Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C

A veszprémi fejlesztésekért is aggódik az MSZP

2023. július 25. 12:49
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője Veszprém vármegyei körúton vett részt hétfőn, ennek keretében pedig a megyeszékhelyre is ellátogatott, ahol a baloldali párt helyi vezetőjével, Hartmann Ferenccel tartottak sajtótájékoztatót országos és helyi ügyekről szocialista szemmel.
 

Ahhoz képest, hogy a Magyar Szocialista Párt korábban szebb napokat is megélt – értsd, hogy a 2000-es években kormányzó párt volt – ma pedig valahol az 5%-os parlamenti küszöb szélén táncol, a párt megmaradt keménymagja, akiket még nem szippantott fel a DK igyekeznek lehetőségeikhez mérten tematizálni a magyar politikát.

Ennek a folyamatnak a részeként Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője hétfőn Veszprém vármegyében tett látogatást, ahol a párt megmaradt helyi vezetőivel is találkozott és a sajtó előtt kommentáltak néhány országos és helyi ügyet a saját nézőpontjukból. Így volt ez Veszprémben is, ahol Tóth Bertalan Hartmann Ferenccel, az MSZP helyi vezetőjével és önkormányzati képviselőjével együtt álltak kamera elé.

Tóth „orbáni infláció, orbáni megszorítások” címmel vezette fel mondandóját, amelyben elsősorban a hazai gazdaságpolitika helyzetét és az MSZP javaslatait taglalta. Véleménye szerint a most tapasztalható magas infláció három okra vezethető vissza: a Gazprommal 2021-ben megkötött hosszútávú gázszerződésre, a gyenge forintra és a magas áfára. Ezek negatív hatása együtt az államháztartás után elérte a kis- és középvállalkozásokat, valamint önkormányzatokat, így az átlagemberek szintjét is, mondta a frakcióvezető, aki ezután beszámolt az MSZP néhány javaslatáról is.

Ezek alapján csökkenteni kéne az alapvető élelmiszerek és az energiaszektor áfáját a szocialisták szerint, az élelmiszerárstopot pedig meg kéne hagyni. Ennek bevezetését egyébként az MSZP is támogatta annak idején, hívta fel a figyelmet Tóth Bertalan.

Kritizálta a CSOK és a babaváró-hitel átalakítását, amit egyébként még a Fidesz-KDNP kormányzat talált ki és vezetett be komolyabb ellenzéki össztűz mellett, megszűnni pedig ezután sem fognak ezek a családtámogatások, csak némileg átalakulnak.

Tóth Bertalan a kritikák mellett néhány javaslattal is előállt, amivel a költségvetési hiányt az MSZP szerint lehetne csökkenteni. Ilyen például a globális nyereségadó hazai növelése, amivel a nagyobb multikat sarcolnák meg jobban, valamint a minimálbér adómentességét is szorgalmazta.

Tóth Bertalan után Hartmann Ferenc helyi ügyek felé irányította a sajtótájékoztatót. Ő három olyan fejlesztést emelt ki, amelyek régóta terítéken vannak, de Lázár János, építési és közlekedési miniszter felfüggesztett egyelőre. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy országosan összesen 270 állami beruházást napoltak el, ezekben pedig mindössze három Veszprémet érintő projekt szerepel, miközben tisztán kormányzati támogatásból az EKF keretében közel 40 milliárd forintból épülnek és újulnak meg veszprémi infrastruktúrák.

Ami viszont kikerült a kormányzati támogatások közül, az a 82-es főút gyulafirátóti elkerülőjének megépítése, ami az épülő NATO-bázis miatt is indokolt lenne, emelte ki Hartmann, a Dózsavárost és Jutasi úti lakótelepet összekötő völgyhíd megépítése, amelyről konkrét látványterveket is prezentált a képviselő a sajtótájékoztón, valamint a 8-as út elkerülőjének további felújítása a nemesvámosi és csatári elágazóig.

Hartmann Ferenc hozzátette, hogy megkereste Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt, hogy lobbizzon ezekért a fejlesztésekért, valamint ugyanerre kérte az MSZP frakcióját is a Parlamentben.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. tegnap 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.