Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
1°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
1°C

Az is önismeret, ha tudjuk, mit nem akarunk

2023. július 23. 21:58
Mi szerepel a bakancslistádon? Van neked olyan? Bakancslista. Ha igen, ideje az egészet újra gondolni. Méghozzá a legradikálisabb módon. A régi Robert Redford, Jane Fonda film címét felhasználva: bakancs helyett járjunk végre „Mezítláb a parkban”.

Forduljunk meg a lovon: ne azt listázzuk, hogy mit valósítsunk meg hátralévő életünkben, hanem azt, mitől lenne végre ideje megszabadulnunk. Súlytalanítsuk a léghajót, dobáljuk ki a lehúzó terheket, repüljünk szabadon, könnyedén.

A „mezítlábas-lista” összeállításának módszere éppen olyan borotvaéles, mint a bakancslistáé. A kiinduló helyzet megegyezik: ha tudod, hogy pár hónapod van csak hátra az életedből, mivel töltenéd a megmaradó időt? Ez most átfordítva így hangzik: mivel nem? Mire nem pazarolnál sem napokat, sem órákat, perceket? Mert amit ilyenkor könnyedén elengedsz, az bizony nem fontos része az életednek.

Van néhány tippem. Az első, ami repülne a léghajónkból, az a várakozás. A „majd csak történik valami, majd csak lesz valahogy...” üres szlogenje. Hát nem! A vég tudata cselekvésre ösztönöz. Tettekre, intézkedésre. Halogatás? Az a várakozás lánykori neve, nincs helye a szótárunkban.

A megfelelési kényszer lenne a második, amitől megszabadulnánk. Megfelelni másoknak: miért is? Pontosan kiknek? Van persze a szűk környezetünk, az érintettek – na de a többiek? Hogyan van ez? Az elfolyó időben már a kérdést sem értjük.

A birtoklás vágya is gyorsan kukába kerülne. Birtokolni? Ugyan minek? Mit, micsodát? Tiszta fölösleggé válik hirtelen minden, ami nélkülem használhatatlan. Adni, átadni, örökíteni – csak ez számít, hiszen ha másé nem lehet, én pedig ugye nem leszek, akkor kit érdekel?

Elengednénk a haragunkat, mint haszontalan, elpazarolt energiát. Az irigységet úgyszintén, mert épp elég lenne a saját dolgunkat menedzselni, semmint mások után leselkedni. Várakozás, megfelelés, birtoklás, harag, irigység – elpocsékolt idő, eltékozolt lét.

Egyesek szerint, akkor tudjuk, kik vagyunk, ha tudjuk, mit akarunk. Csakhogy az is önismeret, ha tudjuk, mit nem akarunk. Szóval nem kell feltétlenül a bakancs. Lépegessünk bátran mezítláb a parkban, s rögvest feltárul előttünk a lét (elviselhetetlen) könnyűsége.

Szabó Eszter
további cikkek
Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Eszter Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Vajon hogyan értékelné Kazinczy, amikor a „jut eszembe” kifejezésre inkább azt mondjuk: By the way, vagy megértenék-e a nyelvújítók, amikor azt mondjuk: by the way, ez a spanom nagyon flash? 2023. november 12. 21:02 „Dik az Azahriah, DESH valamit tudhat” Eszter „Dik az Azahriah, DESH valamit tudhat” Lavinaként söpört végig az elmúlt napokban, hogy a fiatal Azahriah első magyar előadóként ad önálló koncertet a Puskás Arénában. Egyszer. Kétszer. Végül háromszor. De vajon, miért szúrja ez olyan sokak szemét? 2023. október 15. 22:11 Ajtóstul ront ránk a jövő: már az életformánk átalakítását követeli Eszter Ajtóstul ront ránk a jövő: már az életformánk átalakítását követeli Nemrég egy cikket olvasva szó szerint arcul csapott a jövő. A jövő, amit kezdek úgy elképzelni, mint egy szörnyet, aki egy jól őrzött terem küszöbében áll, hangosan dörömböl és csak arra vár, hogy a teremőr egy pillanatra félrepillantson, aztán már rúghatja is be az ajtót. 2023. szeptember 3. 20:33 Hová lesznek könyveink? Könyvtártermet alanyi jogon! Eszter Hová lesznek könyveink? Könyvtártermet alanyi jogon! Most, hogy néhány napja lezajlott az Ünnepi Könyvhét, s könyvtáram ismét bővült, felmerült bennem a kérdés: hová fogom őket tenni? Nem most, hanem úgy általában, idővel, az életem során… 2023. június 11. 23:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.