Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tökéletes ízhatás a sous vide technológiával

2023. július 17. 11:49

Az olyan modern konyhatechnológiai módszerek, mint például a szuvidálás ma már nemcsak a mesterséfek konyhájában érhetők el, hiszen számos, ehhez alkalmas készülék kapható a kereskedelmi forgalomban. Ezekkel mi magunk is el tudjuk készíteni a tökéletes ízű és textúrájú ételeket.

Mit jelent a szuvidálás?

A szuvidálás olyan ételkészítési módszer, amely során az élelmiszert vákuumcsomagolásban főzzük meg, egy pontosan szabályozott hőmérsékleten. Ez a hőmérséklet - a hagyományos főzési technológiához képest - alacsonyabb, ezért hosszabb ideig, viszont tökéletes eredménnyel készül el az étel. A szuvidáláshoz egy sous vide készüléket szükséges használnunk, ami a víz hőmérsékletét a beállított értéken tartja.

A BonAir.hu Steba sous vide készülékei háztartási és vendéglátóipari célra egyaránt választhatók a kínálatból. A cég ezenkívül a konyhai kisgépek, párásító, légtisztító, páramentesítő készülékek, ventilátorok és klímaberendezések széles választékát forgalmazza. Termékkínálatukban a háztartási és az ipari célú készülékeket egyaránt megtalálhatjuk.

Milyen előnyökkel jár a szuvidálás?

A hőmérséklet pontos szabályozása által az ételek azonos mértékben érik el a kívánt hőmérsékletet, így egyenletesen főnek meg. A vákuumcsomagolás révén saját levükben főnek, ami a folyamat során nem tud elpárologni. Így az ételek gazdagabb ízzel és aromával készülnek el, megőrizve a bennük lévő tápanyagokat és vitaminokat.

A sous vide készülékkel előre beállíthatjuk a főzés hőmérsékletét és idejét, így garantáltan megakadályozhatjuk a túlfőzést vagy a nyersen maradást. Azzal a ténnyel azonban számolnunk kell, hogy ezzel az ételkészítési technológiával lassabban fő meg az étel, tehát hosszabb időt vesz igénybe. Az eredmény viszont kiváló lesz, de érdemes előre terveznünk, és időben elindítanunk a szuvidálást.

Milyen ételek szuvidálhatók?

A szuvidálás nagyon sokféle étel elkészítésére alkalmazható. Ideális a húsokhoz, hiszen lehetővé teszi, hogy a húsok belső részei egyenletesen és tökéletesen megpuhuljanak, miközben a külső részek sem száradnak ki vagy égnek meg.

A marha-, bárány-, sertés- és a csirkehús szuvidálása egyaránt tökéletes ízű, szaftos és puha állagú ételt eredményez. Hasonlóképp készíthetünk ízletes fogást a különböző halakból, garnélából vagy polipból.

A zöldségek szuvidálva megőrzik frissességüket, tápanyagaikat és ropogós textúrájukat. A sütőtök, a répa, a cukkini, a spárga, az édesburgonya ily módon való elkészítése - a hagyományos főzéshez képest - egészségesebb ételeket eredményez. Sous vide készülékkel tojást és különböző krémeket, pudingokat, csokoládét és fagylaltot is készíthetünk.

Szuvidálással tehát tökéletes ízű és aromájú ételeket alkothatunk úgy, hogy közben nem kell aggódnunk az eredmény miatt, hiszen a sous vide készülék megbízható szakácssegédként teszi a dolgát. Az ízletes étel pedig önmagáért beszél.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.