Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Keresztény fiatalok Veszprémből kiáltanak a világ békéjéért

2023. szeptember 8. 14:08
Szeptemberben olyan dolgok fognak történni, amelyekre még nem volt példa Veszprémben. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a keresztény hit egy új lendületet kap a fiatalok által. Mindenesetre a Pueri Cantores mozgalom szellemében szervezett Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozó és a KATTÁRS – Katolikus Társadalmi Napok egyaránt ezt segítik elő. Több száz éneklő fiatal a Kossuth utcán, komoly társadalmi kérdések boncolgatása gyakorlati keresztény szemmel, ez mind a két nagyszabású esemény kínálatában.

Ahhoz nem is kell gyakorló kereszténynek lenni, hogy tudjuk, a zenének gyógyító ereje van. De képzeljük el, mi történik akkor, amikor az éneklés ereje egyesül az erős hittel, mindezt megspékelve a fiatalos lendülettel és energiával, ráadásul több százas nagyságrendben!

Valami ilyesmit kell elképzelni, és már választ is kaptunk, hogy mi várható szeptember 28. és október 1. között a Pueri Cantores jegyében szervezett Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozón.

De mi is az a Pueri Cantores, aminek szellemében szervezik a veszprémi találkozót?

Valójában egy XX. század elejére visszanyúló mozgalmat neveznek így. A század elején néhány francia egyetemista úgy döntött, hogy létrehoznak egy egyesületet a párizsi fiúkórusoknak. Ezzel a formációval aztán 1924 és 1931 között számos hangversenykörúton részt vettek a Föld több kontinensén, hogy énekükkel mindenhol a békét hirdessék, kiváltképp az I. világháború borzalmai után. A mozgalom ereje nem csökkent a II. világháború után sem, sőt, nemzetközi méreteket öltött. A Pueri Cantores-nek sikerült például először megszervezni a kölni kórustalálkozót, ahol francia és német kórusok vettek részt, ez volt az első olyan nagy esemény, ahol a háborúban két hadban álló nép tagjai a keresztény megbékélés jegyében együtt léptek fel.

A Pueri Cantores Föderáció célja ma sem változott, az énekszó nyelvén hirdetik a nemzetek közötti megbékélést. Ma már 47 tag tagországot számlálnak, amelynek ugyan hazánk nem tagja, de kecskeméti, székesfehérvári és veszprémi kórusok már több ízben részt vettek a találkozóikon.

Szóval Veszprémben e világméretű kezdeményezés lelkületében szervezi meg a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával a keresztény kórustalálkozót, ahol 15 kórus mintegy 600 fiatal tagja érkezik a városba. Abban pedig szinte biztosak lehetünk, hogy egy rendkívül hangos kiáltás lesz a veszprémi a világ békéjéért, amit sokan meg fognak hallani az országhatárokon túl is.

Ezzel párhuzamosan egy másik kiemelt rendezvény is zajlik majd a városban, pontosabban a párhuzam nem is a legjobb kifejezés erre, hiszen a kórustalálkozót tökéletesen kiegészíti majd a KATTÁRS - Katolikus Társadalmi Napok.

A katolikus egyház által életre hívott találkozó nem hirdet egyebet, minthogy az egyháznak igenis vannak konkrét és gyakorlati válaszai a tágabb társadalmi kérdésekre, problémákra, amelyeket, ha még többen meghallanának, akkor egyszerűbben lehetne túljutni a nehezebb időszakokon is. Akár olyan helyzeteken is, mint amit a 2020-as évek hoztak el a világba a világjárvánnyal, a háborúval, a gazdasági válsággal.

Ennek a találkozónak ad otthont az idei évben Veszprém szintén a főegyházmegye szervezésében. Ahogy Udvardy György, veszprémi érsek is fogalmazott a KATTÁRS-sal kapcsolatban, a rendezvény lényege, hogy a keresztény egyháznak mindig van mondanivalója, minden korban, bármely kultúrában társadalmi vonatkozásban is.

A KATTÁRS egyszerre fesztivál, konferencia és találkozó, ahol intézmények, társaságok, ifjúsági mozgalmak találkoznak és mutatják be egymásnak azt, hogy milyen módon tudják a társadalom javát szolgálni.

Szeptemberben tehát elindul, vagy inkább kiteljesedik valami Veszprémben, abban a városban, ami a kereszténység bölcsője volt, amikor Szent István király a pogányságtól a keresztény hit felé fordult. Mindezt ma már XXI. századi stílusban, a kor pezsgésének megfelelő formában élheti át az, aki részt vesz, vagy egyszerűen csak találkozik a Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozó, valamint a KATTÁRS rendezvényeivel.

Képek: Pueri Cantores

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.