Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Megalakult a Fenntarthatósági Kompetencia Központ

2023. július 19. 13:59
A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei 2020 márciusában indították útjára azt a nagyszabású kompetenciafejlesztési szakmai munkát, amelynek célja a körforgásos gazdaságra való átállás technológiai és gazdasági támogatása.

A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei, köztük a MOL, 4,775 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek 2020-ban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. A 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú pályázat keretén belül megalapításra került a “Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központ. A szakmai munka öt kutatási tématerületen zajlott, melynek eddig elért eredményeiről egy kiadványban számolnak be.

A Megújuló energiák főirány kutatásaiban elsősorban a különböző hulladékok elgázosítását vizsgálták, amelyhez saját fejlesztésű reaktorrendszerek tervezése és egy új kísérleti csarnok kialakítása kapcsolódik. A tervek szerint 2024-ben kerül átadásra. A Hulladékgazdálkodás főirány keretében a hazai hulladékáramok mennyiségi és minőségi vizsgálata valósult meg, amelyre építkezve válogatási technológia fejlesztéséhez kapcsolódó vizsgálatok és fejlesztési javaslatok készültek. A kutatási tevékenységhez beszerzésre került egy üzemi méretű optikai szeparátor, elősegítve a KFI infrastruktúra korszerű fejlesztését. A Víztechnológiák esetében három fő kutatási területen zajlottak a munkák: az olajiparban a kitermelés során az up-stream rétegvizek kezelése, az ipari downstream technológiából származó fáradt olajos szennyvíz kezelése, valamint a mikroműanyag-mentesítés. A turizmus területén kiemelt figyelmet kapott a fesztiválok, rendezvények fenntarthatóbbá tételének vizsgálata, módszertani fejlesztése. A szemléletformálásra és ismeretterjesztésre irányuló törekvéseink eredménye a GreenLike program, amely iskolai versenyeket, nyári táborokat, információs napokat és podcast műsorokat takar.

A Fenntartható városfejlesztés keretében elkészült a Települési körforgásmérő, a nagykanizsai hulladékbegyűjtő járatok útvonaltervezésének optimalizálása, valamint az eKanizsa szoftverrendszer. Emellett kiemelten büszkék vagyunk, hogy az országban elsőként a Pannon Egyetem indított körforgásos gazdaság fókuszú alap- és mesterszintű képzéseket.  A pályázat keretében olyan rendezvények, előadások, konferenciák kerültek megszervezésre, amelyek központi témája a környezetünk védelme, a szemléletformálás, a körforgásos gazdaság és fenntarthatóság. Legfőbb célja e rendezvényeknek a tudomány elérhetővé tétele mindenki számára, a különböző szereplők közötti aktív párbeszéd kialakítása, közös értékek teremtése, hiszen: ”A tudomány elérhető, a közösség érték, a környezetünk kincs.”

Az ipari-egyetemi együttműködések tehát kiemelten fontosak a kutatás-fejlesztési tevékenységek kapcsán, ezért elengedhetetlen egy olyan aktív együttműködő és partneri kapcsolat kialakítása, amelyben napjaink és a jövő kihívásaira egyaránt válaszolni tudó új tudást és kompetenciákat képesek teremteni a szakemberek. 
2023-ban, folytatva a megkezdett munkát, elindult a Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ kialakítása egy komplex hulladékgazdálkodási kutatás-fejlesztési szakmai munka megvalósításával együtt a 2022-1.1.1-KK-2022-00002 pályázati projekt keretében, amelyre 2,3 milliárd forintos támogatást nyert a Pannon Egyetem. A két projektszervezet, valamint az Egyetem fenntarthatósággal kapcsolatos szakmai munkájának összefogására egy átfogó szervezeti egységgé való alakítás mellett döntöttek a vezetők, melynek neve Fenntarthatósági Kompetencia Központ.

vehir.hu
további cikkek
Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.