Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C

Ecsetvonások kamarazenéje

2023. szeptember 9. 21:37
Születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást Bojtor Károly festőművész munkáiból Veszprémben, a Dubniczay-palotában. 

Bojtor Károly a Nógrád megyei Mátraverebélyen született, életének utolsó húsz évét töltötte Veszprémben. Képeiből ezúttal Herth Viktóra válogatta össze a tárlat anyagát, igyekezett olyan festményeket bemutatni, amelyeket korábban nem láthatott a nagyközönség – így elsősorban a család és magángyűjtők tulajdonában lévő alkotások kerültek a Várgaléria falaira. 

A kiállítás csütörtöki megnyitóján Porga Gyula felelevenítette, hogy legutóbb 2019-ben, a művész halálának huszadik évfordulóján láthatott emlékkiállítást a veszprémi közönség. A polgármester megjegyezte: Veszprém időszámítása nem 2023-ban kezdődött, a múltunkra kell támaszkodnunk, amikor a jövőnket tervezzük. Bojtor Károly veszprémi jelenléte is rajzolta a város kulturális arcélét – a város mindig nyitott volt és befogadta az ide érkező művészeket.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza korábbi igazgatója kamarazenéhez hasonlította a kiállítást, ami méretben is kisebb műveket vonultat fel. A termekben tematikusan csoportosították az alkotásokat, egy-egy ilyen ciklusban jól megfigyelhetők, hogyan dolgozott fel újra meg újra egy-egy visszatérő motívumot az alkotó. A festőt az ember belső megtapasztalásai, az etikai, erkölcsi dilemmái és azok képi megfogalmazása foglalkoztatta. 

Bojtor megfogalmazott mindent, amit az életről, a halálról és a létezésről tudott, a képeiben ott van minden

– fogalmazott Hegyeshalmi.

A Bojtor Károly Alapítvány képviseletében a művész lánya, Bojtor Zsuzsa adta át a Bojtor Károly-emlékdíjat Veres B. Zsuzsannának, aki odaadóan törődött a veszprémi és környékbeli művészettel és saját gyermekeként tekintett az alapítványra. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán Hybridart Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán A Balaton-felvidékről szóló, több mint 6 méter hosszú kültéri kiállítás eddig sosem látott szemszögből vizsgálja régiónk domborzatát a Három grácia csobogó szomszédságában, a Kossuth utcán. 2023. december 1. 10:35 Törékeny víziók Törékeny víziók Ha San José a Szilícium-völgyben fekszik, akkor Veszprém pedig a Szilikát-völgyben. Nem nagyképűség ezt kijelenteni a térség évtizedes üvegipari hagyományait tekintve, amely a remények szerint akár új lendületet kaphat a jövőben. Erről szól a Városházán megnyílt Víziók című kiállítás is. 2023. november 30. 23:35 Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   2023. november 29. 16:28 Már látogatható a Kővágóörsi Zsinagóga veszprémi kiállítása kultúra Már látogatható a Kővágóörsi Zsinagóga veszprémi kiállítása Csütörtök délután egy rendkívül különleges kiállítás nyílt a Kunszt!-ban: a 200 éves Kővágóörsi Zsinagóga fotókiállítása, melyet a Káli-medence Zsinagógája Alapítvány elnöke, Jusztin Ádám nyitott meg. 2023. november 10. 6:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.