Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-2°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-2°C

Világbajnok a párbajtőröző Koch Máté

2023. július 26. 21:06 // Forrás: MTI
Koch Máté aranyérmet nyert a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

A világranglista 12. helyezettjeként kiemeltként a 64-es főtáblán kezdett, ahol koncentrált, ugyanakkor szórakoztató vívással a svéd Linus Islas Flygare, Andrásfi Tibor, a luxemburgi Flavio Giannotte és Siklósi Gergely legyőzésével jutott el az elődöntőig.

A főpáston is folytatta remeklését, továbbra is "volt hegye", ennek eredményeként simán verte a kazah Ruszlan Kurbanovot.

Az aranyéremért az idei Európa-bajnokkal, Davide Di Verolival mérkőzött. Az olasz a másik elődöntőben a címvédő és Tokióban olimpiai aranyérmes francia Romain Cannone-t búcsúztatta simán.

A győztes Koch Mátét ünneplik a férfi párbajtőrverseny döntője után a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 26-án. MTI/Illyés TiborA győztes Koch Mátét ünneplik a férfi párbajtőrverseny döntője után a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 26-án. MTI/Illyés Tibor

A döntőben az első három tust a 21 éves olasz adta, de 23 esztendős ellenfele még az első három perc lejárta előtt 3-2-re felzárkózott. Komoly taktikai ütközet zajlott a páston, minden tusért meg kellett dolgozni. Koch fordított, majd a második szakasz 6-6-nál ért véget. A számbeli fölényben lévő hazai szurkolók szinte "felrobbantották" a csarnokot minden olasz találatnál, de a magyar tábor is hangos volt, amikor Koch Máté gyújtott lámpát.    

A második szünet után a magyar párbajtőröző egy kitörésnél földet szúrt, jelezte is azonnal, hogy nincs tus, amiért nagy tapsot kapott.

Nem kockáztatott egyik fél sem, passzivitás miatt jöttek is a sárga lapok, de aztán Koch eltalálta Di Veroli lábát, majd villámgyors akciókkal apránként gyűjtögette pontjait. Negyven másodperccel a vége előtt már 9-6-ra vezetett, aztán következett a szokásos, mozgalmas hajrá. Tíz-hét után két-három másodpercenként estek a találatok, de Koch idegei rendben voltak, távol tartotta az olaszt, sőt a végére növelte előnyét, végül 14-10-re győzött. Az üdvözlés után a magyar tábor a pástra szaladt és Kochot a magasba dobálva ünnepelte a jól megérdemelt diadalt.

Ezt megelőzően 2019-ben avattak magyar győztest ebben a szakágban, akkor, Budapesten a most ötödikként záró Siklósi győzött, akit ezúttal a negyeddöntőben Koch búcsúztatott.    

Ez a magyar küldöttség második érme a milánói világbajnokságon. Egy nappal korábban Szilágyi Áron harmadik lett kardban.

Eredmények:

a 64 között:
Siklósi Gergely-Matthew Cooper (brit) 15-5
Koch Máté-Linus Islas Flygare (svéd) 15-7
Andrásfi Tibor-Christopher Kelly (svéd) 13-6

a 32 között:
Siklósi-David van Nunen (holland) 15-7
Koch-Andrásfi 15-7

a 16 között:
Siklósi-John Edison Rodriguez (kolumbiai) 14-5
Koch-Flavio Giannotte (luxemburgi) 15-8

negyeddöntő:
Davide Di Veroli (olasz)-Francisco Limardo (venezuelai) 15-12
Romain Cannone (francia)-Niko Vuorinen (finn) 15-9
Koch-Siklósi 15-12
Ruszlan Kurbanov (kazah)-Valerio Cuomo (olasz) 15-12

az elődöntőben
Di Veroli-Cannone 15-5
Koch-Kurbanov 15-11

döntő:
Koch-Di Veroli 14-10

A végeredmény: 1. Koch Máté, 2. Davide Di Veroli, 3. Romain Cannone és Ruszlan Kurbanov, 5. Siklósi Gergely, ...28. Andrásfi Tibor, ... 98. Nagy Dávid

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.