Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Olyan jó nyárbúcsúztatót tartottak, hogy a nyár is úgy döntött, tovább időzik itt

2023. szeptember 10. 13:46
Évről évre vidám forgataggal zárják le a nyarat a dózsavárosiak, idén azonban az évszak úgy gondolta, neki annyira tetszik ez a hagyomány, hogy marad még egy kicsit.

Elődeink még pontosan tudták, milyen fontosak az átmeneti rítusok az életünkben – nemcsak az olyan nagy változások feldolgozása, mint a felnőtté válás, az esküvő, a gyermekáldás vagy éppen egy szerettünk elbúcsúztatása, de az olyan hétköznapi történéseké is, mint az évszakváltások, amelyek főleg a paraszti kultúrában bírtak nagy jelentőséggel. A tevékeny nyarat egy csendesebb időszak követte, az erre való lelki felkészülést pedig sokkal inkább megkönnyítették az olyan vidám események, mint a szüreti felvonulások, bálok, amikor egy kicsit még lehetett mulatozni, kiadni az energiákat, hogy aztán utána jól essen a nyugalom, hogy a növekvő sötétség ne csak mélabút jelentsen.

Valami hasonló logika mentén gondolkodhatnak a dózsavárosiak is, hiszen régi hagyományuk a szeptember eleji nyárbúcsúztatójuk, amikor a Martinovics téren gyűlnek össze közös bográcsozásra, zenélésre, táncra, játékra.

A program pedig évről évre egyre gazdagabb lesz: a jelenlévőket idén többek között a Winners Versenytánc Egyesület szórakoztatta standard és latin-amerikai táncokkal, judo bemutatót tartott a Dózsa György Általános Iskola csoportja, zenés gyerekműsorral készült a CsiriBú Társulat, retró slágereket és operett részleteket adott elő Kovács Ágnes Magdolna és Keresztesi László, emellett néptánc és mazsorett bemutató, nyugdíjasok táncos fellépése, a Veszprém Városi Cigányzenekar muzsikálása és játéktér is várta a résztvevőket.

A nyárbúcsúztatóra idén is kilátogatott Porga Gyula polgármester, aki szerint jó megélni, hogy az EKF hangos, nagyszabású rendezvényei mellett kisebb eseményeken is lehet találkozni, beszélgetni, mosolyogni, megosztani egymással az örömeinket és bánatunkat, hiszen végső soron ezek azok, amelyek kisebb és nagyobb közösségeket egyaránt összetartanak.

A városvezetőnek egy fontos szerep is jutott Hegedűs Barbara alpolgármesterrel és Halmay Gábor városrészi önkormányzati képviselővel közösen: ők adták át az idei bográcsgulyás főzőverseny díjait, melyre 2023-ban minden eddiginél több, összesen kilenc csapat jelentkezett – nyugdíjas klubok, szomszédok és a Dózsavárosi Baráti Kör is indult a megmérettetésen. A menü pedig épp olyan színes volt, mint a program: hagyományos és reform gulyások is készültek – egy kisebb receptkönyv megtelt volna velük.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.