Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

A legjobb kalandok a kitaposott ösvényen túl kezdődnek

2023. július 17. 9:35
Gyerekként nyüzsgéssel teli nyárra vágyunk minél több programmal, aztán felnőttként rájövünk, hogy néha nincs is jobb, mint amikor az élvezeteket hosszan elnyújthatjuk, és picit elmenekülhetünk a pörgésből. Felejtsük is el tehát Rómát és az Adriát, és induljunk kevésbé kézenfekvő utakra. Mutatunk egy-egy alternatívát repülővel, autóval és vonattal elérhető tengerparti, hegyvidéki és kulturális kikapcsolódáshoz.

Korzika: üdvözlünk a szépség szigetén!

Nyers szépség, tele színnel és fénnyel. Állítólag amikor a görögök először meglátták az azúrkék öblökkel és fehér sziklafalakkal ölelt Korzikát, Kallistének, azaz a Legszebbnek nevezték el. A sziget Henri Matisse-t is elbájolta: a híres művész itt szeretett a leginkább festeni. Korzika ugyanakkor amolyan vad szépség, amely nem adja könnyen magát: a helyiek féltőn óvják szülőföldjüket a turistáktól, nehogy azok tönkretegyék békés életüket, ráadásul ha szeretnénk körbecsavarogni a szigetet, számítanunk kell arra, hogy a nyaktörő szerpentineken egy párszor leizzadunk. Ám pont ezért érdemes felfedezni Napóleon szülőföldjét: itt még visszakapunk valamit azokból a régi, lusta nyarakból, amiket sokszor már csak művészfilmekben látunk.

A sziget leglátogatottabb pontja egyébként kétségtelenül a fehér sziklákra épült Bonifacio. A Korzika legdélebbi pontján található település egykor teljesen áthatolhatatlan volt, 60 méter magasságba kiemelkedő, szűk, sziklába vájt lépcsői pedig ma is az egyik legizgalmasabb látnivalónak számítanak. A fáradalmakat sajt, brocciut méz és meleg bagett társaságában pihenhetjük ki, majd később Santa Giulia hófehér homokos tengerpartján, miközben a szél só, rozmaring és rekettyeillatot hoz felénk. A napot a sziklamélyedésben elhelyezkedő Grotte di Murtoli étterem gyertyafényes teraszán költsük el, mely olyan, mintha az ég és a tenger között lebegne.

Ne ragadjunk le azonban itt, hiszen a Földközi-tenger legtisztább vizű strandjait Korzika rejti, és akad belőlük szép számmal. A kis gránitszigetekből és zátonyokból álló, kizárólag nappal látogatható Lavezzi-szigetcsoportra Porto Vecchioból indul a komp, a nyugati oldalon található Roccapina-öböl pedig a kincskeresők bányája: állítólag még mindig fellelhetők itt azok a ritka gyémántok, melyeket az indiai maharadzsák Viktória királynőnek szántak volna, ha hajójuk nem süllyed el. A merészebbek búvárkodhatnak is a tengerpartokon: a víz mélyén halak, tengeri rózsák és gombák mellett német és angol bombázók is találhatók. Ha pedig szárazabb kalandokra vágynánk, a sziget közel fele nemzeti parkokból áll jól kijelölt útvonalakkal, vagy ejtőzhetünk is a városokban, nagyon finom gesztenye, mandarin és füge lekvárt kóstolva.

Tipp: Korzikának van saját reptere például Bastián, némileg azonban spórolhatunk az úton, ha kifogunk egy olcsóbb repjegyet Pisába, ahonnan kb. fél óra alatt visz el a vonat Livornoba, innen pedig komppal tudunk továbbutazni a szigetre.

