Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C

Miért jött Veszprémbe az amerikai nagykövet?

2023. augusztus 28. 13:48
David Pressman a péntek délutánját töltötte Veszprémben, ahol nemcsak a látványos turisztikai beruházásokat nézte meg, hanem szokatlan állomása is volt a túrájának.

Az EKF évében nem rendkívüli, hogy időről időre nemzetközi delegációk érkeznek Veszprémbe, pénteken viszont az átlagosnál nagyobb készülődést láthattak azok, akik délután az Óváros téren sétáltak. Nem sokkal ezután begördült egy diplomata autó, amiből David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szállt ki, akit Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter fogadott a téren.

A találkozóról kikerült információk szerint Pressman az ő invitálására érkezett Veszprémbe, azonban Navracsics nem miniszterként, hanem veszprémi polgárként hívta meg a nagykövetet, akivel már régebb óta ismerték egymást korábbi munkakapcsolatuk okán.

A látogatás során a diplomata találkozott Porga Gyula polgármesterrel, valamint a VEB 2023 Európa Kulturális Főváros program vezetőivel is, akikkel közösen tekintették meg a várban zajló fejlesztéseket és a Művészetek Háza által gondozott kiállításokat. Itt személyesen Vass László műgyűjtő vezette körbe a diplomatát. (A nagykövetről egyébként az hírlik, hogy nagy pártolója a kortárs képzőművészeteknek.)

forrás: US Embassy Budapestforrás: US Embassy Budapest

A látogatás keretében a Kunsztba ültek be egy kávéra, ahol a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézetének munkatársaival is találkozott Pressman.

A hivatalos program azonban nem csak Veszprém belvárosában zajlott. A nagykövet ellátogatott a Házgyári út 1. szám alatti „pokoli toronyba” is, hogy megnézze az ott folyó szociális munkát, amit a város a Máltai Szeretetszolgálattal közösen valósít meg, valamint tett egy kitérőt Herendre is a porcelánmanufaktúrába.

A találkozóról mind a veszprémi házigazdák, mind a nagykövet posztolt a Facebookon.

forrás: US Embassy Budapestforrás: US Embassy Budapest

Porga Gyula úgy fogalmazott, hogy a kultúra eszközeivel igyekeznek erősíteni a diplomáciai kapcsolatukat az USA-val. Navracsics Tibor szintén pozitívan nyilatkozott a látogatásról és megköszönte a nagykövet nyitottságát és érdeklődését Veszprém és a veszprémi EKF-programmal kapcsolatban.

David Pressman több posztot is közzétett a veszprémi délutánjáról, ezekben ő is megköszöni a meghívást. „Semmi kétség, Veszprém hihetetlenül különleges hely. Megtiszteltetés volt felfedezni ezt az országrészt Navracsics Tibor miniszter, Porga Gyula polgármester és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa vezérigazgatója, Markovits Alíz társaságában” – írta a Facebook-on.

Ez azért is tekinthető különösen fontos diplomáciai sikernek Veszprém szempontjából, mivel a nagykövettől az utóbbi időben több olyan nyilatkozat is napvilágot látott, amiben a magyar kormányt bírálta, ezúttal viszont egy kormányzati finanszírozásból megvalósuló kulturális projektről és az azt menedzselő emberekről beszélt végig pozitív kontextusban.

vehir.hu
további cikkek
A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. ma 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.