Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hűtőtáska, rántott húsos szendvics, meg két sajtos-tejfölös

2023. július 30. 21:37
Nem strand-körképre indulunk, és nem is nyolcadikos osztálykirándulásra, csak elgondolkodtam egy veszprémi vendéglátóssal folytatott rapid beszélgetésen a túl erőspistázott húsleves felett. Általános csütörtök este, a nyolc asztalból még egy foglalt - a miénken kívül - és itt meg is állt a tudomány zárásig. Van-e a magyaroknak pénze, csak nem szeretik költeni, vagy tényleg sose volt, és ezért panaszkodunk folyton róla?

Nem ténynek beállított kamu statisztikát szeretnék meglebegtetni, csak azt amit mindenki lát, vagy látni vél, ha körbenéz. A vendéglátós párbeszéd lényegéből elég annyit kiemelni, hogy olyan ember is sajnálja az étteremre a pénzt, akinek három lakása is van, befektetésként, Veszprémben. Ezzel meg úgy kapásból megugrotta az országban élők kemény hányadát, elengedve persze a felső tízezret, mert nekik biztos nem a Haszkovó lesz a befektetési alap.

A legtöbb vendéglátóhelyen nem azt látod, hogy végig eszik a menüsort, meg ráböknek arra, amit megkívánnak, hanem vagy cikázik a szem a bélszín áron mért wienerschnitzelről a mikerülazuborkalevesen ennyibe között, vagy csak simán csöndben becsukják az étlapot, és “csak iszom valamit” dünnyögéssel bezárul a rendelés.  Hiába üvölt a gyerek a csokis croissaintért a kézműves pékségben, nyócötvenért akkor sem veszi meg a többség, ha van rá.

Szeretjük ebbe belekeverni a Soros-tervezéstől az identitáspolitikán át mindent, de itt a kérdés, amit boncolgatni lehet a végtelenségig, inkább az, hogy, ha tele lenne a nyakbaakasztós műanyag pénztárca a strandon felgurglizott Deákokkal, akkor vajon otthon maradna-e a hűtőtáska vagy ez gyógyíthatatlanul égett bele a magyar emberbe a történelem során?

Minek vegyem meg a palacsintát meg a lángost aranyáron, ha otthon a mama is ki tud sütni, ugyanennyiből, kétszáz darabot. Nem baj, ha a táskában ráragad a fólia, meg nyúlós lesz a tészta, a zsemlével simán fejbe lehet verni bárkit, úgy kiszikkad a napon, az akkor is olcsóbb. Igen, drága, igen, az élelmiszer a legdurvább, de vajon, ha akarnánk tudnánk-e élvezni egy hétig a nyaralást? Hogy nem a feleség főz otthon is állandóan, meg az apartmanban is, hanem elmegyünk étterembe, és még desszert is mehet mindenkinek, bűntudat nélkül.

A bűntudat. Mert a nagyszülők, és a szülők még elrakták a kisdobozos tejszínt, meg a kiszacskós cukrot az étteremben a táskában, mert az még jó lesz, ha nem lesz. Utána persze sose használta senki, a legtöbbek édesanyjának a ritikül szakadt belső varrásában biztos, hogy előfordult ott felejtett cukorka.

Úgy ragaszkodunk a gyökreinkhez, hogy büszke nép vagyunk, vagy úgy, hogy meggyűrtek az évek, és mindig félni fogunk a bizonytalan jövőtől? Feltekerjük a fogkrémet ujjnyira, a niveás samponba vizet engedünk, és a többség simán berámol a konzerv sóletből, amit akkor se ennénk meg, ha kényszerítenének.

Ez egy generáció. Aztán jött a másik, a hörcsög módra gyűjtögető, mert annak már nem a narancs volt az unikum karácsonyra, hanem kitágult a világ, mindent lehet mindenhol, de még benne a rettenet, hogy mivan, ha elfogy, ha nem lesz, hiszen előtte nem volt. Ezért hát mindenből van otthon legalább három. A margarinnak meg már rég lejárt a szavatossága, anélkül, hogy hozzányúltak volna. Az egyetlen ami számít, hogy van választási lehetőség. Csak nem élnek vele.

Vajon elmúlik, elmosódik majd, vagy mindig ijedten esszük, használjuk a luxust, a prémiumot, akkor is, ha telik rá, mert anya rászólt mindenkire, hogy ételt nem dobunk ki, mert a konyhapénz ki volt számolva.

Talán ott mosódik el a határ, mikor apa kezében még ott a hűtőtáska a sorban, a parizeres, vagy az úrias rántott húsos szendvicsekkel, de már mondja, hogy ebédre a sajtos-tejfölöst kívánja.

Balogh Dóra
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Politikusok a TikTokon – hódít Orbán kolbásza a neten Dóri Politikusok a TikTokon – hódít Orbán kolbásza a neten A jövő potenciális szavazóit már nem lehet elérni kopogtató cédulákkal, direkt hívásokkal és levélkampánnyal. Az idősebb szavazói bázis lassan felhígul, a politikusoknak pedig új szerepekbe kell magukat belehelyezni, még ha a többségnek deréktájon szorul is ez az új nadrág.   2024. február 4. 22:39 A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Dóri A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Másfél hónapja tömeges tüntetések zajlanak Európa szerte, amióta a gázai székhelyű Hamász, iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. A példátlan esetet követően azonnal megérkezett Izrael válasza, a katonai hadműveletek sora mellett igyekeznek teljesen elzárni Gázát a külvilágtól, és felügyelet alatt tartani még a segélyszállítmányokat is. Nemcsak a felvonulások nem csitulnak, de a közösségi média is korlátok nélküli teret ad az antiszemita megszólalásoknak és gyűlöletkeltő beszédeknek...   2023. november 26. 21:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.