik az autómentes naphoz és a köré szerveződő mobilitási héthez – mutatott rá Porga Gyula polgármester hétfőn, a hét programjait ismertető sajtótájékoztatón. Hozzátette: az autómentes napi rendezvénnyel hagyományosan elsősorban az általános iskolásokat igyekeznek megszólítani, hogy a gyerekeket már korán az alternatív közlekedési módok felé tereljék, idén azonban sikerült fiatalítani a célközönséget, hiszen a résztvevők harmada óvodás lesz. A programot ezúttal a Gyárkertben rendezik majd meg. 

Az autómentes naphoz kapcsolódóan azonban nemcsak a gyerekeknek szánt rendezvénnyel készül a város. Polgári István, a V-Busz vezérigazgatója elárulta:

idén is ingyenesen utazhatnak a lila buszokon azok, akik felmutatják érvényes forgalmi engedélyüket. Ezúttal pedig a V-Bike is csatlakozik a kezdeményezéshez, pénteken 0 forintért válthatunk napijegyet.

Ennek biztokában a szokásos szabályok mellett használhatjuk a közbringa-rendszert, vagyis az első fél óra ingyenes, a további megkezdett fél órák 500 forintba kerülnek. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a 0 forintos díj ellenére szükséges bankkártya adatokat megadni a jegyváltáskor, a rendszer ugyanis 10 ezer forintos kauciót foglal le a bankszámlán, amit természetesen a kölcsönzés lezárultakor felold.

A Gyárkertben egyébként molinó-kiállítást is rendeznek a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban. A kiállításról Bíró József, a közlekedési kultúra napjának kezdeményezője elmondta: évente húszezren sérülnek és ötszázan halnak meg közlekedési balesetben az országban. Ez kellő óvatossággal elkerülhető lenne, és a plakátkiállítással erre hívják fel a figyelmet. Ezzel kapcsolatban Brányi Mária alpolgármester  hozzátette: a plakátokat már több településen kiállították, és nagy szerencse, hogy pont a mobilitási héten érkezett Veszprémbe a szabadtéri tárlat, mert így talán nagyobb figyelmet kap ez a fontos téma.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. ma 8:38 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. ma 8:31 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.