Zermatt: nem ijedősnek való vidék

Van, akinek a nyár a tengerparton sütkérezést jelenti, van, akinek a road tripeket és a hegyek látványát ébredéskor. Zermatt az Alpok egyik leghíresebb hegyének lábánál, a 4478 méter magas Matterhornnál fekszik, Európa legmagasabb szabadtéri vasútja innen visz fel a Gornergratra. Már az odaút is pazar, 3089 méterre felérve pedig elképesztő kilátás nyílik a csúcsra. Az elszántak innen gyalog felkapaszkodhatnak a Matterhorn tetejére, de érdemes becélozni a kistestvért, a 3883 méteres Kis Matterhornt is, ahova felvonóval juthatunk fel, csúcsáról pedig három ország hegyei rajzolódnak ki: az Alpok olasz és svájci vonulatai mellett kedvező időjárási körülmények esetén a Mount Blanc is megpillantható.

Két adrenalinfröccs szünetében a Kis Matterhorn és a Breithorn közötti Gleccserpalotában lazulhatunk, noha ez sem a klasszikus elernyedős lazulás: a különleges „palota” 15 méter mélyen található, melyet jégbe faragott alagutakon keresztül lehet megközelíteni, közben pedig folyamatosan jégből készült alkotásokba – faragványokba, szobrokba – lehet botlani.

Fotó: Morgan Thompson on UnsplashFotó: Morgan Thompson on Unsplash

A családosoknak jó móka lehet a Zermattól 15 perc gyaloglásra található Gorner szurdok felfedezése, mely fölött egy modern fahíd vezet keresztül, közben pedig elképesztő látványt nyújt a sziklák között fel-feltörő víz látványa. Élvezethalmozóknak jó hír, hogy vezetett túra keretében kötélpályán is át lehet siklani a szurdok felett. Az igazi hedonisták azonban itt valószínűleg nem állnak meg: a közelben található Charles Kuonen függőhíd a maga 494 méteres hosszával és 85 méteres magasságával, 65 centiméteres szélességével valószínűleg okoz egy kis lábremegést, de érdemes leküzdeni a félelmünket, hiszen ott állni a közepén és körbetekinteni a világra elképesztő szabadságélmény. 

De ha ez se lenne elég, a Zermatt melletti erdőben fekvő Forest Fun Parkban többféle nehézségű akadálypálya közül lehet válogatni: a zöld pálya családosoknak is vállalható, a barna pályához viszont már kötélidegek kellenek, hiszen 200 méteren keresztül 30 méterrel a föld felett kell közlekedni.

A sok kaland után hazaindulás előtt még áldozzunk egy kicsit a nyárnak: keressük fel a Zermatt környéki túraútvonalak legnépszerűbbikének számító 5 tó túra valamelyik állomását (vagy akár mindet), üljünk ki egy kempingszékbe vagy heveredjünk le egy pokrócra, csapjunk egy pikniket és élvezzük ki maximálisan a gyönyörű látványt.

Tipp: Zermattot autóval nagyjából 12 óra alatt lehet megközelíteni, magába a faluba azonban nem engedik be a kocsikat, azt Taschban kell letenni, ahonnan vasúti szerelvény visz fel az 1608 méter magasan fekvő településre.

Temesvár: barangold be, aztán vidd haza társasjátékként!

Könnyen elérhető vonattal, pénztárcabarát, alapjáraton is izgalmas, a csúsztatott Európa kulturális fővárosa cím viselésének köszönhetően pedig a megszokottnál is színesebb programkínálattal vár, így aztán felejtsük el idén Rómát vagy Prágát, irány helyette Temesvár.

Érkezés után vessük be magunkat rögvest a Dóm tér forgatagába, üljünk ki az egyik teraszra, és miközben a világhírű Illy Ferenc kávéját kortyolgatjuk, szívjuk magunkba a színpompás, barokk, reneszánsz és szecessziós épületek látványát, melyektől egyszerre érezhetjük magunkat keleten és nyugaton – a Brück házat mintha csak Belgiumból importálták volna.

Temesvárt felfedezhetjük magunk is, de egy helyi idegenvezető útmutatása és érdekes sztorijai mindig jól jöhetnek: a magyar idegenvezetők listáját a temesvaros.ro-n találjuk, és olyan tematikus túrák közül is válogathatunk, mint a szecesszió Temesváron vagy éppen nők Temesváron, de kerékpáros túrára is van lehetőség.

