Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újra közösséget teremt a bisztróból lett látogatóközpont

2023. július 12. 21:33
Új közösségi térrel gazdagodott Tés: a Malomudvar épülete nemcsak a turistákat szolgálja ki látogatóközpontként, hanem a falubeli rendezvényeket is be tudja fogadni.

Az egykori bisztró épületét az Európa Kulturális Fővárosa program infrastrukturális fejlesztéseket támogató pályázatából vásárolták meg és újították fel. Tésen valami hasonlót tettek, mint amit Veszprémben is tapasztalhatunk: egy a település központjában lévő, ám elhanyagolt állapotú épületet vásároltak meg, újították fel és töltötték meg új tartalommal. 

Kiállítás mutatja be az épület átalakulásátKiállítás mutatja be az épület átalakulását

Az EKF pályázatán 90 millió forintot nyertek, ebből kellett minden költséget finanszírozni. Vagyis fedeznie kellett nemcsak az ingatlan megvásárlását, hanem a felújítását is – és ahogy az lenni szokott, a régi épület tartogatott kellemetlen meglepetéseket és nem várt kihívásokat is. Végül belül teljesen megújult és egy rusztikus, indusztriális arcot kapott. Egyelőre a belső megújulásra futotta a keretből, de a tervek között szerepelnek további, külső fejlesztések is – számolt be Fodor-Bödös István polgármester szerdán, amikor hivatalosan is felavatták az épületet. 

Fodor-Bödös IstvánFodor-Bödös István

A rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő is felszólalt. A képviselő nemcsak a tési álom valóra válását igyekezett segíteni, hanem a környező falvak összefogását, kapcsolatépítését is igyekszik bátorítani. Pozitív példaként említette az Európa Kulturális Fővárosa programot, ami Veszprém nem önállóan, hanem 116 településsel összekapaszkodva nyert el, a megyeszékhely ezzel élő példát mutatott arról, hogy a közös gondolkodás minden résztvevőt erősebbé tesz. 

Ovádi PéterOvádi Péter

A frissen felavatott Malomudvar hamarosan bizonyíthat is: a következő napokban a szél tematikája köré szerveződő programsorozatot rendeznek itt. Csütörtökön öttől Gryllus Dániel és Lackfi János zenés-verses előadást tartanak, pénteken ugyanekkor Cseszneki Ferenc mutatja be a szélmalmokat. Szombaton egész nap futóversenyeket szerveznek különböző távokon, délelőtt megépül a HelloWood installációja. Lehetőség lesz papírsárkány készítésre és eregetésre, Tóth Tamás meteorológussal a szélről és más témákról beszélgethetnek az érdeklődők, és a napnyugta előtti órákban a hőlégballonozásba is bele lehet kóstolni. Este a faluház melletti sportpályán a várpalotai Spóra együttes, majd Udvaros Dorottya és Hrutka Róbert lép fel, este a harmónikás Márió és DJ Glück videodiscója táncoltatja meg a tésieket.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. ma 8:38 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.