Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
2°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
2°C

Földön, vízen, levegőben is járt az elefánt, mielőtt Veszprémbe érkezett

2023. július 17. 14:43
Pár hét múlva már személyesen is lehet találkozni Bully-val, a Veszprémi Állatkert legújabb lakójával. A hatéves ázsiai elefánt Koppenhágából érkezett Magyarországra, nem mindennapi utazás keretében.

Csütörtök reggel egy nagy kamion érkezett a Veszprémi Állatkert bejáratához, aminek az utánfutójáról egy szintén méretes konténert emeltek le gondosan a vadaspark munkatársai. Erre az óvatosságra szükség is volt, ugyanis nem a legfrissebb takarmányadag érkezett meg a Veszprémi Állatkert lakóinak, hanem új társukat, Bully-t, az ázsiai elefántot szállították éppen.

Bully egy hatéves ázsiai elefántbika, aki Kölnben született, legutóbb pedig koppenhágai állatkertben élt. Az Európai Állatkertek Szövetségének, azon belül is a fajmegőrző programjuknak köszönhetően most Veszprémbe költözhetett, ahol két másik hím társával, Nukával és Thuya-val együtt hamarosan vele is találkozhat majd a közönség.

Bully immáron VeszprémbenBully immáron Veszprémben

Az elefántbika szállításáról Török László, a vadaspark igazgatója árult el részleteket portálunknak. Tőle megtudtuk, hogy Bully szállítása a szokásosnál is nagyobb körültekintést igényelt, tekintettel a hosszú és változatos útvonalra, az állat méretére és az időjárási körülményekre is.

A kamion, amikor elindult KoppenhágábólA kamion, amikor elindult Koppenhágából

Múlt héten szerda reggel indultak el kamionnal Koppenhágából, ahol kompra is szálltak, hogy aztán Rostocknál autóúton folytassák az utat. Igyekeztek úgy megtervezni a szállítást, hogy amikor Magyarországhoz közel érnek, az már az éjjeli órákra essen. Erre azért volt szükség, mert amíg a Dániában a nyári időszakban kellemes 24 fok van nappal, addig nálunk ezekben a hetekben a hőmérő bőven 30 fok fölé emelkedik.

Ezzel a komppal keltek át a tengerenEzzel a komppal keltek át a tengeren

Így viszont Bully-t sem tették ki ennek a melegnek, miután átértek Magyarországra, a 82-es út szerpentinjeit már éjjel sikerült teljesíteni, majd reggel begördült a kamion Veszprémbe.

Bully rövid ideig a levegőben is utazottBully rövid ideig a levegőben is utazott

Az igazgató elmondta, jelenleg tart az elefánt beszoktatása új környezetébe. Ez néhány hetet is igénybe vehet, mert szeretnék, ha stresszmentesen, nyugodt körülmények közt ismerkedhetne meg új otthonával és két másik társával.

Képek: Veszprémi Állatkert

vehir.hu
további cikkek
Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. ma 14:23 Gondoskodik a képviselő a Módszertani bölcsődéről Gondoskodik a képviselő a Módszertani bölcsődéről Miután a korábbi években a veszprémi önkormányzat felújította a Módszertani bölcsőde épületét és teljes energetikáját, valamint rendbe rakta az udvart is, az utolsó néhány hasznos eszköz beszerzésében már a belvárosi körzet önkormányzati képviselője, Bázsa Botond segített az intézménynek. ma 14:46 A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.