Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C

A Pannon Egyetem épületeinek energetikai felújítása

2023. augusztus 30. 14:45
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) KEHOP-5.2.2 „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” tárgyú pályázati felhívás keretében a Pannon Egyetem 1,3 milliárd forintot nyert el 2023. áprilisában.

Az elnyert támogatás a Pannon Egyetemen zajló komplex beruházáshoz biztosít forrást, melynek során a Veszprém, Egyetem u. 10. szám alatti épületei energetikai szempontból is megújulnak. Jelen támogatás keretében a 10 emeletes „I” épület és a tornacsarnok teljes rekonstrukciója, valamint az épület-együttes energetikai korszerűsítési kivitelezése valósul meg hőszivattyús megoldással.

A projekt eredményeképpen a 2023-as fűtési szezont már az energetikailag korszerűsített épületekben kezdjük meg. Jelen felhívás forrását a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

A korszerűsítésre kerülő épületek fejlesztése során szem előtt tartjuk a költségoptimalizált követelményszintnek való megfelelést. Jelen energetikai fejlesztés egy komplex beruházás része, mely a Pannon Egyetem veszprémi kampuszát (Egyetem u. 10. szám alatti épület-együttese) érinti.
A projekt célja a veszprémi Pannon Egyetem, Egyetem u. 10. szám alatti „I” és tornacsarnok épületének teljes rekonstrukciója, mely során annak hőszigetelése és a nyílászárók cseréje valósul meg, illetve az épület-együttes energetikai korszerűsítési kivitelezése hőszivattyús megoldással. Ez utóbbi projektelem a központi fűtés, mesterséges szellőzés és használati melegvíz (HMV) termelés céljából kerül kialakításra. A hőszivattyús blokk 6 db, előzetes méretezések alapján egyenként kb. 340 kW-os egységből áll, melyek 21/16 C-os hőfoklépcsővel üzemelnek. A hőcserélőkről a megtermelt hőt 20/15 C-os hőfoklépcsőjű vízzel, hőszigetelt csővezetéken juttatjuk el az érintett épületekben található hőközpontokig, ahol épületenként megfelelő teljesítményű víz-víz hőszivattyúval állítjuk elő a megfelelő hőfoklépcsőjű fűtővizet.

Támogató: Miniszterelnökség – Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési
Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság
A projekt futamideje: 2021.07.12 – 2023.11.15.

vehir.hu
további cikkek
Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Magyarországon az elmúlt fél évtizedben a napenergiáé volt a főszerep, ami a megújuló energiák kiaknázását jelentette, a következő öt évben pedig az ebből nyert zöldenergia eltárolásának technikája lesz a középpontban, hangzott el kedden délelőtt a Pannon Egyetemen tartott sajtótájékoztatón, ahol pont egy olyan úttörőnek számító villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőművet mutattak be, ami Veszprém mellett, Öskün épült fel. Az Ideona Zrt. beruházása és az alkalmazott technológia egész Közép-Európában egyedülálló, hiszen jóval hosszabb ideig képes tárolni a napenergiát, mint technológiai elődei. 2024. június 4. 21:50 Rasovszky Kristóf olimpiai felkészülését támogatja a Pannon Egyetem és a VESC Rasovszky Kristóf Rasovszky Kristóf olimpiai felkészülését támogatja a Pannon Egyetem és a VESC A Veszprémi Egyetemi Sport Club csütörtök délelőtt tartotta meg sajtótájékoztatóját, melyen Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok, az egyetem villamosmérnök hallgatója is részt vett. 2024. május 31. 18:42 Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Nyolcadik alkalommal rendezte meg a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényüket, melyet idén a Pannon Egyetemmel közösen szerveztek meg. 2024. május 24. 23:14 A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. 2024. május 24. 15:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.