Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Légy te is látványos produkciók része – jön a cirkusztábor!

2023. augusztus 5. 23:03
Augusztus 28-31. között a CirKollektív szervezésében bárki megízlelheti közelről a cirkusz világát. Ebben az esetben nem az olykor mulattató, máskor félelmetes bohócra és a bukfencező állatokra kell gondolni, hanem cirkuszi mutatványokra, amelyeket az élménytáborban bárki elsajátíthat. A négynapos esemény ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött. Gallyas Veronika, a Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke, a szóban forgó esemény projektvezetője mesélt a részletekről, a tábor céljáról, és arról, mire számíthat, aki átadja magát a cirkusz világának.
 

Az Európa Kulturális Fővárosa program cirkuszi projektjéért a CirKollektív csapata felel, célként fogalmazták meg többek között a közösség bevonását. Éppen ezért az elmúlt években olyan Veszprém és környékbeli közösségeket kerestek, akik csatlakozni tudnak a cirkuszpedagógia eszközeit felhasználó munkához. Ebből a kezdeményezésből az oktatási terület, a sportvilág, a művészeti és nevelési irányzatokok szakemberei gyűltek össze, megismertetve velük a cirkuszpedagógia eszközeit.

Gallyas Veronika kérdésünkre elmondta, a négynapos tábor neve nem véletlenül cirkuszi élménytábor, elsősorban a kedvcsinálás, valamint a sikerélmény szerzése a cél: „Régóta foglalkozunk cirkuszpedagógiával, számos játékunk, eszközünk van, ami barátságossá, biztonságossá teheti a belépést a zsonglőrködés világába. A cirkuszon belül háromféle zsánerre koncentrálunk: a légiakrobatikára, a zsonglőrködésre valamint a partner-akrobatikára. És mivel a műfajt egy rendkívül komplex művészeti formának tekintjük, így improvizációs helyzetgyakorlatokra, sőt, előadóművészeti produkciókra is lehet számítani.”

Veronika úgy véli, a tudástér hatalmas, az ember mindig tanulhat újat, s ebben a világban sok kapu nyílik. Elárulta azt is, hogy a tábor gyakorlatai fejlesztő hatással is bírnak: „A legtöbb feladat az ügyességgel függ össze, tehát a koordináció és a koncentráció mindenképpen kifinomultabbá válhat a napok során. Az improvizációs gyakorlatok által fejlődik a kreativitásunk, a reagáló képességünk. Kis előadásokat hozunk létre, melynek során fejlődnek a kooperációs, illetve a folyamatépítési készségek. Utóbbi megmutatja, hogyan lehet eljutni a kis trükköktől a nagyívű előadásokig. Végül kiemelendő, hogy a tábor zárásaként
tartunk egy hivatalosan nem meghirdetett bemutatót, ahol a szociális készségek fejlődhetnek azzal, hogy a közönség elé tárjuk, amit addig begyakoroltunk, elsajátítottunk. Ekkor minden rokont és barátot szívesen fogadunk. Nagyon fontos, hogy az ember meg merje mutatni, merje vállalni önmagát úgy, ahogy van.”

A helyszín a Deák Ferenc Általános Iskola előtti tér, a korcsoportok pedig így alakulnak: 9-12, 13-15, 16-17, 18-21, továbbá a felnőtteket is buzdítják: „Olyan emberek jelentkezésére számítunk, akik nyitottak arra, hogy újat tanuljanak, és szívesen elmerülnének a cirkusz világában. Akik hisznek abban, hogy az elsajátított gyakorlatok hasznukra válnak később is a hétköznapokban.”

A táborra itt lehet jelentkezni.

Szabó Eszter
további cikkek
Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.