Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Betlehem 5., Rasovszky 7. a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében

2023. július 18. 5:22 // Forrás: MTI
Betlehem Dávid 5., Rasovszky Kristóf pedig a 7. helyen végzett a nyíltvízi úszók férfi 5 kilométeres versenyében a fukuokai világbajnokságon.

A Momocsi Beach Parkban kialakított pályán kedden 3 kört kellett teljesítenie a 72 úszót felvonultató mezőnynek. A rajt után az olimpiai bajnok, a vasárnap 10 kilométeren második Rasovszkyt megelőzve aranyérmes német Florian Wellbrock szokásához híven rögtön az élre állt. A két magyar tapadt rá és az első kör végén a második és harmadik helyen úszott.    

A táv feléhez érve az olaszok két kiválósága, a Lupa tavon tavaly 10 kilométeren világbajnok Gregorio Paltrinieri, illetve Domenico Acerenza is "beszállt a buliba" és gyakorlatilag rögtön az utolsó kör megkezdésekor hajrázni kezdtek és elléptek a többiektől. Azt már lehetett ekkor látni, hogy a két magyar, és rajtuk kívül senki más nem is tud beleszólni az érmekért folytatott küzdelembe.

Az 5. helyen végzett Betlehem Dávid a férfi nyílt vízi úszás 5 kilométeres versenye után a vizes világbajnokságon Fukuokában 2023. július 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd Az 5. helyen végzett Betlehem Dávid a férfi nyílt vízi úszás 5 kilométeres versenye után a vizes világbajnokságon Fukuokában 2023. július 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Wellbrockot végül a két olasz sem tudta megszorongatni, így honfitársához, Leonie Beckhez hasonlóan ő is duplázott.

"Tavaly ifiként könnyedén mentem oda a felnőtt világbajnokságra, de most, hogy már tudom, nincs több dobásom a korosztályos versenyeken, egyszerűen túlstresszeltem az egészet" - nyilatkozta az MTI-nek Betlehem, aki az olimpiai távon 16. lett.   

"Miközben úsztam Wellbrock lábvizén, nem voltam biztos benne, hogy ezt ki fogom bírni, és ahogyan jöttek ezek a gondolatok, egyre gyengébb lettem. Ettől megszakadtam mögötte, az utolsó fél körben aztán bejött az agyamba, hogy ennél sokkal jobban is tudok úszni, és vissza is tudtam jönni. Itt látszik, hogy jól megy az úszás, csak mentálisan kell még sokat dolgoznom azon, hogy ezt végül el is higgyem" - fűzte hozzá a 19 éves magyar versenyző.

A 2019-ben Kvangdzsuban ezen a távon világbajnok Rasovszky nem volt csalódott, de persze elégedett sem: "Ma ebben ennyi volt, mindent megpróbáltam. Szerettem volna felérni az első három közé, de ebben teljesen elfogytam. A lényeg az ezüstérem volt tíz kilométeren, nem lehetek csalódott. Most a legfontosabb, hogy minél gyorsabban regenerálódjunk és akkor két nap múlva mindent bele lehet adni a váltóra".

Rasovszky Kristóf (k) a férfi nyílt vízi úszás 5 kilométeres versenyében a vizes világbajnokságon Fukuokában 2023. július 18-án. A magyar versenyző az 7. helyen végzett. MTI/Koszticsák SzilárdRasovszky Kristóf (k) a férfi nyílt vízi úszás 5 kilométeres versenyében a vizes világbajnokságon Fukuokában 2023. július 18-án. A magyar versenyző az 7. helyen végzett. MTI/Koszticsák Szilárd

Természetesen a csapatverseny favoritja a német együttes, hiszen eddig mind a négy számban német győztest avattak. "Kívülről lehet, hogy egyszerűnek tűnt, de nagyobb volt az iram, mint két nappal ezelőtt és ezt tartani kellett. Az, hogy én vagyok az üldözött, egy olyan pozíció, amiért sokat dolgoztam, mostanra megszoktam már ezt a szerepet, ennél jobb pozícióban nem is lehetnek. Látva a mostani világbajnokságot, ki tudom jelenteni, hogy Németország jelenleg a legerősebb nemzet a nyíltvízi úszók mezőnyében, és ezt a csapatversenyben is szeretnénk bebizonyítani" - nyilatkozta az M4 Sportnak a győztes Florian Wellbrock.

Eredmények - nyílt vízi úszás, férfi 5 km, világbajnok:
Florian Wellbrock (Németország) 53:58.0 perc
2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 54:02.5
3. Domenico Acerenza (Olaszország) 54:04.2
...5. BETLEHEM DÁVID 54:58.6
...7. RASOVSZKY KRISTÓF 55:23.9

női 5 km, világbajnok:
Leonie Beck (Németország) 59:31.7 perc
2. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 59:32.7
3. Ana Marcela Cunha (Brazília) 59:33.9
...8. FÁBIÁN BETTINA 59:44.2
..16. OLASZ ANNA 1:01:09.4 óra

vehir.hu
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  2024. április 18. 20:40 Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! úszás Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! Sárkány Zalán diadalmaskodott 800 méteren a Duna Arénában rendezett országos bajnokság pénteki záró napján két veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt. 2024. április 12. 21:05 A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók úszás A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók Betlehem Dávid a keddi, 1500 méter gyorson aratott győzelme után szerdán 400 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában zajló országos bajnokság szerdai versenynapján. 2024. április 10. 21:43 Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Balaton Úszó Klub Veszprém Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Betlehem Dávid a nyerte 1500 méter gyorson a három olimpiai szintes különversenyét a Duna Arénában zajló országos bajnokság keddi nyitónapján. 2024. április 9. 20:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.