Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több mint ezer áldozata van a marokkói földrengésnek

2023. szeptember 9. 11:47 // Forrás: MTI/hirado.hu
7-es errősségű földrengés rázta meg Marokkót péntek éjjel, az áldozatok száma már meghaladta az ezret.

A rabati székhelyű geológiai központ arról számolt be, hogy a rengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt, és az epicentruma az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt, Marrákestől délnyugatra.

Az előzetes adatok szerint a földrengés Al-Hauz, Marrákes, Uarzazate, Azilal, Sisaua és Tarudant tartományban okozott halálos pusztítást a minisztérium korábbi közleménye alapján. A péntek éjjel 23 óra után történt földrengésben eddig minimum 1037-en vesztették életüket. A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta.

A hatóságok „minden szükséges erőforrást mozgósítottak a beavatkozáshoz és az érintett területek megsegítéséhez” – tette hozzá a belügyminisztériumi közlemény.

A közösségi oldalakon keringő képek és szemtanúk beszámolói szerint a földrengés több városban is jelentős károkat okozott. Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, ami pánikot keltett a lakosság körében. Sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

Novák Katalin köztársasági elnök szombaton X-en nyilvánította ki részvétét VI. Mohammed marokkói királynak és családjának, valamint az ország népének. "Mélységesen megdöbbentettek a Marokkóból érkező lesújtó hírek, hogy a földrengés több száz ember halálát okozta és nagyon sokan elveszítették az otthonukat" - írta az államfő. Hozzátette: imádkozik az áldozatok családjaiért ezekben a tragikus pillanatokban. Novák Katalin X-üzenetében erőt kívánt a mentési munkálatokhoz.

Paczolay Máté külügyi szóvivő arról számolt be az MTI-nek, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a katasztrófának. Közölte: nagykövetségük folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a Marokkóban élő vagy utazás céljából az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal, megadva nekik minden lehetséges segítséget és információt. "Valamennyien jól vannak, már biztonságos helyen tartózkodnak."

Címlapfotó: Fadel Senna / AFP

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.