Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Orgonakoncertek a főegyházmegye templomaiban

2023. augusztus 4. 14:50 // Forrás: Veszprémi Érsekség
Augusztus 5-12 között ingyenes orgonakoncertekre várja az érdeklődőket a Veszprémi Főegyházmegye hét helyszínen. 

A Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával hét helyszínen tíz orgonakoncerttel csatlakozik a Filharmónia Magyarország által szervezett országos Orgonák Éjszakája és OrgonaPont programsorozathoz OrgonaPont Plusz elnevezéssel.

A zene nyelve különleges eszköz az értékek közvetítésére az arra nyitottak számára. A szakrális művészet páratlan gazdagsággal bír, ennek bemutatása, értékeink megjelenítése, megőrzése, továbbadása egyházunk alapvető feladatai közé tartozik.

Az Orgonák Éjszakája, OrgonaPont sorozatot 2019-től rendezik meg a hangszerek királynője, s ezek a rendezvények az orgona sokoldalúságát és izgalmasságát hivatottak bemutatni. 2023-ban, amikor Veszprém és régiója az Európa Kulturális Fővárosa címét tölti be, a Veszprémi Érsekség célja, hogy hangsúlyt kapjanak a veszprémi és a régióban található kiváló orgonák, hogy az itt élők és az idelátogatók megismerkedhessenek az orgonaművészet páratlan gazdagságával, és a művészek kimagasló tudásával. 

A veszprémi régió orgonáinak bemutatása fontos cél az egyházzene széles körben történő megismertetése szempontjából is, és öröm a hangszert jól ismerők számára is. Az augusztusi, ingyenes, orgonamuzsikára épülő hangversenyek reménye, hogy a forró nyári napokon a templomok hűvösében minőségi programokat kínáljon az igényes feltöltődést kedvelő hívek, zenekebarátok, elcsendesedni vágyók, belföldi- és külföldi turisták számára egyaránt. Olyan kiváló művészek előadásait hallgathatjuk meg mint Dankos Attila, Tabajdi Ádám, Rostetter Szilveszter, Kiss Zsolt, Kővári Péter, Hajas Szilárd, Szotyori Nagy Gábor.

Az orgonairodalomnak hosszú évszázadokon át egyetlen bölcsője volt, Európa. Az akkori főpásztor jóvoltából a veszprémi püspökség több mint 100 éven át komoly szereplője volt ennek a területnek. Méltán lehetünk erre büszkék.  A Veszprémi Főegyházmegye ezt a büszkeséget szeretné továbbörökíteni, megmutatni.
A hangszerek királynőjét a programsorozat keretében a legtehetségesebb orgonaművészek szólaltatják meg az egyházmegye hét templomában – Keszthelyen, Vörösberényben, Veszprémben, Tapolcán és Badacsonytomajon - valamint a balatonfüredi Zenepavilonban.   

Az OrgonaPont sorozat nyitóeseményét, az Orgonák Éjszakáját 2023. augusztus 5-én szervezzük meg, ekkor Veszprémben, Keszthelyen és Tapolcán élvezhetjük orgonaművészeink varázslatos előadásait. Ezt követően, augusztus 6-án és 7-én Balatonfüreden, augusztus 8-án Badacsonytomajon és Keszthelyen, augusztus 10-én Vörösberényben, augusztus 12-én Keszthelyen élvezhetjük az orgonamuzsika szépségeit.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.