Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
12°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
12°C

112 éve áll Veszprém legrégebbi vasbeton villanyoszlopa

2023. szeptember 6. 11:06
Felújították azt a villanyoszlopot, ami 1911 óta áll az Erzsébet ligetben, és mára világszintű kuriózumnak számít.

A villanyoszlop Csomay Kálmán vasbeton-gyárában készült, és 1911 óta áll az akkori gyermekmenhely – mai nevén Acticity – épülete mellett. Csomay néhány évvel korábban, a Medgyaszay István tervezte színház kivitelezőjeként szerzett hírnevet magának a városban: az épület vasbeton szerkezetében kiválóan épített az anyag jó tulajdonságaira. 

Csomay gyárában készültek azok a fa magú, vasbeton szerkezetű villanyoszlopok, amelyek a város villamosításának kiépítésében kulcsszerepet játszottak. A különleges gyártástechnológia lényege, hogy egy kellően vastag fatörzs köré szegecsekkel erősítették fel a vasszerkezet héjat, e köré egy ideiglenes zsaluzatot vontak, amit aztán betonnal öntöttek ki. Miután a beton megkötött, átvette az oszlop közepén található fatörzstől a tartó szerepet, a fa pedig az évtizedek során elkorhadhatott odabent. A múlt század elején világszerte több helyütt alkalmazták ezt a francia szabadalmon alapuló technológiát, mára azonban tudomásunk szerint egyetlen példány maradt talpon: a veszprémi. 

A felújított oszlop avatása – háttérben a volt gyermekmenhely (Acticity) épülete, ami egykor erről az oszlopról kapta az áramotA felújított oszlop avatása – háttérben a volt gyermekmenhely (Acticity) épülete, ami egykor erről az oszlopról kapta az áramot

Az utolsó megmaradt Csomay-oszlop egykor egy transzformátor-állomás mellett állt a gyermekmenhely szomszédságában – több mint egy évszázadon keresztül.  2015-ben Szurmai Zoltán kezdeményezte a romló állapotú ipari emlék megmentését, most pedig a gyerekkórház és a liget felújítása és átépítése kapcsán adódott lehetőség a rekonstrukciójára, amit közadakozásból finanszíroztak. Az oszlopot és a mellette elhelyezett tájékoztató táblát kedden avatták fel Veszprém Vármegye Mérnöki Kamarájának rendezvényén. 

A programon Porga Gyula polgármester rámutatott: a veszprémiek számára fontos az elődök munkájának elismerése és megőrzése. Csodálattal gondolunk azokra a vezetőkre, mérnökökre, iparosokra, akik építették városunkat, és kicsit irigykedünk is rájük – jegyezte meg Porga. Kifejtette: él a fejünkben egyfajta elképzelés, hogy a régi idők városvezetőinek könnyebb lehetet, hiszen óriási átalakításokat tudtak megvalósítani: a barokk időszakban kiépült a ma ismert vár, a múlt század elején pedig robbanásszerű fejlődésen ment keresztül Veszprém. A polgármester szerint azonban mindazoknak, akik ma bármilyen módon dolgoznak a megyeszékhelyért, nincs okuk a szégyenkezésre, hiszen megfeleltek az elődök állította magas mércének. Ezt a megújulást sok magyar város irigyli tőlünk, számunkra pedig fontos, hogy ne elégedjünk meg a ránk hagyott értékek őrzésével, hanem hozzuk létre a saját örökségünket, amivel kivívhatjuk az utókor elismerését. 

Porga GyulaPorga Gyula

A mérnöki kamara egy kiállítást is összeállított, ami a városban az elmúlt években zajlott nagy felújításokat – és ezeken keresztül a bravúros mérnöki teljesítményeket – mutatja be. A kiállítás az Acticity nagy rendezvénytermében tekinthető meg.

És hogy ne maradjon elvarratlan szál, térjünk vissza egy pillanatra a vasbetont egészen újszerű módokon alkalmazó Csomay Kálmánhoz! Három éve állt a már említett villanyoszlop az Erzsébet ligetben, amikor kitört az első világháború – Csomay részt vett a harcokban, bátorságáért a Vitézi Rend tagjává vált. A háború után épített lakóházakat, létrehozta a városi strandot a Völgyikútnál, ami elsősorban azoknak nyújtott kikapcsolódási lehetőséget, akik nem engedhettek meg maguknak egy balatoni kirándulást.  Csomay Kálmán 1961-ben, 89 évesen hunyt el, az alsóvárosi temetőben nyugszik.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. tegnap 15:28 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   tegnap 17:11 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. tegnap 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. tegnap 9:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.