Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

5 fontos szempont a legjobb szaniterek kiválasztásához

2023. augusztus 23. 13:10

Ha valamire pénzt adunk ki, akkor szeretnénk, hogy az a lehető legjobb legyen. Nincs ez másként a szaniterekkel sem, amiket jó esetben több 10 évre veszünk, nem rövid távra. Az ilyen nagyobb kiadásoknál fontos, hogy a vásárlás előtt alaposan tájékozódjunk. A WC-csészétől kezdve a mósdószekrényen át a zuhanyzóig mindegyik szaniter nagyon fontos funkciót lát el, lényeges, hogy kifogástalanul működjenek. Ahhoz, hogy ez így legyen, néhány szempontot érdemes szem előtt tartani a vásárlás előtt.

1. Találj egy megbízható szaniter webshopot, vess össze többet!

A szaniterek egyike sem olcsó mulatság. Egy fali WC-t még be lehet szerezni 50-60 000 Ft körül, ám egy négyoldalú zuhanykabin több százezer forint is lehet. Nem mindegy tehát, hogy hol veszed meg ezeket a termékeket. Alaposan nézz utána a webshopoknak, nehogy belefuss egy adathalász vagy csaló oldalba. Ha biztosra szeretnél menni, az a legjobb, ha telefonon is megkeresed az ügyfélszolgálatot. Sőt, egyes webshopoknak van mintaboltja is, ahol személyesen is meggyőződhetsz a kiválasztott kád vagy mosdó minőségéről. 

Nem biztos, hogy az első eléd kerülő oldalon fogod megtalálni azokat a szanitereket, amiket keresel. Érdemes kicsit több időt rászánni a keresésre, összehasonlítva az egyes webshopok árait. Hátha az egyiknél épp belefutsz egy komolyabb akcióba vagy leárazásba.

Ha megvan az a webshop, amit megbízhatónak tartasz, akkor azt is nézd meg milyen szállítási feltételekkel dolgoznak. Egy kádat vagy egy zuhanykabint nem fogsz tudni bepakolni a kocsi hátsó ülésére, muszáj lesz házhoz szállítani. Ez még egy kényes pontja tud lenni a vásárlásnak. A nem megfelelően biztosított és szállított termékek könnyen eltörnek, vagy kívülről nem feltétlenül látható hiba keletkezik bennük. Az egyes webshopokról véleményeket is olashatsz, ezeket is érdemes átböngészni, az értékelésükkel együtt.

2. Tájékozódj a márkákról, mert kád és kád között is van különbség!

A szaniterek kapcsán sajnos nem szabad sajnálni a pénzt, meg kell keresni a legmegbízhatóbb márkákat. Vannak nagyon jó hazai és külföldi gyártók, akik garantálják a minőséget. Ilyen például a magyar Arezzo, a híres Ravak, Hansgrohe vagy Wellis. Természetesen a sort bőven lehetne még folytatni.

Ha a hazait választod, akkor azzal nemcsak a magyar vállalkozásokat segíted, hanem a környezetért is teszel. A külföldről rendelt termékek nagy mértékben szennyezik a környezetet, hiszen sok a szállításukkal járó károsanyag-kibocsátás. 

3. Szakember segítségével mérd fel, hogy milyen szaniterek valók a fürdődbe!

Már az sem mindegy, hogy milyen WC-csészét választasz, hiszen ebből is létezik fali, álló és kombi is. A kisebb fürdőkbe például jó választás a fali WC, mert ennek tartálya a falba építhető, nem vesz el a fürdőszoba teréből. Alatta kényelmesen ki lehet takarítani. Szelős és légies látványt nyújt. Nagyobb fürdőkbe mehet a klasszikus álló forma, ha valaki nem szeretne a “levegőben” ülni.

Az egyes szaniterek számára rendelkezésre álló hely kiszámításában nagy segítség egy szakember, aki tudja, hogy mennyit kell rászámolni az egyes termékek méreteire.

Érdemes szakembernek megmutatni az elektromos hálózatot és a vízcsöveket is.

4. Figyelj a fürdőszoba stílusának egységére!

A szaniterek kiválasztásánál fontos szempont, hogy lehetőleg passzoljanak egymáshoz. Nem szerencsés, ha egy klasszikus vonalvezetésű kád mellé bohém vagy mediterrán csempe kerül. Ha leteszed a voksod valamelyik fürdőszobastílus mellé, akkor a fürdőben lévő összes szaniter és bútor ezt kövesse. Ma már minden egyes szaniterből létezik az egyes stílusoknak megfelelő. Színek, anyagok tekintetében is rendkívül széles a választék az akril kádaktól kezdve az öntött márványig. A mosdók is lehetnek kerámiából vagy rusztikusabb kőből.

A gyönyörű díszcsempéknel nehéz ellenállni, azonban ha egyszer beszereztük őket, akkor hagyni kell, hogy érvényesüljenek a fürdőben. A kád vagy a WC is lehet színes, de a mintás csempe mellett már vigyázni kell az árnyalatokkal.

5. Tervezz hosszú távra!

A fürdőszobát jó esetben nem szeretnénk évente átrendezni vagy felújítani, ezért érdemes olyan szanitereket választani, ami hosszú időn keresztül kiszolgálja az igényeket és velünk együtt tud öregedni. Az alacsony zuhanytálcás zuhanykabinok vagy a walk-in zuhanyfal azért is jó választás, mert nagyon könnyű mozogni benne. Lehet, hogy ma még épp semmi gondunk egy magas kádba való belépéssel, de érdemes gondolni a jövőre is. Az épített zuhanyzóknál a padlót csúszásmentesen is ki lehet alakítani. 

Attól még, hogy kisgyerek van a családban nem biztos, hogy megéri kiskacsás csempét választani, hiszen néhány évvel később az már nem lesz menő. Matricafestékkel készült néhány kedves figurával hamar gyerekbaráttá varázsolható a fürdő, ráadásul ezek egy határozott mozdulattal eltávolíthatók, ha már nincs rájuk szükség. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.