Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Így spórolhatsz otthon a villanyszámlán!

2023. augusztus 18. 11:07

A mai energiaárak mellett bizony minden háztartás alaposan összehúzta a nadrágszíjat és igyekszik a lehető legkevesebb áramot fogyasztani otthon. De nem csak a folyamatos villanykapcsolgatással érhetjük el az alacsonyabb villanyszámlát.

Még ha energiatakarékosra cseréltük a háztartási eszközöket vagy a Pentra Elektriknél is kapható mennyezeti lámpába ilyen fajta izzókat szereltünk, akkor is számos praktikát alkalmazhatunk annak érdekében, hogy spórolni tudjunk az áramfogyasztásunkon. 

A konyha

A legtöbb áramot talán a konyhában található háztartási gépek, kiegészítők használják, így ezek használati szokásainak átalakításával sokat spórolhatunk.

  • Csak akkor nyissuk ki a hűtőt és a fagyasztót, ha biztosan kiveszünk belőle valamit vagy ha beteszünk ételt.
  • Meleg ételt semmiképp se helyezzünk el be!
  • A bontatlan lekvárok, gyümölcsök, konzervek ne foglalják bent a helyet.
  • A hűtő ne álljon a fűtőtest mellett és szellőzzön jól.
  • Mindig csak annyi vizet melegítsünk a forralóval, amennyire szükségünk van, és ha nem muszáj, ne forraljuk fel teljesen.
  • Szerezzünk be “okos” villanybojlert, és ne hagyjuk, hogy a maximumon fűtsön feleslegesen, hiszen a nap nagy részében nincs szükségünk forró vízre.

A fűtés és a fürdő

Használjunk elektromos fűtőtesteket, sőt, szereltessünk be inverteres klímákat, melynek fűtőfunkciója is van. Ezek energiahatékonysága jobb, mint a hagyományos kvarccsöves vagy fűtőbetétes készülékeké. Ne felejtsük azt sem, hogy a meleg levegő felfelé száll, ehhez mérten használjunk kiegészítő fűtéseket.

A mosógépen úgy tudunk a legtöbbet spórolni, ha este indítjuk be, így nem számít, hogy három órán át tart majd a mosás - eco móddal ugyanis kevesebb áramot használunk, még ha tovább is tart egy-egy program. 

Szórakozás

Wi-Fi router, set-top box, tévé - manapság szinte nincs lakás, ahol ne találnánk meg ezeket a szórakoztató elektronikai eszközöket. A router és a set-top box nem fogyaszt sokat alapjáraton - megközelítőleg 11,5 W-t óránként -, de ha egész nap és éjjel be van kapcsolva, az akár ötszáz forinttal is megemelheti a villanyszámlát. Sok kicsi sokra megy, ugyebár! Egy év alatt egy-két ezer forintnyit spórolhatunk, ha éjszakára kikapcsoljuk őket.

Ha a 108 centis tévénket naponta öt órát működtetjük - nem biztos, hogy mindenki nézi, van, akinek háttérzajként megy, ez még rosszabb -, havonta akár hétszáz forint többletet is okozhat a számlán. 

Sok dolog apróságnak tűnhet, de ha ezeket összeszámoljuk, néhány ezer forintot is megspórolhatunk velük havonta, ami azért nagy különbség. Nézd át alaposan háztartási eszközeidet, és nem kell megvonnod magadtól sok mindent, de látni fogod, mennyit tudsz spórolni egy kis odafigyeléssel.

Nem utolsósorban pedig az energiatakarékosság a Földnek is jót tesz. Légy tudatos, gondolj a jövő generációira is!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.