Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyakori dilemmák nyomtatóvásárlással kapcsolatban

2023. augusztus 23. 10:30

Egy új nyomtató beszerzése elsőre nem tűnik komoly kihívásnak, pedig a gyakorlatban számtalan kérdés felmerülhet, amire válaszolni kell. Sajnos könnyen lehet rosszul választani, érdemes alaposan megtervezni a vásárlást és átgondolni, hogy pontosan milyen modellre van szükség. Vannak olyan kérdések, amelyek szinte minden beszerzésnél felmerülnek.

Az olcsó valóban rossz választás?

A milyen nyomtatót vegyek kérdés kapcsán az egyik elsődleges szempont gyakran az árazás szokott lenni, ezt jól mutatja a TechOffice útmutatója is. Az olcsó azonban nem mindig jelenti azt, hogy a megvásárolt termék rossz lesz. Vannak helyzetek, amikor igenis ez jelenti a valódi megoldást. 

Azonban érdemes odafigyelni arra, hogy ezeket az eszközöket kifejezetten úgy tervezték meg, hogy hamarabb elhasználódjanak. A fenntartási költségeik kifejezetten magasak, sokszor a tintapatron vagy toner ára megközelíti a nyomtatóét. Ezek az eszközök sem számítanak éppen a leggyorsabbnak és nem a legmodernebb nyomtatási technológiát használják. Arra is oda kell figyelni, hogy az olcsóbb változatok mögött gyakran nem áll megbízható technikai support.

Viszont, ha otthoni nyomtatásra keresünk eszközt, akkor jó választás lehet egy “gyengébb” modell. Ezeket arra tervezték, hogy hetente pár oldal nyomtatásával tökéletesen megbirkózzanak. Olykor még irodában is jól használhatók, ha éppen ideiglenes megoldásra van szükség. Kisebb vállalkozások, egyéni vállalkozók is választhatják az olcsó nyomtatókat, mert nincs szükség arra, hogy naponta több száz oldalt nyomtassanak.

Ne az árcédula alapján döntsünk

Ha hosszú távra keresünk nyomtatót, akkor az első lépés az, hogy felmérjük az igényeinket és az alapján keressük meg az ideális terméket. Havonta pontosan hány oldal nyomtatására van szükség? Ez már jó irányvonal, amely alapján elindulhatunk az ideális nyomtató megtalálása felé. Fontos, hogy ne az árcédulát nézzük meg először, mert egy olcsóbb termék hosszú távon egyáltalán nem lesz költséghatékony.

Gyorsabban és sűrűbben fog meghibásodni, a javítási költségek pedig hamar az egekbe szökhetnek. Egy minőségi, prémium nyomtatóval ezt elkerülhetjük, és a nyomtatással járó stressz miatt sem kell aggódni.

A nyomtatás is lehet környezetbarát

Mégis hogyan, ha a művelethez papírra van szükség? A válasz az, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi papírt használunk fel, valamint a művelethez mennyi energiára van szükség. A legjobb, ha amikor csak lehetőségünk van rá, válasszuk a kétoldalas nyomtatást.

Az eszközök közül pedig döntsünk  olyan mellett, amelynek kiemelkedő az energiahatékonysága. Ezzel nagy lépést tehetünk afelé, hogy az iroda ökológiai lábnyoma minél kisebb legyen. A fenntartható működés mindenki számára fontos, a nyomtató pedig egy kifejezetten nagy energiafogyasztónak számít.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.