Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Földön, vízen, levegőben is járt az elefánt, mielőtt Veszprémbe érkezett

2023. július 17. 14:43
Pár hét múlva már személyesen is lehet találkozni Bully-val, a Veszprémi Állatkert legújabb lakójával. A hatéves ázsiai elefánt Koppenhágából érkezett Magyarországra, nem mindennapi utazás keretében.

Csütörtök reggel egy nagy kamion érkezett a Veszprémi Állatkert bejáratához, aminek az utánfutójáról egy szintén méretes konténert emeltek le gondosan a vadaspark munkatársai. Erre az óvatosságra szükség is volt, ugyanis nem a legfrissebb takarmányadag érkezett meg a Veszprémi Állatkert lakóinak, hanem új társukat, Bully-t, az ázsiai elefántot szállították éppen.

Bully egy hatéves ázsiai elefántbika, aki Kölnben született, legutóbb pedig koppenhágai állatkertben élt. Az Európai Állatkertek Szövetségének, azon belül is a fajmegőrző programjuknak köszönhetően most Veszprémbe költözhetett, ahol két másik hím társával, Nukával és Thuya-val együtt hamarosan vele is találkozhat majd a közönség.

Bully immáron VeszprémbenBully immáron Veszprémben

Az elefántbika szállításáról Török László, a vadaspark igazgatója árult el részleteket portálunknak. Tőle megtudtuk, hogy Bully szállítása a szokásosnál is nagyobb körültekintést igényelt, tekintettel a hosszú és változatos útvonalra, az állat méretére és az időjárási körülményekre is.

A kamion, amikor elindult KoppenhágábólA kamion, amikor elindult Koppenhágából

Múlt héten szerda reggel indultak el kamionnal Koppenhágából, ahol kompra is szálltak, hogy aztán Rostocknál autóúton folytassák az utat. Igyekeztek úgy megtervezni a szállítást, hogy amikor Magyarországhoz közel érnek, az már az éjjeli órákra essen. Erre azért volt szükség, mert amíg a Dániában a nyári időszakban kellemes 24 fok van nappal, addig nálunk ezekben a hetekben a hőmérő bőven 30 fok fölé emelkedik.

Ezzel a komppal keltek át a tengerenEzzel a komppal keltek át a tengeren

Így viszont Bully-t sem tették ki ennek a melegnek, miután átértek Magyarországra, a 82-es út szerpentinjeit már éjjel sikerült teljesíteni, majd reggel begördült a kamion Veszprémbe.

Bully rövid ideig a levegőben is utazottBully rövid ideig a levegőben is utazott

Az igazgató elmondta, jelenleg tart az elefánt beszoktatása új környezetébe. Ez néhány hetet is igénybe vehet, mert szeretnék, ha stresszmentesen, nyugodt körülmények közt ismerkedhetne meg új otthonával és két másik társával.

Képek: Veszprémi Állatkert

vehir.hu
további cikkek
Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.