Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C

Csaknem 95 millió forinttal támogatja az állatvédelem fejlesztését a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány

2023. szeptember 11. 11:40
Az összeget elsősorban civil állatvédő és állatkerteket tömörítő ernyőszervezetek kapják, és legnagyobb arányban ivartalanításra és infrastruktúra-fejlesztésre fordíthatják.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elsődleges feladata a fenntartható megoldások támogatása az állatvédelemben, állatvédelmi jövőtervezés, ismeretterjesztés és megelőzés. Ennek keretében az Alapítvány 2023. szeptemberében éves költségvetése több mint harmadát állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére, valamint az Állatorvostudományi Egyetem civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának és kutatómunkájának támogatására fordítja.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elsődleges célja a jövő szempontjából kulcsfontosságú kérdések kezelése az állatvédelemben, hosszútávú és fenntartható megoldások feltérképezése, kezdeményezése, támogatása. Közfeladatai közé tartozik az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek és gazdálkodó szervezetek támogatása, együttműködésük ösztönzése, az állatvédelem népszerűsítését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése, valamint az állatvédelem fontosságának a tudatosítása és továbbadása a fiatal generációk számára.

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos a támogatás bejelentésekor hangsúlyozta: az állattartási kultúra tudatos fejlesztéséhez elengedhetetlen a lakosság – és kiemelten a gyermekek – szemléletformálása, ebből a munkából az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek is nagymértékben veszik ki részüket. Hozzátette: a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásakor is kiemelt célkitűzés volt a civil szervezetek ezen tevékenységének támogatása, ösztönzése, az pedig rendkívül előremutató, hogy az ivartalanításra is tudtak forrást biztosítani. Kiemelte továbbá, hogy az állatkertekkel folytatott közös munka és edukációs törekvések megerősítésének egyik fontos alapköve lehet, hogy az Alapítvány nem csak szakmailag, hanem immáron anyagilag is segíti állatvédelmi funkcióik fejlesztését.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Kuratóriumának elnöke, dr. Vetter Szilvia PhD. kiemelte: a csaknem 95 millió forintos támogatásból a támogatott ernyőszervezetek és a felsőoktatási intézmény ivartalanításra 39 000 000 Ft-ot, infrastruktúra-fejlesztésre 36 250 000 Ft-ot, oktatásra, kutatásra, egyéb rendezvényre 19 650 000 Ft-ot fordíthatnak.

A támogatott ernyőszervezetek és a támogatási összegek a következők (ABC-ben):

• Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetsége 5 millió Ft,
• A bejegyzés alatt álló Macskavédők Országos Szövetségének tagjai összesen 5 millió Ft (Magyar Macskavédő Alapítvány 3 millió Ft, Olt-Alom Állatvédő Egyesület 1 millió Ft, Terápiás és Segítő Macskákért Alapítvány 1 millió Ft),
• Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (MÁSZ) 35 millió Ft,
• Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) 5 millió Ft,
• Magyar Állatvédők Országos Szervezete Egyesület (MÁOSZ) 20 millió Ft,
• Magyar Magánállatkertek és Akváriumok Egyesülete (MMAE) 10 millió Ft.

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) 14,9 millió Ft támogatásban részesül. Az egyetem 2013-ban indította civil állatvédőket segítő ivartalanítási programját, amely során állatorvos hallgatókat is bevonnak az eljárásokba. Az ivartalanítási program elmúlt tíz éve alatt több mint 4000 kutya ivartalanítására került sor.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent Az alacsony hőmérséklet számos állatfajra jelentős hatással lehet, beleértve a háziállatokat, a haszonállatokat és a vadon élő állatokat is, ezért ebben az időszakban fokozott figyelmet igényelnek – nyilatkozta Ovádi Péter, állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. 2023. november 23. 9:46 Betiltanánk a kutyák, macskák és madarak vadon befogott egyedeinek értékesítését az állatvásárokon Betiltanánk a kutyák, macskák és madarak vadon befogott egyedeinek értékesítését az állatvásárokon Társadalmi egyeztetésre bocsátották az a tervezet, amely szerint egyes kedvtelésből tartott állatokat tilos lesz állatvásárokon értékesíteni – ideértve a saját tenyésztésből származó egyedeket, a házi szaporulatokat is. A módosítás a kutyák, a házi macskák és a madarak vadon befogott egyedeit érinti. 2023. november 21. 16:19 Parlamenti csoport alakult az állatok védelme érdekében Parlamenti csoport alakult az állatok védelme érdekében A Parlamentben a mai napon az állatvédelem kiemelt fókuszban volt: Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy képviselőtársaival létrehozzák a Közös ügyünk az állatvédelem parlamenti csoportot. 2023. november 20. 12:34 Több mint 250 ezren vettek részt az idei Állatvédelmi Témahéten Több mint 250 ezren vettek részt az idei Állatvédelmi Témahéten Több mint 250 ezer gyerek vett részt az október 2. és 15. között megrendezett állatvédelmi témahéten. 2023. október 16. 13:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.