Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Itt van az ősz, itt van az iskola újra

2023. augusztus 31. 22:23
Elbúcsúzott a nyár, ezzel együtt pedig Veszprémben is becsengettek több ezer iskolásnak. A Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola tanévnyitóján jártunk.

A nyári szünet utolsó napját szinte minden iskoláskorú lehetőleg három hónap hosszúságúra nyújtaná, hogy egy kis ideig még ne kelljen a tanulásra, a dolgozatokra, feleletekre, koránkelésre gondolni. Ha ez nem is valósulhat meg, azt legalább értékelik a diákok, ha a tanévnyitót nem húzzák hosszúra az intézményvezetők és marad idő még némi szórakozással tölteni az utolsó nyári napokat.

A Simonyi iskolában erre nem is lehetett panasz, Mike Veronika igazgatónő lényegre törekvő beszéddel köszöntötte az alma materbe visszatérőket és az intézmény kapuit először átlépőket is. Emlékeztetett, szeptember elsejével a fiatalok legfőbb feladata immár, hogy a tőlük telő lehető legjobb teljesítményt nyújtsák, különösen a 7-8. osztályosok, akiknek ezen múlhat, hogy megvalósíthassák továbbtanulási terveiket.

Ám természetesen nemcsak számukra kihívás az elkövetkező időszak, hanem az elsősök és hozzátartozóik számára is. Egy kisgyermek életében jelentős fordulópont, amikor az óvodából elballagva bekerül az iskolapadba. Ez a családok életében is jelentős változásokat követel, hiszen a mindennapokat az iskola szigorú működési rendjéhez kell igazítani, a gyermekek támogatása pedig nélkülözhetetlen. A szülőknek be kell kapcsolódniuk az iskola életébe, de a legnagyobb segítség a szeretetteljes, kiegyensúlyozott családi élet biztosítása. Hiszen bár a feladatok mások a család, és mások az iskola esetében – utóbbi feladata, hogy támogassa a gyerek képességeinek kibontakozását, hozzájuttassa ahhoz a tudáshoz, ami megalapozza a majdani közép- és felsőfokú tanulmányokat – a cél közös: hogy a gyerekek kiegyensúlyozott, egészséges felnőttekké váljanak, hogy készek legyenek egy sikeres életpályára.

Persze az iskola nem csupán a tanulást és a szigort jelenti, de új barátságok, ismeretségek kialakulását is, támogató közeget. Ezt bizonyította az a hagyomány is, melynek keretében a nyolcadik osztályosok énekkel és egy-egy apró ajándékkal köszöntötték az elsősöket.

Emellett köszöntötték az igazgatónőt is, aki Brányi Mária alpolgármestertől kimagasló oktató-nevelő munkája, valamint példaértékű vezetői tevékenysége elismeréseként Pro Meritis díjat vehetett át.

Mike Veronika tanári diplomáját 1984-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatán szerezte. 1987-ben a veszprémi Ének-Zenei Általános Iskolában helyezkedett el, majd az iskolaösszevonás után a Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskolában folytatta oktató-nevelő munkáját. 2000-től igazgatóhelyettesként, majd 2020-tól intézményvezetőként dolgozik. Szakmai munkája kiemelkedően magas színvonalú, melyet tanítványainak eredményessége igazol. Évtizedeken keresztül karvezetőként is dolgozott. Gyermekkórusaival eredményesen szerepelt az iskolai, városi, országos és nemzetközi rendezvényeken. A minősítő versenyeken számos Arany minősítés, Arany Diploma és Országos Dicsérő Oklevél mellett elnyerték az Év Kórusa címet is.

Vezetői munkája mintaértékű. Személyes példamutatással inspirálja munkatársait. Megteremti az összhangot az intézmény céljai és a pedagógusok személyes motivációja között. Döntései jól előkészítettek és kiszámítók. Munkatársai bíznak benne, számítanak támogatására. Szakmailag és erkölcsileg egyaránt meghatározó személyiség, aki átlátja az intézmény működésének valamennyi területét és képes a változások menedzselésére. Vezetése alatt nyerte el az intézmény az Ökoiskola és Állatbarát általános iskola címet. Oktató-nevelői és vezetői munkájában kitartó, következetes, aki a gyerekek érdekeit tartja elsődlegesnek. Több évtizedes példamutató munkáját elhivatottság, felkészültség, lelkiismeretesség és a minőség iránti elkötelezettség jellemzi.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43 Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Amikor a világjárvány nem gátolta a szabad mozgást, Veszprémből minden év decemberében elindult egy furgon egyenesen az erdélyi Kovásznába, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Boldog Apor Vilmos Ház gyermekotthonba megrakodva adományokkal. Romániában jelenleg viharos időszakukat élik Csaba testvér karitatív szervezetei, a veszprémi segítség viszont idén sem marad el. Sőt, a helyi vállalkozók és magánemberek adományait idén már ismét személyesen viszik ki Erdélybe. tegnap 11:41 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. 2023. november 28. 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.