Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megalakult a Fenntarthatósági Kompetencia Központ

2023. július 19. 13:59
A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei 2020 márciusában indították útjára azt a nagyszabású kompetenciafejlesztési szakmai munkát, amelynek célja a körforgásos gazdaságra való átállás technológiai és gazdasági támogatása.

A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei, köztük a MOL, 4,775 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek 2020-ban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. A 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú pályázat keretén belül megalapításra került a “Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központ. A szakmai munka öt kutatási tématerületen zajlott, melynek eddig elért eredményeiről egy kiadványban számolnak be.

A Megújuló energiák főirány kutatásaiban elsősorban a különböző hulladékok elgázosítását vizsgálták, amelyhez saját fejlesztésű reaktorrendszerek tervezése és egy új kísérleti csarnok kialakítása kapcsolódik. A tervek szerint 2024-ben kerül átadásra. A Hulladékgazdálkodás főirány keretében a hazai hulladékáramok mennyiségi és minőségi vizsgálata valósult meg, amelyre építkezve válogatási technológia fejlesztéséhez kapcsolódó vizsgálatok és fejlesztési javaslatok készültek. A kutatási tevékenységhez beszerzésre került egy üzemi méretű optikai szeparátor, elősegítve a KFI infrastruktúra korszerű fejlesztését. A Víztechnológiák esetében három fő kutatási területen zajlottak a munkák: az olajiparban a kitermelés során az up-stream rétegvizek kezelése, az ipari downstream technológiából származó fáradt olajos szennyvíz kezelése, valamint a mikroműanyag-mentesítés. A turizmus területén kiemelt figyelmet kapott a fesztiválok, rendezvények fenntarthatóbbá tételének vizsgálata, módszertani fejlesztése. A szemléletformálásra és ismeretterjesztésre irányuló törekvéseink eredménye a GreenLike program, amely iskolai versenyeket, nyári táborokat, információs napokat és podcast műsorokat takar.

A Fenntartható városfejlesztés keretében elkészült a Települési körforgásmérő, a nagykanizsai hulladékbegyűjtő járatok útvonaltervezésének optimalizálása, valamint az eKanizsa szoftverrendszer. Emellett kiemelten büszkék vagyunk, hogy az országban elsőként a Pannon Egyetem indított körforgásos gazdaság fókuszú alap- és mesterszintű képzéseket.  A pályázat keretében olyan rendezvények, előadások, konferenciák kerültek megszervezésre, amelyek központi témája a környezetünk védelme, a szemléletformálás, a körforgásos gazdaság és fenntarthatóság. Legfőbb célja e rendezvényeknek a tudomány elérhetővé tétele mindenki számára, a különböző szereplők közötti aktív párbeszéd kialakítása, közös értékek teremtése, hiszen: ”A tudomány elérhető, a közösség érték, a környezetünk kincs.”

Az ipari-egyetemi együttműködések tehát kiemelten fontosak a kutatás-fejlesztési tevékenységek kapcsán, ezért elengedhetetlen egy olyan aktív együttműködő és partneri kapcsolat kialakítása, amelyben napjaink és a jövő kihívásaira egyaránt válaszolni tudó új tudást és kompetenciákat képesek teremteni a szakemberek. 
2023-ban, folytatva a megkezdett munkát, elindult a Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ kialakítása egy komplex hulladékgazdálkodási kutatás-fejlesztési szakmai munka megvalósításával együtt a 2022-1.1.1-KK-2022-00002 pályázati projekt keretében, amelyre 2,3 milliárd forintos támogatást nyert a Pannon Egyetem. A két projektszervezet, valamint az Egyetem fenntarthatósággal kapcsolatos szakmai munkájának összefogására egy átfogó szervezeti egységgé való alakítás mellett döntöttek a vezetők, melynek neve Fenntarthatósági Kompetencia Központ.

vehir.hu
további cikkek
Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. ma 13:26 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. 2024. június 20. 12:11 Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Mi kell ahhoz, hogy készpénz, hitelkártya és mobiltelefon nélkül, egy tálca Red Bullt valutaként használva vágjunk át fél Európán? Ezt a kérdést válaszolta meg három volt diákja a Pannon Egyetemnek, Horváth Ádám, Csrepka Máté és Hutvágner Dániel, amikor részt vettek a Red Bull „Can You Make It?” kihívásban. A verseny során 1257 nevű csapatukkal Milánóból Berlinbe utaztak, összegyűjtve a legtöbb pontot a magyar csapatok közül. 2024. június 13. 14:51 Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Magyarországon az elmúlt fél évtizedben a napenergiáé volt a főszerep, ami a megújuló energiák kiaknázását jelentette, a következő öt évben pedig az ebből nyert zöldenergia eltárolásának technikája lesz a középpontban, hangzott el kedden délelőtt a Pannon Egyetemen tartott sajtótájékoztatón, ahol pont egy olyan úttörőnek számító villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőművet mutattak be, ami Veszprém mellett, Öskün épült fel. Az Ideona Zrt. beruházása és az alkalmazott technológia egész Közép-Európában egyedülálló, hiszen jóval hosszabb ideig képes tárolni a napenergiát, mint technológiai elődei. 2024. június 4. 21:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.