Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
20°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
20°C

Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban

2023. augusztus 18. 15:38 // Forrás: Hybridart
A Hybridart Management megálmodott egy helyszínt a Balaton északi partján, ahol a közösségi élmény, a művészet és az alkotás találkozhat. Így született meg a BLOKK, amely kiállításokkal, koncertekkel, workshopokkal és design bolttal várja hétfőtől-vasárnapig a látogatókat, melyek fókuszában a fenntarthatóság áll.

Már a helyszín kialakításánál kiemelt szerepet kapott a fenntarthatóság, hiszen a tér megépítésénél egykori tengeri, szállító konténerek kaptak új szerepet, színes, kulturális térré formálódva. Az újrahasznosítás és a fenntartható szemlélet a helyszín programkínálatában is megjelenik: a workshopokon a látogatók megismerkedhetnek különböző hulladék alapanyagok ismételt felhasználásának lehetőségeivel. A kiállításokon pedig helyet kapnak olyan még talán kevésbé ismert kortárs művészek is, akik anyaghasználatukban, művészeti módszerükben a fenntarthatóság elveit követik vagy olyan témát dolgoznak fel, amelyben hangsúlyos szerepet kap a környezetvédelem, különböző környezeti krízisek.

Ahogy a BLOKK programjainak üzenetében, úgy a hétköznapi működésében is megjelenik a fenntarthatóság és az újrahasznosítás. A Hybridart víziója szerint nincs olyan, hogy túl jelentéktelen vagy apró egy lépés, amit megtehetünk a környezetünkért, ezért már például a hagyományos gyűjtő helyett, egy szelektív kukát választva is jót cselekedhetünk.

„Folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, újításokat, amikkel még erőteljesebben közvetíthetjük a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás lehetőségét és fontosságát, ezzel is elmélyítve a körforgásosság fogalmát. Így találkoztunk a Magyarországon a Procycla által bemutatott innovációval is, amit egyelőre kísérleti jelleggel már idén nyáron a BLOKK-ban is kipróbálhattak a látogatóink, elsőként a Balatonon” - fogalmazott Erdélyi Szabolcs, a Hybridart ügyvezetője és a BLOKK megálmodója.

A Procycla-nak köszönhetően olyan “okos kuka”, úgynevezett Citysolar rendszer kerülhetett a BLOKK-hoz, amely hatékonyabbá és még fenntarthatóbbá teszi a szelektív hulladékgyűjtést. A speciális gyűjtők a bedobott papír hulladékot préselik, így jóval több hulladék elhelyezésére alkalmasak, anélkül, hogy hatalmas konténereket kellene elhelyezni a rendezvények területén. Ezen kívül valós idejű adatokat adnak a telítettség állapotáról, ezzel sokkal költséghatékonyabbá és szervezhetőbbé téve az üzemeltetést. Fontos megemlíteni, hogy maguk a gyűjtők napelemmel működnek, így nincs szükség az okos funkciókhoz plusz energiaforrásra sem.

A Procycla 2015 óta az újrahasznosítás és a hulladékgazdálkodás modern, kulcsrakész megoldásainak tervezési és kivitelezési specialistája Svédországban. 2022-től pedig a Procycla Hungary Kft. Magyarországon azért dolgozik, hogy a hulladék összegyűjtése kapcsán egyszerűsítse a szelektálást és a hulladék újrahasznosítását, ezen folyamatok költségeit csökkentse és a környezetbe illeszkedő, stílusos, esztétikus hulladéktárolási megoldásokat építsen.

vehir.hu
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  2024. július 16. 14:15 Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán Hybridart Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán A Balaton-felvidékről szóló, több mint 6 méter hosszú kültéri kiállítás eddig sosem látott szemszögből vizsgálja régiónk domborzatát a Három grácia csobogó szomszédságában, a Kossuth utcán. 2023. december 1. 10:35 Izgalmas, ingyenes programokkal zárja a júliust a BLOKK Balatonalmádiban Izgalmas, ingyenes programokkal zárja a júliust a BLOKK Balatonalmádiban Nyárfelező hétvégét tartanak július 21. és 23. között a Balaton egyik legújabb és legszínesebb helyén a BLOKK-ban. A szervezők azt ígérik, senki sem fog unatkozni, aki betéved a szokatlan külsejű “konténer városba” Balatonalmádi központjában. 2023. július 19. 16:23 Balatonalmádi új blokkjában a fenntarthatóságé és kreativitásé a főszerep fenntarthatóság Balatonalmádi új blokkjában a fenntarthatóságé és kreativitásé a főszerep Balatonalmádi legújabb közösségi tere nem egy szokványos napernyős, padokkal telerakott tér a város közepén. Egy tucat tengeri konténert hoztak a balatoni településre, amiben interaktív foglalkozásokat és kiállításokat is szerveznek a fenntarthatóság jegyében, miközben a konténerek gyűrűjében egy színpadon különböző kulturális programokat tartanak majd. Ez a BLOKK. 2023. június 28. 14:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.