Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C

A nyíltvízi úszóktól jöhetnek az első érmek Fukuokában

2023. július 12. 13:32 // Forrás: MTI
Pénteken kezdődik Fukuokában a XX. vizes világbajnokság, amelyen medencés és nyíltvízi úszásban, vízilabdában, szinkronúszásban, műugrásban, valamint óriás-toronyugrásban mérik össze tudásukat a szakágak legjobbjai.

A Japán déli részén fekvő városban második alkalommal rendeznek vb-t, az első, 2001-es magyar szempontból Kovács Ágnes 200 méter mellen aratott győzelméről, valamint a női pólóválogatott ezüstérméről maradt emlékezetes.

Az érmek mellett a jövő évi párizsi olimpiára szóló kvótákért is harcolnak majd a sportolók, a medencés úszóknál már javában tart a kvalifikációs időszak, de például a váltók küzdelmeiben a kettőből ez az első lehetőség az indulási jog megszerzésére. A staféták közül számonként az első három biztosan ott lesz a játékokon, de a többiek ideje is beleszámít az ötkarikás rangsorba, amely a jövő évi dohai világbajnokságot követően zárul.

A vízilabdatornáról a férfiak és a nők mezőnyéből is a két döntős szerez olimpiai kvótát, óriási küzdelem várható, hiszen a rendkívül sűrű versenynaptár miatt - jövőre januárban Európa-bajnokságot, februárban pedig vb-t is rendeznek az olimpia évében - minden válogatottnak az a célja, hogy a lehető leghamarabb biztosítsa a helyét a francia fővárosban.

Vízilabdában a legfontosabb változás, hogy első alkalommal "gazdálkodhatnak" 15 játékossal a szövetségi kapitányok, akiknek minden mérkőzés után lehetőségük van a változtatásra a 13 fős meccskeretben.

A viadalon szokás szerint ott vannak az éremesélyesek között a magyar válogatottak. A csapatok a közelmúltban a világkupa szuperdöntőjében hangoltak: Varga Zsolt és Bíró Attila férfi, illetve női csapata egyaránt negyedik lett az Egyesült Államokban.

Az elutazás előtt tartott sajtótájékoztatón mindkét szövetségi kapitány elmondta, természetesen az lenne a legjobb, ha már most megszereznék a párizsi kvótát, de akkor sincsen komoly probléma, ha ez még nem sikerül. Ugyanakkor megjegyezték, ahogy mindig is, ezúttal is éremért utaznak a világbajnokságra.

Magyar részről az első dobogós helyeket a nyíltvízi úszók szállíthatják Fukuokában, a férfiak mezőnyében az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf, valamint veszprémi klubtársa, Betlehem Dávid is kiváló formában várja a viadalt. A 2019-ben Kvangdzsuban 5 kilométeren aranyérmes - ezzel a szakág első magyar világbajnoki címét kiharcoló - Rasovszky idén már világkupa-, és Európa Kupa-futamot is nyert, fiatal klubtársa pedig egy vk-bronz mellett az országos bajnokságon duplázott.

Gellért Gábor szövetségi kapitány azt mondta, a férfiak mezőnyében a két magyar, illetve az olasz Gregorio Paltrinieri és Domenico Acerenza, a francia Marc-Antoine Olivier és az olimpiai bajnok német Florian Wellbrock a legfelső szintet képviseli, közülük egy adott versenyen bárki kikerülhet győztesen.

Nyíltvízi úszásban - 10 kilométeren - mindkét nemnél az első három olimpiai kvótát szerez, ugyanakkor Rasovszky és Betlehem a medencés országos bajnokságon 1500 méter gyorson úszott olimpiai kvalifikációs idejének köszönhetően már nyíltvízre is nevezhető a párizsi játékokra.

A nőkkel kapcsolatban a kapitány elárulta, a 18 esztendős Fábián Bettina már most kezd közelíteni az élmezőnyhöz, hasonlóképpen látja az ő fejlődését, mint annak idején Olasz Annáét, aki 20 évesen volt világbajnoki ötödik és most, közel egy évtizeddel később is ott van a legjobbak között. Gellért Gábort szerint mindkét magyar női versenyző a legjobb nyolc között végezhet.

