Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Családias hangulat a német nemzetiségi táborban

2023. augusztus 5. 11:13
A család tematikája köré épült a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat egyhetes tábora.

A városi német önkormányzat idén augusztusban is megrendezte hagyományos nyári táborát a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázati támogatásával. A korábbi évekhez hasonlóan a program ezúttal is egy konkrét témakör köré épült: idén a család került a középpontba. Fontos kiemelni, hogy bár a német nyelv megkerülhetetlen szerepet kapott, ez mégsem egy nyelvi tábor volt, hanem a nemzetiségi hagyományőrzés, a magyarországi németek szokásai alkották a vezérfonalat.

A családi élet hétköznapi jelenetei elevenedtek meg a táborozók műsorábanA családi élet hétköznapi jelenetei elevenedtek meg a táborozók műsorában

A hét során a résztvevő gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, gyermekdalokat, mondókákat, sváb táncokat tanultak, és hagyományos süteményt készíthettek a tavaly felújított Deutsches Haus konyhájában. A megújulás óta most először rendeztek tábort az épületben, és mint Eich Máriától, a nemzetiségi önkormányzat elnökétől megtudtuk, a helyszín minden igényt kielégített, és a jövőben is sokféle programot terveznek majd ide, hogy a Thököly utcai ingatlan valóban a veszprémi németség otthona legyen. 

A gyerekek kiránduláson is részt vehettek, mely során megtekintették a márkó Szent Márk házat és a bándi német nemzetiségi tanösvényt. Emellett egy jelenetekből, dalokból és táncokból álló kis előadást is begyakoroltak, amit péntek délután a szülőknek, nagyszülőknek elő is adtak, így a tábor végül igazi, generációkat összekötő, családi programként zárult. 

A következő héten a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub is megrendezi a maga táborát az épületben – de aki idén kimaradt, annak sem kell aggódnia: jövő nyáron is várják a jelentkezőket, és nem csak a német nemzetiségi tagozattal rendelkező iskolákból. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.