Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
28°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
28°C

Rasovszky Kristóf világbajnoki hatodik 1500 méter gyorson

2023. július 30. 13:56 // Forrás: MTI
Rasovszky Kristóf hatodik helyen végzett 1500 méter gyorson a fukuokai vizes világbajnokság úszóversenyeinek vasárnapi zárónapján, ezzel a magyarok befejezték szereplésüket a Japánban rendezett viadalon.

A nyíltvízi úszók versenyeiben egyéniben 10 kilométeren és a váltóval is ezüstérmes Rasovszky a szombati előfutamban egyéni legjobbját (14:55.46) megjavítva, 14:54.09 perces idővel a hetedik helyen jutott a fináléba.    

A veszprémiek kiválósága - aki korábban 400 és 800 méter gyorson is egyéni csúcsot ért el, ráadásul mindkét számban teljesítette az olimpiai szintet is - az egyes pályán úszott, és nagyjából a táv háromnegyedéig utolsóként tempózott. A 26 éves versenyző a végén nagyot hajrázott és óriási egyéni csúccsal, 14:51.46 perces idővel hatodik lett.   

A számot a tunéziai Ahmed Hafnaui nyerte, aki hatalmas csatát vívott a végén az amerikai Bobby Finkével, utóbbi végül 1500 méter leúszását követően 5 (!) századdal később csapott célba.  

Rasovszky Kristóf világbajnoki hatodik 1500 méter gyorson - fotó: MTI/Derencsényi IstvánRasovszky Kristóf világbajnoki hatodik 1500 méter gyorson - fotó: MTI/Derencsényi István

"Nagyon elégedett vagyok, mert sikerült hasonlóan felépíteni az első ezret, mint tegnap, az utolsó ötszázon pedig két riválist sikerült megverni" - nyilatkozta Rasovszky.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, ez már olyan idő, amivel a tokiói olimpián döntőzni lehetett, így ha itt, vagy akár 400-on, illetve 800-on sikerül tovább javulnia, akkor meg kell próbálnia ezeket a számokat a párizsi olimpián is.

"Úgy tűnik, amit januárban kitaláltunk, hogy ezt a kettőt minél jobban felépítsük, működik" - utalt Rasovszky a nyíltvízi és a medencés úszás "összefonódására".

Rasovszky abszolút rekorder volt ezen a világbajnokságon azzal, hogy összesen több mint 20 ezer métert úszott a versenyein.    

"Két hét versenyzést végig tudtam úgy csinálni, hogy a legnagyobb döccenő az öt kilométer volt, ahol a végét nem tudtam úgy összerakni, ahogy én azt szerettem volna. Ettől függetlenül gyakorlatilag holtpont nélkül jutottam túl a világbajnokságon, ez pedig erőt kell, hogy adjon a folytatásra" - mondta az MTI-nek Rasovszky.

A magyar medencés úszók Kós Hubert 200 méter háton aratott győzelmének köszönhetően egy éremmel zárták a viadalt, így nem szakadt meg a sorozat, továbbra is minden világbajnokságról legalább egy dobogós helyezéssel tértek haza.

Eredmények:
    
Férfi 1500 méteres gyorsúszás:
    
1. Ahmed Hafnaui (Tunézia) 14:31.54 perc
2. Bobby Finke (Egyesült Államok) 14:31.59
3. Samuel Short (Ausztrália) 14:37.28
...6. RASOVSZKY KRISTÓF 14:51.46

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.