A váltóról szólva a kapitány kijelentette, a tavaly hazai környezetben ezüstérmes csapattól ezúttal is dobogós helyezést vár, de abban is biztos, hogy a versenyzők a legfényesebb érmet szeretnék hazavinni.

A magyarok közül a szinkronúszók és a műugrók mutatkoznak majd be a nyitónapon, előbbi sportágban a mindössze 15 esztendős Barbócz Blanka, Bastianelli Angelika kettős képviseli a piros-fehér-zöld színeket, ők a párosok technikai és szabadprogramjában versenyeznek majd.

Árkovics Petra szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, bízik benne, hogy a fiatal kettősnek sikerül felülmúlnia a tavalyi magyar szereplést, amikor is hazai környezetben Farkas Dóra Linda és Gács Boglárka a technikai versenyben a 19. lett. 

"Az elmúlt fél évben rengeteget versenyeztek a lányok, jól fogadták őket a bírók és versenyről versenyre sikerült fejlődniük. Az új pontozási rendszerben a legfontosabb, hogy amit én felírok az edzőkártyára, azt a lehető legpontosabban végrehajtsák" - nyilatkozta a szakember a fiatal párosról, amely a Lengyelországban rendezett Európa Játékokon 15. és a 11. helyen zárt.

A műugróknál ugyancsak két magyar indul, Estilla Mosena és Kun Patrícia 1 és 3 méteren ugrik majd. Ligárt Balázs szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, a fukuokai világbajnokság a második fázisa annak az útnak, amelynek végén reményei szerint lesz magyar induló a párizsi olimpián 3 méteren. Megjegyezte, a vb-ről a döntősök jutnak olimpiai kvótához, de jövő februárban Dohában már a középdöntő is párizsi repülőjegyet ér, ráadásul sok országnak ekkor már lesz kvótája, így akkor már a 20-23. hely "környéke" is ötkarikás indulást érhet. Hozzátette, ennek fényében minden olyan fukuokai eredmény, amely ehhez a helyezéshez közel van, már bizakodásra adhat okot a jövőre nézve.

A szakember elmondta: Székffy Nóra személyében egy magyar pontozóbíró is közreműködik majd a vb-n, aminek sportdiplomáciai szempontból van jelentősége, ugyanis ezáltal jó esélye van arra, hogy a párizsi olimpián is ott legyen.

vehir.hu
további cikkek
Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját ország-világ Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját Visszatér a versenyzéshez Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, akinek fő célja, hogy jövő nyáron, Párizsban, a hatodik ötkarikás viadalán is ott legyen - írta hétfőn az Index. 2023. november 27. 8:41 A veszprémi úszótrió mindhárom tagja megcélozta a párizsi olimpiát Párizs 2024 A veszprémi úszótrió mindhárom tagja megcélozta a párizsi olimpiát Az egyaránt Veszprémben készülő három nyíltvízi úszó, az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf, a kétszeres vb-ezüstérmes Betlehem Dávid és a junior Európa-bajnok Sárkány Zalán megcélozta a jövő évi párizsi olimpiát. 2023. november 20. 22:23 Nyíltvízi úszó-vk: kihirdették a jövő évi állomásokat úszás Nyíltvízi úszó-vk: kihirdették a jövő évi állomásokat A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (World Aquatics) kihirdette a jövő évi nyíltvízi úszó világkupa-sorozat állomásait. 2023. november 14. 20:24 Huszonhárom évesen vonult vissza a veszprémi olimpikon úszó Kalmár Ákos Huszonhárom évesen vonult vissza a veszprémi olimpikon úszó Szokolai László edző szerint tanítványa, Kalmár Ákos elérte a teljesítőképessége határát. Úgy véli, akármennyit edzhet az olimpikon, egyszerűen nem tud már annyit fejlődni, hogy nemzetközi szinten olyan kimagasló eredményeket érjen el, mint klubtársai, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid. 2023. november 6. 20:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.