Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újra közösséget teremt a bisztróból lett látogatóközpont

2023. július 12. 21:33
Új közösségi térrel gazdagodott Tés: a Malomudvar épülete nemcsak a turistákat szolgálja ki látogatóközpontként, hanem a falubeli rendezvényeket is be tudja fogadni.

Az egykori bisztró épületét az Európa Kulturális Fővárosa program infrastrukturális fejlesztéseket támogató pályázatából vásárolták meg és újították fel. Tésen valami hasonlót tettek, mint amit Veszprémben is tapasztalhatunk: egy a település központjában lévő, ám elhanyagolt állapotú épületet vásároltak meg, újították fel és töltötték meg új tartalommal. 

Kiállítás mutatja be az épület átalakulásátKiállítás mutatja be az épület átalakulását

Az EKF pályázatán 90 millió forintot nyertek, ebből kellett minden költséget finanszírozni. Vagyis fedeznie kellett nemcsak az ingatlan megvásárlását, hanem a felújítását is – és ahogy az lenni szokott, a régi épület tartogatott kellemetlen meglepetéseket és nem várt kihívásokat is. Végül belül teljesen megújult és egy rusztikus, indusztriális arcot kapott. Egyelőre a belső megújulásra futotta a keretből, de a tervek között szerepelnek további, külső fejlesztések is – számolt be Fodor-Bödös István polgármester szerdán, amikor hivatalosan is felavatták az épületet. 

Fodor-Bödös IstvánFodor-Bödös István

A rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő is felszólalt. A képviselő nemcsak a tési álom valóra válását igyekezett segíteni, hanem a környező falvak összefogását, kapcsolatépítését is igyekszik bátorítani. Pozitív példaként említette az Európa Kulturális Fővárosa programot, ami Veszprém nem önállóan, hanem 116 településsel összekapaszkodva nyert el, a megyeszékhely ezzel élő példát mutatott arról, hogy a közös gondolkodás minden résztvevőt erősebbé tesz. 

Ovádi PéterOvádi Péter

A frissen felavatott Malomudvar hamarosan bizonyíthat is: a következő napokban a szél tematikája köré szerveződő programsorozatot rendeznek itt. Csütörtökön öttől Gryllus Dániel és Lackfi János zenés-verses előadást tartanak, pénteken ugyanekkor Cseszneki Ferenc mutatja be a szélmalmokat. Szombaton egész nap futóversenyeket szerveznek különböző távokon, délelőtt megépül a HelloWood installációja. Lehetőség lesz papírsárkány készítésre és eregetésre, Tóth Tamás meteorológussal a szélről és más témákról beszélgethetnek az érdeklődők, és a napnyugta előtti órákban a hőlégballonozásba is bele lehet kóstolni. Este a faluház melletti sportpályán a várpalotai Spóra együttes, majd Udvaros Dorottya és Hrutka Róbert lép fel, este a harmónikás Márió és DJ Glück videodiscója táncoltatja meg a tésieket.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. ma 13:26 Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Az utóbbi években egyre növekvő aggodalommal figyeljük a vízimadarak etetésének népszerűségét, mely jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár. ma 12:03 Addikciók ellen – csellengő fiatalok, drogok, digitális függőség Addikciók ellen – csellengő fiatalok, drogok, digitális függőség A hétfő délelőtti konszenzusos minikonferencia során bemutatták a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok által kezdeményezett fejlesztéseket azok a szakemberek, akik részt vesznek a kábítószerügyi stratégia végrehajtásában. Az eseményen ismertették a KAB-KEF-21-0004 "A KEF-ek fejlesztése Veszprém megyében" pályázat eredményeit is.   ma 12:11 A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. tegnap 13:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.