Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C

A művészet segítségével leplezik le az AI hazugságait

2023. augusztus 18. 13:50 // Forrás: Art Média
Az internet korunk egyik legnagyobb áttörése, ugyanakkor a legveszélyesebb fegyvere is. A digitális tér szövevényes hálójában rejtőző hazugságok, hamis képek és manipulált információk olyan erővel bírnak, hogy képesek elhitetni velünk az abszolút valósnak látszó képtelenségeket is. Egy friss kezdeményezés Tihanyban most felkavarja a társadalom figyelmét, hogy ráébressze az embereket az internet veszélyeire és a meggyőző manipulációra.

Digitális Illúziók - A Valóság Hamis Arcai - ez a címe a kiállításnak, amely a mesterséges intelligencia és a képalkotó eszközök erejét demonstrálja. A művészek olyan képeket készítettek, amelyek annyira valóságosnak hatnak, hogy a szemlélődők képtelenek megkülönböztetni az eredetitől. A digitális művészek nagyon fontos társadalmi problémára hívják fel a figyelmet: az emberek másodpercek alatt szinte mindent elhisznek, amit az interneten egy általuk hitelesnek vélt felületen látnak. 

Egy elgondolkodtató személyes tapasztalat áll az inspiráció mögött, ami miatt a művészek úgy érezték, hogy sürgősen szólniuk kell. Vezér Dávid kommunikációs szakember (a Rege Galéria egyik kurátora) ötlete alapján, Bánhalmi Norbert fotóművész tudatosan osztotta meg egy hónapon keresztül saját képeit - keverve a mesterséges intelligencia által készített fotórealisztikus képekkel - közösségi oldalán. A posztok valós szövegkörítéssel készültek.

Hat ujj és három kéz a fotókon

Az AI által készített fotók nem voltak tökéletesek. Az emberek kezein például könnyen kiszúrható, hogy valami nincsen rendben a képpel. Akadt olyan fotó, ahol 6 ujja volt a rajta szereplő személynek, de olyan is, ahol 3 keze. A művész legnagyobb megdöbbenésére ez senkinek sem tűnt fel. Rajongói rengeteg dicséretet írtak a képekhez, amelyekből csaknem harmincat osztottak már meg, amikor egy AI képalkotásban jártas fotós elkezdte kiszúrni a hibákat. 

Az eset az egész közösségi médiában terjedni kezdett. A szakma elkezdte a képek alá kommentelni, hogy nem is valódi fotókról van szó. A következő döbbenet itt jött: tették ezt úgy, hogy a kép leíró szövegében el volt helyezve a #midjourney mint képalkotó szoftver, de ezt el sem olvasták. Ekkor döntötték el, hogy cselekednek. A "Digitális Illúziók - A Valóság Hamis Arcai" kiállítás a kialakult helyzetre adott válasz. 

A kiállítás célja ráébreszteni az embereket arra, hogy ne higgyenek el mindent az interneten. Szánjanak időt rá, hogy ellenőrizzék egy hír, egy kép vagy egy információ eredetiségét. A közösségi média világában az információáradat hatalmas, és a manipulált tartalmak könnyen elterjedhetnek.

Az esetből tanulva a művészek (Vanicsek Péter alias [vanice], Dudás Péter alias Peter Piper, Májinka András alias Maxxsus és Bánhalmi Norbert) fontos küldetésüknek érzik, hogy figyelmeztessék a társadalmat. Norbert mondja, soha nem gondolta volna, hogy ennyi ember vakon megbízik egyetlen képben, amit ő osztott meg. - Kisgyermekes szülőként, nagyon tanulságos volt számomra, és bízom benne, hogy a kiállítás segítségével mások is óvatosabbak lesznek az interneten látható tartalmakkal kapcsolatban - tette hozzá.

A "Digitális Illúziók - A Valóság Hamis Arcai" kiállítás fontos lépés a társadalom számára. Arra emlékeztet bennünket, hogy mindannyian részei vagyunk az interneten zajló információs forradalomnak, és a felelősségünk, hogy ne hagyjuk magunkat manipulálni és megvezetni. Amit látunk, mindig kérdőre kell vonnunk, és alaposan meg kell vizsgálnunk az igazság mögött rejlő valóságot.

Az érdekes és tanulságos kiállítás augusztus 15. és szeptember 1. között tekinthető meg Tihanyban az Apátsági Rege Cukrászdában. A remény az, hogy a látogatók új nézőpontból szemlélve a műalkotásokat és az internet világát, az életüket átformáló, megfontoltabb döntéseket hoznak majd a digitális térben. Az igazság keresése és megbizonyosodásunk az eredetiségről kulcsfontosságú a valóság és az illúziók közötti határok megkülönböztetéséhez.

Vezér Dávid elmondta, hogy a kiállítást – akár más tartalommal is – szeretnék további helyszínekre is elvinni és ebben a témában még szeptemberben egy nagyon izgalmasnak ígérkező kerekasztal beszélgetés szervezése is megkezdődött.

vehir.hu
további cikkek
Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a magyar köztévén mesterséges intelligencia Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a magyar köztévén  A mesterséges intelligencia segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában 2024. április 16. 21:19 Egy férfi több ezer nővel ismerkedett egyszerre a Tinderen közélet Egy férfi több ezer nővel ismerkedett egyszerre a Tinderen Az életünk számos területén egyre inkább nő a mesterséges intelligencia (MI) szerepe. Ez a fajta technológiai fejlődés folyamatosan új lehetőségeket kínál, úgy tűnik már emberi kapcsolatainkban is lassan átveszi az irányítást. Egy orosz férfi például mester szintre emelte az MI használatát, amikor a Tinderen képes volt egyszerre 5239 nőt szédíteni, az algoritmusok manipulációjával.  2024. március 4. 16:33 Hamisított hívások és mobil-zsarolóvírusok várnak 2024-ben Hamisított hívások és mobil-zsarolóvírusok várnak 2024-ben Mire számíthatunk 2024-ben az informatikai biztonság területén? Eddy Willems, a G DATA biztonsági evangélistája hat előrejelzést mutat be. 2024. január 28. 10:29 Nem a mesterséges intelligencia fogja elvenni a munkád, hanem a fiatalok, akik tudják használni mesterséges intelligencia Nem a mesterséges intelligencia fogja elvenni a munkád, hanem a fiatalok, akik tudják használni A fiatalokat nem akasztja ki az AI, mert ők már egy digitális világban nőttek fel. Tőlük nem vesz el semmit, inkább lehetőséget ad nekik. 2023. augusztus 13. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.