Ha magunk vennénk nyakunkba a várost, a Győzelem teret semmiképpen se hagyjuk ki: mintha csak a történelem testesülne meg itt, ahol a hagyományos stílusú mellett egyszerre vannak jelen a kommunista időből származó épületek. A tér népszerű találkozóhely is sok-sok minőségi étteremmel – érdemes itt elkölteni az ebédünket. A tér mögött csörgedezik a Béga folyó, amelyen naponta többször közlekedik hajójárat. Csorogjunk végig rajta így is, majd másnap időzzünk el egy kicsit több ideig, hiszen rengeteg park, strand, kávézó, étterem van itt körben. Akinek a strandolás elképzelhetetlen könyv nélkül, annak a közelben található Cărturești könyvesbolt különleges dizájnjával, futónövényeivel és többnyelvű köteteivel maga lesz a mennyország.

S ha már Európa kulturális fővárosa, a cím alkalmából minden héten mintegy 30 programmal várnak a Bánság fővárosában, az év során pedig közel 2500 művész fordul meg majd itt. Ne hagyjuk ki John Malkovich egyszemélyes performanszát július végén, vagy a Csiky Gergely Állami Magyar Színház valamelyik improvizációs játékát. 

Illetve még egy dolgot: a 21 rétegű dobostortát a Verona cukrászdában. Isteni gasztroélmény lesz!

Tipp: Ha valami igazán emlékezetes és hasznos ajándékkal szeretnénk hazatérni, válasszuk a timisoaralacutie.ro jóvoltából készült társasjátékot, valamint a Temesvár dobozban kirakóit és rajzait, melyek révén öt történelmi épület 3D-s makettjét is elkészíthetjük.

Fotó: Getty Images

Bertalan Melinda
további cikkek
Ezek a világ legszebb virágmezői Ezek a világ legszebb virágmezői Hollandia híres tulipánmezői ugyan nem kerültek be a top 10-be, Monet festményeket ihlető kertje Giverny-ben viszont igen. 2024. április 24. 14:42 Szeretem meglátni a lehetőséget a dolgokban újságírás Szeretem meglátni a lehetőséget a dolgokban Kipróbálta magát a veszprémi média szinte minden szegmensében, és előfordult, hogy csak egy hétvégéje volt egy teljesen új terület elsajátítására, de megugrotta a lécet. Ha új kihívással néz szembe, nem megijed, inkább kíváncsisággal és optimizmussal fordul felé. Cseh Zoltán ezzel az attitűddel valószínűleg a jég hátán is megélne, de ő szívesebben van Veszprémben – bár éppenséggel utazni is szeret, meg az ezzel kapcsolatos tudását megosztani másokkal. 2024-ben ő kapta meg a város Szabad Sajtó-díját, ennek kapcsán ültünk le vele beszélgetni szerteágazó tevékenységéről. 2024. április 6. 18:18 Úgy érezhetjük magunkat Japánban, hogy még repülőjegyet sem kell venni hozzá Úgy érezhetjük magunkat Japánban, hogy még repülőjegyet sem kell venni hozzá Japán egyszerre modern és tradíciókkal teli világának egyik legszebb pillanata talán a március végi, április eleji sakura ünnep. A cseresznyefa virágzása az élet átmeneti jellegét szimbolizálja: benne van az elmúlás, de valami újnak a kezdete is. Igazán lélekhez szóló élmény ezt a távol-keleti országban megtapasztalni, ugyanakkor nem kell kontinenseket átszelni ehhez: hazánkban is számos helyen csodálhatjuk meg a virágba borult cseresznyefákat. 2024. április 6. 11:17 Velencében április 25-től bevezetik a fizetős belépést Velencében április 25-től bevezetik a fizetős belépést Velencében április 25-től bevezetik egyelőre kísérleti jelleggel és 29 különböző napon a napi 5 eurós belépőjegyet. Ennek részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be csütörtöki római sajtótájékoztatóján. 2024. április 4. 14:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.