Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fűtsd korszerűen otthonod - ebben segítenek a hőszivattyús rendszerek

2023. augusztus 15. 9:44

Óvja a környezetet, költséghatékony, modern, telepíthető új házakba, de nem lehetetlen a régi ingatlanok fűtéskorszerűsítése sem - a hőszivattyús rendszerek használata mellett szól minden érv. 

Az utóbbi években egyre több tényező befolyásolja, hogy az újonnan épülő házak milyen hűtési-fűtési rendszereket használhatnak, ugyanis új szabályozások léptek életbe, és megnőttek az energiaárak is. Ebben a helyzetben jó megoldást kínálhatnak a Zone Klíma hőszivattyúi.

A hőszivattyú ismérvei

Nem a fosszilis energiahordozókra (például tüzelőanyagok), hanem a megújuló forrásokra (víz, levegő, geotermikus energia) épít a hőszivattyú, így védi a környezetet és spórol meg használói számára egy csomó pénzt. Fűt, hűt és meleg víz előállítására is használható olyan módon, hogy a külső térből vonja ki a hőt, és azt közvetíti a ház rendszereibe, csupán az ott található sugárzókhoz kell csatlakoztatni típus alapján.

Amikor pedig hűtésre állítjuk az arra alkalmas rendszert (klímát), a hőszivattyú egész egyszerűen műszaki szempontból megfordítja a folyamatot, elszívja a benti helyiségekből a hőt és a szabadba vezeti azt.

Azért fontos, hogy a telepítővel mindenképp konzultáljunk a termék kiválasztása előtt, mert hűtésre nem mindegyik készülék képes. Azonban az igaz, hogy a legtöbbjük különböző sugárzókkal, felületfűtésekkel, radiátorokkal és fan coil egységekkel is kombinálható, ennek is érdemes utánakérdezni a hőszivattyú telepítése előtt.

A készülék típusai

A legelterjedtebb technológia, a levegő-víz hőszivattyú értelemszerűen a kinti levegőből, a víz–víz hőszivattyú a talajvízből, a geotermikus energiát felhasználó hőszivattyú pedig a talaj hőjéből szerzi a hűtéshez-fűtéshez szükséges energiát.

Ez utóbbi azért jó választás, mert a talaj hője egy bizonyos mélységben egész évben ugyanolyan, tehát kiszámítható hőforrásként használható.

Léteznek hibrid megoldások is, ez az úgynevezett levegő-víz technológia, ahol gázkondenzációs kazán is működik a hőszivattyú mellett.

Miért éri meg a hőszivattyú telepítése?

A hőszivattyú árakat megnézve sokaknak elmehet a kedve azok telepítésétől és használatától, de a jövőnkre is gondolni kell. Ugyanis az energiaárak nem valószínű, hogy egyhamar csökkenni fognak, így egyre több és több pénzt kell majd fűtésre, hűtésre fordítanunk. Ezért mindenképp megéri előre gondolkozni és beruházni egy energiahatékony készülékbe, mely olcsón üzemeltethető.

Hogy a számok is beszéljenek: egy kazánhoz képest 3-500 %-os hatékonysággal működik egy hőszivattyú, mivel a COP érték alapján (ez a hatékonyság jelzője) a készülék képes akár 3-5 kW hőenergiát előállítani 1 kW elektromos energiából.

Válaszd a jövőt, a megújuló energiaforrásokat, és védd a pénztárcád is!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.