Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kós Hubert országos csúccsal világbajnok 200 méter háton!

2023. július 28. 14:34 // Forrás: MTI
Kós Hubert országos csúccsal aranyérmet nyert pénteken 200 méter háton a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyeinek hatodik napján.

A 20 esztendős versenyző 1:54.14 perces magyar rekorddal csapott célba, Bernek Péter 2017-es 1:55.58-as idejét adta át a múltnak. A szám másik magyar döntőse, Kovács Benedek 1:55.85-ös egyéni csúccsal az ötödik lett.    

A pályafutása első világbajnoki címét szerző Kós a magyar küldöttség első érmét nyerte a medencés úszóversenyek során.

Kovács - aki tavaly döntőt úszott ebben a számban a Duna Arénában, majd a római kontinensviadalon ezüstérmet nyert - a csütörtöki elődöntőből egyéni csúcsát (1:56.03) megjavítva 1:55.89 perces idővel a második helyen került a fináléba, míg a Egyesült Államokban a legendás Michael Phelps korábbi edzőjével, Bob Bowmannel készülő Kós harmadikként jutott tovább.

A rajtot követően már az első forduló után szinte egyértelmű volt, hogy Kós és a szám riói olimpiai bajnoka, tokiói ezüstérmese, az amerikai Ryan Murphy harcol majd egymással a győzelemért.

Az amerikai úszó a második és a harmadik fordulónál is jobb delfinezésének köszönhetően egy pillanatra megelőzte Kóst, a magyar versenyzőnek azonban láthatóan nagyobb volt az úszótempója, összességében magabiztosan hajrázta le Murphyt, és szenzációs győzelmet aratott.  

Közben Kovács egy kiváló hosszú hajrával jött fel a végén, és a tavalyi 8. helyezése után most az 5. lett a világbajnokságon.

Örülök annak, hogy sikerült megint egy kicsit javítani, azt egy picit sajnálom, hogy a hosszabb hajrámat, amit szoktam, egy kicsit később indítottam meg, mint kellett volna. Ha van még tíz méter, talán meglett volna a bronz. Az ötödik hely azért nem rossz, a fő cél a jövő évi olimpia

- mondta az MTI-nek Kovács.

Kós tavaly a római Európa-bajnokságon még 200 méter vegyesen nyert aranyérmet, az Arizona State egyetemen azonban a hátúszásra fókuszáltak edzőjével, aminek fél év után már világbajnoki cím lett a gyümölcse. Kós sikerének köszönhetően nem szakad meg a sorozat, a magyarok az eddigi összes világbajnokságon szereztek legalább egy érmet, 2009 óta ráadásul minimum egy aranyat is nyertek.

Férfi 200 m hát, világbajnok:
KÓS HUBERT 1:54.14 perc
2. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.83
3. Roman Mityukov (Svájc) 1:55.34
...5. KOVÁCS BENEDEK 1:55.85


Nyitókép: A győztes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd

vehir.hu
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  2024. április 18. 20:40 Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! úszás Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! Sárkány Zalán diadalmaskodott 800 méteren a Duna Arénában rendezett országos bajnokság pénteki záró napján két veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt. 2024. április 12. 21:05 A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók úszás A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók Betlehem Dávid a keddi, 1500 méter gyorson aratott győzelme után szerdán 400 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában zajló országos bajnokság szerdai versenynapján. 2024. április 10. 21:43 Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Balaton Úszó Klub Veszprém Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Betlehem Dávid a nyerte 1500 méter gyorson a három olimpiai szintes különversenyét a Duna Arénában zajló országos bajnokság keddi nyitónapján. 2024. április 9. 20:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.