Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
14°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
14°C

Kárpit, mely évekre meghatározza a hangulatot a helyiségeidben

2023. szeptember 12. 12:22

A berendezési elemeinket nemcsak azért alkalmazzuk, hogy a rengeteg holminkat legyen hova pakolni, hanem bizony a kényelmünket is kiválóan képesek szolgálni. Emellett pedig természetesen az sem hátrány, ha igazán szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk minden egyes nap, amikor megpillantjuk őket. Egy enteriőr hangulata nagyban függ az ott használt kárpitoktól is.

Hogy még kényelmesebb legyen

A kárpitozás nem modern találmány, már a középkorban feltalálták, de csupán a XVII-XVIII. században kezdett rohamosan elterjedni. Ha ízléses és kényelmes kárpitozott bútorokat szeretnél vásárolni, a DODO ülőbútorai között biztosan rátalálhatsz a pontosan a te igényeidnek megfelelő kiváló darabokra.

A kárpitozással a berendezési tárgyakat még kényelmesebbé lehet tenni. A kárpitos mester az ülő- és fekvőbútorokat kipárnázza, kárpittal bevonja, ha kell, akkor még fel is díszíti vagy zsinórozza. Adott esetben pedig meg is tudja javítani, illetve teljesen ki is tudja cserélni a sérült vagy elhasználódott textilt vagy bőrt a bútorokon. Újjászületnek a keze alatt.

Hatalmas az alapanyagok választéka

A bútorokat, legyenek azok ülő- vagy fekvőalkalmatosságok, a leggyakrabban valamilyen bútorszövettel kárpitozzák, ezek közé szokták sorolni a művelúrt is, ami se nem szövet, se nem bőr. A textilbőrt vagy az ökobőrt is itt említhetjük, ezek ugyanis szintetikus anyagokból készülnek és olykor a megszólalásig hasonlítanak az eredetire, ám sokkal tartósabbak és ellenállóbbak, nem is beszélve a kedvezőbb árukról.

Igazán remekül használhatóak a plüss bútorszövetek, nagyon dekoratív felületek képezhetők ezekkel. Ám a használat során gyakran kifényesedhetnek, majd elkophatnak. Nagyon kopásálló viszont a zsenília, puha és kellemes tapintása egyaránt alkalmassá teszi gyerekbútorok kárpitozásához. Általában géppel is ki lehet tisztítani.

Mi alapján dönts?

Oly sok bútorszövetfajta van, hogy felsorolni is lehetetlen. A választás során érdemes kopásálló anyagnak bizalmat szavaznod. Az sem mellékes, hogy ne legyen hajlamos gyorsan kinyúlni és hullámossá válni, valamint az sem, hogy a tisztítása ne legyen túl bonyolult és költséges. A fény- és színtartó anyagokkal sokkal jobban jársz, hiszen így nem változik meg az adott tér hangulata minden egyes tisztítást követően, hiszen nem kell a kifakulástól tartanod.

A kényelem és a puhaság is nagyon fontos szempontok, hiszen a bútoraink nemcsak esztétikai élményt adnak, hanem szolgálnak is minket. Azért óvatosan a sajátos mintázatokkal, nem minden passzol minden formavilághoz!

A természetes alapanyagú bútorkárpitokról, mint például a gyapjú, a pamut vagy a hernyóselyem, jó tudni, hogy igen érzékenyek a foltokra és a szennyeződésekre is. Általában csak szakértő tudja rendesen eltávolítani azokat belőlük.

Az átgondolt kárpitválasztás eredménye a sokáig szép és kényelmes bútor.

 

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.