Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Megalakult a Fenntarthatósági Kompetencia Központ

2023. július 19. 13:59
A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei 2020 márciusában indították útjára azt a nagyszabású kompetenciafejlesztési szakmai munkát, amelynek célja a körforgásos gazdaságra való átállás technológiai és gazdasági támogatása.

A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei, köztük a MOL, 4,775 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek 2020-ban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. A 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú pályázat keretén belül megalapításra került a “Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központ. A szakmai munka öt kutatási tématerületen zajlott, melynek eddig elért eredményeiről egy kiadványban számolnak be.

A Megújuló energiák főirány kutatásaiban elsősorban a különböző hulladékok elgázosítását vizsgálták, amelyhez saját fejlesztésű reaktorrendszerek tervezése és egy új kísérleti csarnok kialakítása kapcsolódik. A tervek szerint 2024-ben kerül átadásra. A Hulladékgazdálkodás főirány keretében a hazai hulladékáramok mennyiségi és minőségi vizsgálata valósult meg, amelyre építkezve válogatási technológia fejlesztéséhez kapcsolódó vizsgálatok és fejlesztési javaslatok készültek. A kutatási tevékenységhez beszerzésre került egy üzemi méretű optikai szeparátor, elősegítve a KFI infrastruktúra korszerű fejlesztését. A Víztechnológiák esetében három fő kutatási területen zajlottak a munkák: az olajiparban a kitermelés során az up-stream rétegvizek kezelése, az ipari downstream technológiából származó fáradt olajos szennyvíz kezelése, valamint a mikroműanyag-mentesítés. A turizmus területén kiemelt figyelmet kapott a fesztiválok, rendezvények fenntarthatóbbá tételének vizsgálata, módszertani fejlesztése. A szemléletformálásra és ismeretterjesztésre irányuló törekvéseink eredménye a GreenLike program, amely iskolai versenyeket, nyári táborokat, információs napokat és podcast műsorokat takar.

A Fenntartható városfejlesztés keretében elkészült a Települési körforgásmérő, a nagykanizsai hulladékbegyűjtő járatok útvonaltervezésének optimalizálása, valamint az eKanizsa szoftverrendszer. Emellett kiemelten büszkék vagyunk, hogy az országban elsőként a Pannon Egyetem indított körforgásos gazdaság fókuszú alap- és mesterszintű képzéseket.  A pályázat keretében olyan rendezvények, előadások, konferenciák kerültek megszervezésre, amelyek központi témája a környezetünk védelme, a szemléletformálás, a körforgásos gazdaság és fenntarthatóság. Legfőbb célja e rendezvényeknek a tudomány elérhetővé tétele mindenki számára, a különböző szereplők közötti aktív párbeszéd kialakítása, közös értékek teremtése, hiszen: ”A tudomány elérhető, a közösség érték, a környezetünk kincs.”

Az ipari-egyetemi együttműködések tehát kiemelten fontosak a kutatás-fejlesztési tevékenységek kapcsán, ezért elengedhetetlen egy olyan aktív együttműködő és partneri kapcsolat kialakítása, amelyben napjaink és a jövő kihívásaira egyaránt válaszolni tudó új tudást és kompetenciákat képesek teremteni a szakemberek. 
2023-ban, folytatva a megkezdett munkát, elindult a Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ kialakítása egy komplex hulladékgazdálkodási kutatás-fejlesztési szakmai munka megvalósításával együtt a 2022-1.1.1-KK-2022-00002 pályázati projekt keretében, amelyre 2,3 milliárd forintos támogatást nyert a Pannon Egyetem. A két projektszervezet, valamint az Egyetem fenntarthatósággal kapcsolatos szakmai munkájának összefogására egy átfogó szervezeti egységgé való alakítás mellett döntöttek a vezetők, melynek neve Fenntarthatósági Kompetencia Központ.

vehir.hu
további cikkek
Lehetőségből cselekvés - ismét megrendezik az Innováció Konferenciát közélet Lehetőségből cselekvés - ismét megrendezik az Innováció Konferenciát ,,A Hidak és Utak” nemzetközi Innováció Konferenciát (ECIM) a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen második alkalommal, idén november 23-24-én rendezi meg. 2023. november 23. 16:09 A valóság nem ellenség, nézzünk szembe vele! A valóság nem ellenség, nézzünk szembe vele! Csütörtök délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia – Veszprémi Akadémiai Bizottsága adott otthont a Pannon Egyetem Humántudományi Kar, azon belül is a Társadalomtudományi Intézet szervezésében megvalósuló, A valóság nem ellenség konferencia megnyitójának, s magának a rendezvénynek, mely központi témája az éghajlatváltozás, s annak társadalmi aspektusai. 2023. november 23. 12:07 Kígyózó sorok a Pannon Egyetem nyílt napján Kígyózó sorok a Pannon Egyetem nyílt napján Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem képzéseire. Szerdán délelőtt tíz órától várták a középiskolás fiatalokat, hogy minél pontosabb és átfogóbb képet adjanak nekik az intézmény képzéseiről, s az új pontszámítási rendszerről. 2023. november 15. 23:10 A VEMÉV-SZER Kft. kapta az ”Év Vállalkozása Díjat” közélet A VEMÉV-SZER Kft. kapta az ”Év Vállalkozása Díjat” A 2023-as TOP 100+200 kiadványnak a díjátadóval egybekötött bemutató rendezvényét november 14-én tartották meg, immár tizenhatodik alkalommal. A megye gazdasági életének kiemelt eseményét a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezi, melyen a térség vezető vállalkozásainak képviselői, meghatározó gazdasági és innovációs szereplői vesznek részt.   2023. november 14. 21:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.