Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A mini PC-k korát éljük

2023. augusztus 22. 10:27

A hagyományos asztali számítógépeket kezdik jobban felváltani a mini PC-k. Egyre nagyobb a térnyerése ennek a szegmensnek, melyben egyes gyártók az élen járnak, folyamatosan tökéletesítik a kínálatukat. De hogy jutottunk el idáig, illetve kinek érdemes ma egy ilyen készüléket vásárolnia?

Mik azok a mini PC-k?

A hagyományos asztali számítógépek elterjedésével a nappaliba vagy a hálószobába bekerült egy monitor, és sok esetben alatta, majd később inkább mellette megtalálható volt egy hatalmas doboz. Ez volt maga a gépház, amelyet aztán a későbbiekben a gamerek egyre egyedibbé és különlegesebbé tuningoltak. Sőt, a mai napig is ezt teszik.

Ezzel szemben az utóbbi években egyre elterjedtebbek az ezeknél sokkal kisebb megoldások. A PC Aréna új Intel számítógépei például egytől egyig ilyenek. Ezek képviselik azt az új hullámot, aminek folyamatosan növekszik a térnyerése. Ezek kicsik, kompaktak, könnyűek, és nincsenek telepakolva felesleges csatlakozókkal.

A mini PC is ugyanolyan jó, mint a hagyományos asztali számítógép?

Ma már eljutottunk odáig, hogy a technológiai fejlődés lehetővé tette azt, hogy a zsebünkben hordjunk egy olyan eszközt, amiről a Holdra szállásnál még csak nem is álmodtak a mérnökök! A telefonjaink olyan gyorsak és sokrétűek, hogy sokan már nem is nagyon használnak számítógépet, mert szinte bármit meg tudnak az okostelefonjukon csinálni.

És ha egy ekkora készülékbe minden elfér, amire szükségünk van, akkor pont egy mini PC-be ne férne el? Örömmel jelenthetjük ki, hogy de, elfér! Sőt, olyan jó mutatókkal rendelkeznek ezek a számítógépek, mint a nagytestvéreik, a normál méretű gépházzal.

Előfordulhat, hogy kevesebb port található rajtuk, azonban ezekre jellemzően nincs is annyira szükségünk, így ez sem igazi hátrány. Sőt, mivel ma már főként vezeték nélküli kapcsolattal (Wifi, Bluetooth) csatlakozunk szinte mindenhez, így nem is fognak hiányozni ezek a csatlakozási lehetőségek. Ha pedig mégis szükségünk van valami extra portra, akkor azt egy átalakítóval meg tudjuk oldani.

Miért és kinek jó választás egy mini PC?

Mondhatnánk, hogy bárkinek, de azért ez ellen valószínűleg a gamer társadalom felemelné a szavát. De rajtuk kívül valószínűleg a legtöbb átlagos felhasználónak tökéletesen megfelelnek ezek a kis helyen elférő mini számítógépek.

Ma már nagyon idegen az asztalon egy hatalmas számítógépház. Mai szemmel egyáltalán nem esztétikus, és mivel van ennél sokkal jobb megoldásunk, nem is kell eltűrjük! Elég, ha egyszerűen vásárolunk magunknak egy mini PC-t, és máris az eredeti hely töredékén tudjuk végezni ugyanazokat a feladatainkat, amiket eddig is.

Aki szeretné, hogy több helye maradjon, vagy ragaszkodik az asztali gépekhez, de többször is költöztetnie kell az informatikai eszközeit, annak nagyszerű választás egy ilyen készülék! Persze aki megszokta, hogy tuningolja a gépházat, annak nem ez lesz a legjobb. De még szerencse, hogy nem vagyunk egyformák, így mindenki saját maga el tudja dönteni, hogy számára mi lesz a legmegfelelőbb.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.