Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C

Vitorlás vb: Érdi Mária aranyérmes

2023. augusztus 20. 18:38 // Forrás: MTI
Érdi Mária aranyérmet szerzett az olimpiai hajóosztályok hágai vitorlázó világbajnokságán a korábbi Laser, most ILCA néven futó kategóriában.

A magyar hajós a párizsi kvótát már szombaton begyűjtötte, amikor a harmadik helyen jutott be a duplaszorzós medálfutamba. Az MVM SE versenyzője vasárnap a harmadik helyen ért célba, és ezzel az eredménnyel az élre ugrott, megelőzte a tavalyi vb-n szintén ezüstérmes svájci Maud Jayet-t és az olimpiai bajnok dán Anne-Marie Rindomot.    

Érdi Mária remekül kezdte a vb-t, két futam után vezetett, majd négy és hat futam után is az élen állt. Aztán a második, az éremfutam előtt pedig a harmadik helyre csúszott vissza.     

A márciusi Európa-bajnokságon bronzérmes, kétszeres olimpikon Érdi Mária az első magyar női vitorlázó, aki vb-címet szerzett olimpiai hajóosztályban. 

Berecz Zsombor, aki július elejétől látja el a szövetségi kapitányi teendőket Ian Ainslivel közösen, az MTI-nek azt mondta, éremre gondolt, amikor a vb előtt úgy fogalmazott, hogy valami nagy eremdényt vár Érdi Máriától.

Érdi Mária világbajnok! Fotó: Magyar Vitorlás SzövetségÉrdi Mária világbajnok! Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

"Pontosan tudom, min ment eddig keresztül, mert hasonlóan alakult a pályafutása az enyémhez. Jó értelemben töréspontot jelent ez a világbajnoki cím, most kinyílt számára a világ. Innentől teljesen más lesz a helyzete, teljesen más világbajnokként vitorlázni egy mezőnyben" - fogalmazott a tokiói olimpia ezüstérmese.

Hozzátette, Érdi Mária a vasárnapi éremfutamban nagyon higgadtan versenyzett.

"Pedig nehéz körülmények voltak, mindenki hibázott is körülötte. Ő higgadt maradt, jókor fordult, jó döntéseket hozott. Ugyan nem nyerte meg, de ez egy tökéletes futam volt, azokat verte meg, akiket kellett" - hangsúlyozta.

Berecz Zsombor kiemelte, a világbajnoki cím azért is jó előjel Párizsra nézve, mert az ötkarikás játékokon azok érmet szoktak szerezni, akik az olimpia évében vagy az előtte lévő évben világbajnokok lesznek. 

A vb-n Vandai Jonatán is begyűjtötte az olimpiai kvótát, mivel a 17. helyen végzett az ILCA 7 osztályban, az országok rangsorában pedig 14. lett. Ebben a hajóosztályban nemenként 16 kvóta talál gazdára a párizsi játékokra úgy, hogy országonként egyet lehetett szerezni.

A négyévente sorra kerülő, tíz hajóosztályt - plusz a mozgáskorlátozott vitorlázók számára kiírt kategóriákat - magában foglaló vb-n több mint 1200 versenyző vesz részt, és elkelt a párizsi helyek többsége.

ILCA 6, világbajnok:
ÉRDI MÁRIA 75 helyezési pont
2. Maud Jayet (Svájc) 79
3. Anne-Marie Rindom (Dánia) 81

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.