Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C

Hatalmas siker Veszprémnek a vb-rendezés

2023. július 20. 5:02
Magyarországra jöhetnek a világ legjobb tájékozódási futói – erről döntött a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) elnöksége Svájcban, ahol kijelölték a 2027-es felnőtt világbajnokság helyszínét. A tájékozódási futó sport legnagyobb világversenyének központja Veszprém lesz. A magyar pályázat sikerének értékét növeli, hogy a tájfutás őshazája, Svédország is pályázott, a grémium azonban hazánk mellett tette le a voksát.

A rendezésbe várhatóan a magyar tájfutó társadalom egésze bekapcsolódik, de a legnagyobb feladat a Veszprémi Honvéd Sportegyesületre vár. Kiemelkedő tehetségű versenyzőjük, Máramarosi Rita 18 évesen egy hónapja nyert előbb három érmet az ifjúsági Európa-bajnokságon, majd két hétre rá három aranyérmet a junior világbajnokságon.

Kapcsolódó cikk
Megszületett a döntés: Veszprémben rendezik a 2027-es tájfutó vb-t!
A Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) elnökségének pénteki döntés értelmében 2027-ben a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség rendezheti a felnőtt világbajnokságot Veszprém központtal.

A klubvezetést Varsányi Attila képviselte Svájcban, aki így elsőként fogadhatta a gratulációkat.

Hatalmas elismerés ez a döntés hazánknak, a magyar és ezen belül a veszprémi tájfutósportnak. Hálás vagyok Veszprém város vezetőinek, a Pannon Egyetemnek és térségünk országgyűlési képviselőjének, hogy mindannyian egyöntetűen támogatják pályázatunkat. Biztos vagyok abban, hogy a sportszakmai sikereken túl ez a turizmusban is fontos esemény lesz 2027-ben, hiszen több ezren érkeznek egy hétre majd a városba. A sportolóink számára pedig hatalmas motiváció, hiszen miután nagyon erős a 14-21 éves korosztály most Veszprémben, jó esély mutatkozik arra is, hogy lesz olyan tájfutónk, aki elindulhat majd ezen az általunk rendezett világbajnokságon.

Leho Haldna (IOF elnök) a döntés után a Svájcban gratulál Varsányi Attilának és a magyar küldöttségnek. A képen: Mérő Dominika, Varsány Kinga, Wengrin Ágnes, Faggyas László, Leho Haldna, Varsányi Attila, Less Áron, Molnár Péter.Leho Haldna (IOF elnök) a döntés után a Svájcban gratulál Varsányi Attilának és a magyar küldöttségnek. A képen: Mérő Dominika, Varsány Kinga, Wengrin Ágnes, Faggyas László, Leho Haldna, Varsányi Attila, Less Áron, Molnár Péter.

Sondre Gullord, az IOF delegáltja az egyike volt azoknak, akik a helyszínen győződtek meg a veszprémi pályázat tartalmáról.

A magyar pályázat Veszprém központtal nagyon erős. Kiváló előkészítő munkát végeztek a magyarok. Fontos az is, hogy úgy látjuk, nagy a támogatottsága helyi, regionális, illetve országos szinten is az eseménynek. Fenntarthatósági szempontból fontos és egyben előny is, hogy nem kell feltétlenül repülni a versenyzőknek, hiszen Magyarország sok országból könnyen elérhető. Szeretnénk globális és még inkább fenntartható sportággá válni, ilyen szempontból fontos, hogy a karbonlábnyomunkat csökkentsük amennyire lehet. Mivel ez az év legfontosabb nemzetközi versenye, rengeteg versenyző érkezik, nemcsak a versenyre, hanem korábban is körülnézni, edzeni Magyarországra, Veszprémbe, akár már több évvel az esemény előtt.

Kovács Balázs, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke elmondta: ez a döntés jól mutatja, hogy az eddig hazánknak ítélt nemzetközi versenyek sikeresek voltak.

Ha csak a közelmúltat nézzük, 2016-ban főiskolás világbajnokságot rendeztünk Miskolcon, 2018-ban junior világbajnokságot Kecskeméten, 2021-ben masters világbajnokságot Velencén, 2022-ben ifjúsági Európa-bajnokságot Salgótarjánban, és 2024-ben a Vértesben lesz a felnőtt Európa-bajnokság. Fontos az egész tájfutó közösségnek és a rendezőinknek is, hogy folyamatosan legyenek ilyen színvonalú versenyek, és a válogatottjainknak is nagy motivációt jelent, hogy hazai környezetben mérhetik össze magukat a világ legjobbjaival. Nagyon megtisztelő az IOF részéről, hogy bizalmat szavazott nekünk, hozzá kell tenni azonban, hogy a tényleges rendezéshez még több feltételnek teljesülnie kell, az elengedhetetlenül szükséges állami támogatásért csak most adhatjuk majd be a pályázatunkat.

A 2027-es veszprémi világbajnokságon erdei számok lesznek majd, a közép- és hosszútávú verseny mellett a női és férfi váltó világbajnoki címet is meg lehet szerezni. A kapcsolódó kísérő rendezvényen több ezer amatőr futó indulása várható. Magyarország harmadszor lehet házigazdája a legrangosabb tájfutó eseménynek, 1983-ban Zalaegerszeg, míg 2009-ben Miskolc volt a helyszín.

vehir.hu
további cikkek
Veszprémi sikerek a tájfutó válogató hétvégén tájfutás Veszprémi sikerek a tájfutó válogató hétvégén Remekeltek a Veszprémi Honvéd SE (VHS) tájfutói a pünkösdi hétvégén Lakitelek-Csévharaszt központtal rendezett kiemelt országos versenyen. 2024. május 30. 13:21 Negyedszer is a Lovassy nyerte a tájfutó országos diákolimpia döntő pontversenyét tájfutás Negyedszer is a Lovassy nyerte a tájfutó országos diákolimpia döntő pontversenyét A Veszprémi Honvéd SE versenyzői – ezúttal iskoláikat képviselve – ismét szép eredményeket értek el a tájékozódási futók országos diákolimpiáján. A Lovassy László Gimnázium tanulói ráadásul sorozatban negyedszer nyerték meg az iskolák közötti pontversenyt. 2024. május 24. 14:36 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot tájfutás 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.   2024. május 15. 15:38 Szezonnyitó nemzetközi versenyen szerepeltek a veszprémi tájfutók tájfutás Szezonnyitó nemzetközi versenyen szerepeltek a veszprémi tájfutók Remekeltek a Veszprémi Honvéd SE tájfutói az április első hétvégéjén rendezett Közép-Európai Ifjúsági Találkozón és annak kísérő rendezvényén. 2024. április 13. 8:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.