Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 12. Izabella
Veszprém
34°C
2024. július 12. Izabella
Veszprém
34°C

Elégedett magyarok, Gellért Gábor szerint egyre jobban beérik a munka

2023. július 20. 6:55 // Forrás: MTI
Elégedettek a magyar versenyzők, akik a nyíltvízi úszók csütörtöki csapatversenyében ezüstérmet szereztek, ugyanakkor a veszprémi Rasovszky Kristóf bízik abban, hogy a közeljövőben mindenkit maguk mögé tudnak majd utasítani.

"Próbáltam tartani a lépést a fiúkkal, de azért mások tettek azért, hogy ez ne sikerüljön. Nagyon örülök neki, hogy csak az ausztrál tudott megelőzni a lányok közül. Élveztem és elképesztően szurkoltam a többieknek, hatalmas élmény nekem, hogy részese lehettem ennek a váltónak, és a jövőben még többet szeretnék hozzátenni" - nyilatkozta az MTI-nek a 18 éves Fábián Bettina.

Kapcsolódó cikk
Ezüstérmesek a magyarok a nyíltvízi úszók csapatversenyében!
A Fábián Bettina, Olasz Anna, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid összeállítású magyar váltó ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók 4x1500 méteres csapatversenyében a fukuokai vizes világbajnokságon.

Olasz Anna elmondta, fiatal társa jó helyen váltott vele, rutinjából fakadóan pedig így tisztában volt azzal, mit kell tennie. "Nagyjából ezerkétszáz méterig libasorban úsztunk, mindenki tudta, hogy ez sokkal előre vezetőbb, mintha verekedtünk volna. Az utolsó háromszáz méteren a kínai versenyző pont úgy vette a levegőt, hogy engem kitolt egy hullámra, pedig addig tökéletesen tudtam menni a német lábvizén. Viszont tudtam, hogy Rasó akkora fejest tud ugrani, hogy ezt a hátrányt ledolgozza, és biztos voltam benne, hogy a +fiaink+ mindet meg fognak tenni a dobogóért. Nekem nem feltétlenül volt olyan jó ez a világbajnokság, viszont ez a lezárás gyönyörű."

A 10 kilométeren már ezüstérmes Rasovszky Kristóf - aki a szakág történetének első magyar úszója, aki egy világbajnokságon kétszer is dobogóra állhatott - arról beszélt, egyáltalán nem foglakozott azzal, hogy másfél perces hátránnyal ugrott a hullámok közé: "Tudtuk, hogy a legtöbb csapat már előtte a fiúk nagy részét, az pedig, hogy a három legerősebb csapat hátulról jön, a németekkel, az olaszokkal meg velünk, az sokat számít. Sikerült is felérnem velük, onnantól kezdve pedig gyakorlatilag be is hoztuk a többieket."

Az olimpiai ezüstérmes klasszis megjegyezte, tavaly a németek, most pedig az olaszok mögött végeztek a váltóversenyben, de bízik benne, hogy egyszer sikerül mindenkit maguk mögé utasítania.

Olasz Anna, Rasovszky Kristóf,  Betlehem Dávid és Fábián Bettina (b-j), az ezüstérmes magyar váltó tagjai a nyílt vízi úszók 4x1500 méteres csapatversenyének eredményhirdetése után a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 20-án. MTI/Koszticsák SzilárdOlasz Anna, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Fábián Bettina (b-j), az ezüstérmes magyar váltó tagjai a nyílt vízi úszók 4x1500 méteres csapatversenyének eredményhirdetése után a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Veszprémi klubtársa, Betlehem Dávid az olaszok világklasszisával, az 1500 méter gyorson medencében olimpiai és világbajnok Gregorio Paltrinierivel vívott hatalmas csatát: "Nagyon komoly iramot diktált, én rámentem a lábvizére, a német fiú nem is bírta a végén. Örülök, hogy nekem sikerült. A tíz kilométer után nem gondoltam volna, hogy itt fogok állni, szóval összességében nagyon elégedett vagyok" - mondta Betlehem, hozzátéve, hogy egyelőre még nagyon látszik az a fél perc, ami közte és Patlrinieri között van medencében, de tovább fog dolgozni azért, hogy ez folyamatosan kevesebb legyen.

Gellért Gábor szövetségi kapitány kiemelte, ezek a sikerek egy hosszan tartó munka eredményei:

"Nagyon boldog vagyok, hogy egyre jobban beérik az a több mint kilenc éve tartó csapatmunka, amelyet a magyar utánpótlás edzőkkel közösen csinálunk. Rengeteg versenyen vesznek részt a fiatal úszók, aminek köszönhetően sok tapasztalatot tudnak gyűjteni, és később így könnyebben fel tudják venni a lépést a felnőtt mezőnnyel" - utalt a szakember arra, hogy a csapat tagjai mindannyian nagy sikereket értek el korábban a korosztályos viadalokon is.

A versennyel kapcsolatban a kapitány kiemelte, nem igazán érti, hogy egyes csapatok miért variálnak a felállással, hiszen a nők a férfiak között akkora hullámokat kapnak, amivel egyszerűen nem lehet mit tenni. "Mi, a németek és az olaszok mindig ugyanazt csináljuk, csak ez lehet az eredményes. Szerintem ha a többiek is ezt alkalmaznák, akár szorosabb is lehetne a küzdelem" - fűzte hozzá.

A magyar küldöttség a második érmét szerezte Fukuokában, korábban Rasovszky Kristóf volt második a 10 kilométeres olimpiai kvalifikációs versenyben. A magyar nyíltvízi úszók tavaly a Lupa-tavon is két érmet nyertek, akkor a váltó ugyancsak második volt, míg Gálicz Péter 25 kilométeren harmadikként végzett.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.