Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért éppen indonéz munkavállalókat érdemes alkalmazni?

2023. augusztus 28. 9:42

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelem irányul a vendégmunkásokra, a külföldi munkaerőre. Ennek több oka is van, de a legnagyobb mind közül az, hogy Magyarországon jelenleg súlyos munkaerőhiány uralkodik, amit olykor csak külföldi forrásból lehet megoldani, például indonéz munkavállalókkal.

Egy bevált forrásról beszélünk

Indonéz munkavállalókkal ma már több helyen is találkozhatunk az országban. Például Nyugat-Magyarországon több területen is alkalmazzák őket, Győrben, Sopronban és Tatán. De találkozhatunk indonéz dolgozókkal Makón vagy akár Nyíregyházán is. Leginkább az autóiparban dolgoznak, de megtalálhatóak a logisztika, kereskedelem, élelmiszeripar és vendéglátóipar területén is. Szükség van rájuk, mivel nélkülük a magyar gazdaság és a cégek működése csak tovább akadozna, nem tudnák kiaknázni a fejlődési potenciált.

Az indonéz munkavállalók toborzásában nagy szerepet játszanak az olyan szolgáltatók, mint a TERENDO ázsiai munkaerő-szakértő, ami az egész folyamatban segíteni tud a vállalatoknak. De miért pont Indonézia? Az indonéziai GDP csupán a negyede a magyarországinak, ami már önmagában is jelzi, hogy a magyar bér akár többszöröse is lehet az indonéznak. Indonézia kormánya ezért is támogatja erőteljesen a munkaerőexportot, ami hatalmas könnyítést jelent a magyar cégek számára, mivel könnyebben juthatnak hozzá a szükséges munkaerőhöz a többi ázsiai országhoz képest.

Az indonéz munkaerő nagyon jó szakmai alapokkal rendelkezik, ezért is lehet őket több területen alkalmazni, mint ahogy azt már az előbbiekben fel is soroltuk. Kiemelkedő a munkabírásuk, valamint a munkához való hozzáállásuk is. Békés természetűek, jól kijönnek a hazai munkaerővel, szívesen elvállalják a nehezebb műszakokat is, ami a magyar munkavállalók magasabb elégedettségéhez is vezethet.

Mégis kevesen választják

Az elmúlt időszak jogszabályi változásainak köszönhetően még egyszerűbben lehet külföldi munkaerőt alkalmazni a magyar vállalatok számára. Ennek ellenére még mindig az tapasztalható, hogy kevesen választják ezt a lehetőséget. Inkább kivárnak vagy mindenképpen hazai forrásból, esetleg szomszédos országokból próbálják feltölteni az üres pozíciókat.

Pedig az ázsiai, esetünkben indonéz munkavállalók kiváló megoldást jelentenek a gyakorlatban. Elég megnézni a tatai Güntner vagy a makói Continental példáját, és máris láthatjuk, hogy mennyit jelent a jó külföldi munkaerő jelenléte.

Szakértői segítséggel az egész folyamat egyszerűbb

A külföldi munkavállaló toborzása, alkalmazása nem egy egyszerű feladat még a jogszabályi könnyítések ellenére sem. Ezért is fontos, hogy minél hamarabb felvegyük a kapcsolatot egy profi szolgáltatóval, aki nagy tapasztalattal és kiépült kapcsolati hálóval rendelkezik ezen a területen. Itt nemcsak a toborzásban kapunk segítséget, hanem a papírmunkában, a szükséges engedélyek beszerzésében, az utaztatás megszervezésében, tolmácsolásban, valamint a munkaerő menedzselésében is. 

Egyedül semmiképpen sem szabad elkezdeni a folyamatot, mert akár hosszú hónapokon keresztül is elhúzódhat.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.