Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csaknem 95 millió forinttal támogatja az állatvédelem fejlesztését a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány

2023. szeptember 11. 11:40
Az összeget elsősorban civil állatvédő és állatkerteket tömörítő ernyőszervezetek kapják, és legnagyobb arányban ivartalanításra és infrastruktúra-fejlesztésre fordíthatják.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elsődleges feladata a fenntartható megoldások támogatása az állatvédelemben, állatvédelmi jövőtervezés, ismeretterjesztés és megelőzés. Ennek keretében az Alapítvány 2023. szeptemberében éves költségvetése több mint harmadát állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére, valamint az Állatorvostudományi Egyetem civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának és kutatómunkájának támogatására fordítja.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elsődleges célja a jövő szempontjából kulcsfontosságú kérdések kezelése az állatvédelemben, hosszútávú és fenntartható megoldások feltérképezése, kezdeményezése, támogatása. Közfeladatai közé tartozik az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek és gazdálkodó szervezetek támogatása, együttműködésük ösztönzése, az állatvédelem népszerűsítését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése, valamint az állatvédelem fontosságának a tudatosítása és továbbadása a fiatal generációk számára.

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos a támogatás bejelentésekor hangsúlyozta: az állattartási kultúra tudatos fejlesztéséhez elengedhetetlen a lakosság – és kiemelten a gyermekek – szemléletformálása, ebből a munkából az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek is nagymértékben veszik ki részüket. Hozzátette: a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásakor is kiemelt célkitűzés volt a civil szervezetek ezen tevékenységének támogatása, ösztönzése, az pedig rendkívül előremutató, hogy az ivartalanításra is tudtak forrást biztosítani. Kiemelte továbbá, hogy az állatkertekkel folytatott közös munka és edukációs törekvések megerősítésének egyik fontos alapköve lehet, hogy az Alapítvány nem csak szakmailag, hanem immáron anyagilag is segíti állatvédelmi funkcióik fejlesztését.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Kuratóriumának elnöke, dr. Vetter Szilvia PhD. kiemelte: a csaknem 95 millió forintos támogatásból a támogatott ernyőszervezetek és a felsőoktatási intézmény ivartalanításra 39 000 000 Ft-ot, infrastruktúra-fejlesztésre 36 250 000 Ft-ot, oktatásra, kutatásra, egyéb rendezvényre 19 650 000 Ft-ot fordíthatnak.

A támogatott ernyőszervezetek és a támogatási összegek a következők (ABC-ben):

• Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetsége 5 millió Ft,
• A bejegyzés alatt álló Macskavédők Országos Szövetségének tagjai összesen 5 millió Ft (Magyar Macskavédő Alapítvány 3 millió Ft, Olt-Alom Állatvédő Egyesület 1 millió Ft, Terápiás és Segítő Macskákért Alapítvány 1 millió Ft),
• Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (MÁSZ) 35 millió Ft,
• Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) 5 millió Ft,
• Magyar Állatvédők Országos Szervezete Egyesület (MÁOSZ) 20 millió Ft,
• Magyar Magánállatkertek és Akváriumok Egyesülete (MMAE) 10 millió Ft.

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) 14,9 millió Ft támogatásban részesül. Az egyetem 2013-ban indította civil állatvédőket segítő ivartalanítási programját, amely során állatorvos hallgatókat is bevonnak az eljárásokba. Az ivartalanítási program elmúlt tíz éve alatt több mint 4000 kutya ivartalanítására került sor.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel. ma 14:43 Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. tegnap 13:26 Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. 2024. május 6. 16:31 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. 2024. április 28. 8:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.