Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért jött Veszprémbe az amerikai nagykövet?

2023. augusztus 28. 13:48
David Pressman a péntek délutánját töltötte Veszprémben, ahol nemcsak a látványos turisztikai beruházásokat nézte meg, hanem szokatlan állomása is volt a túrájának.

Az EKF évében nem rendkívüli, hogy időről időre nemzetközi delegációk érkeznek Veszprémbe, pénteken viszont az átlagosnál nagyobb készülődést láthattak azok, akik délután az Óváros téren sétáltak. Nem sokkal ezután begördült egy diplomata autó, amiből David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szállt ki, akit Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter fogadott a téren.

A találkozóról kikerült információk szerint Pressman az ő invitálására érkezett Veszprémbe, azonban Navracsics nem miniszterként, hanem veszprémi polgárként hívta meg a nagykövetet, akivel már régebb óta ismerték egymást korábbi munkakapcsolatuk okán.

A látogatás során a diplomata találkozott Porga Gyula polgármesterrel, valamint a VEB 2023 Európa Kulturális Főváros program vezetőivel is, akikkel közösen tekintették meg a várban zajló fejlesztéseket és a Művészetek Háza által gondozott kiállításokat. Itt személyesen Vass László műgyűjtő vezette körbe a diplomatát. (A nagykövetről egyébként az hírlik, hogy nagy pártolója a kortárs képzőművészeteknek.)

forrás: US Embassy Budapestforrás: US Embassy Budapest

A látogatás keretében a Kunsztba ültek be egy kávéra, ahol a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézetének munkatársaival is találkozott Pressman.

A hivatalos program azonban nem csak Veszprém belvárosában zajlott. A nagykövet ellátogatott a Házgyári út 1. szám alatti „pokoli toronyba” is, hogy megnézze az ott folyó szociális munkát, amit a város a Máltai Szeretetszolgálattal közösen valósít meg, valamint tett egy kitérőt Herendre is a porcelánmanufaktúrába.

A találkozóról mind a veszprémi házigazdák, mind a nagykövet posztolt a Facebookon.

forrás: US Embassy Budapestforrás: US Embassy Budapest

Porga Gyula úgy fogalmazott, hogy a kultúra eszközeivel igyekeznek erősíteni a diplomáciai kapcsolatukat az USA-val. Navracsics Tibor szintén pozitívan nyilatkozott a látogatásról és megköszönte a nagykövet nyitottságát és érdeklődését Veszprém és a veszprémi EKF-programmal kapcsolatban.

David Pressman több posztot is közzétett a veszprémi délutánjáról, ezekben ő is megköszöni a meghívást. „Semmi kétség, Veszprém hihetetlenül különleges hely. Megtiszteltetés volt felfedezni ezt az országrészt Navracsics Tibor miniszter, Porga Gyula polgármester és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa vezérigazgatója, Markovits Alíz társaságában” – írta a Facebook-on.

Ez azért is tekinthető különösen fontos diplomáciai sikernek Veszprém szempontjából, mivel a nagykövettől az utóbbi időben több olyan nyilatkozat is napvilágot látott, amiben a magyar kormányt bírálta, ezúttal viszont egy kormányzati finanszírozásból megvalósuló kulturális projektről és az azt menedzselő emberekről beszélt végig pozitív kontextusban.

vehir.hu
további cikkek
Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. tegnap 8:38 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.