Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rokon értelmű szavak keresése szinonimaszótár segítségével

2023. július 11. 9:33

Régebben, évtizedekkel ezelőtt, szüleink és nagyszüleink idejében több háztartásban is megtalálható volt a rokon értelmű szavak gyűjteménye, amely kézikönyv formájában volt jelen a családi kis könyvtárban vagy a munkahelyi könyvespolcon. Mára sajnos a könyvek, főleg a lexikonok, atlaszok, enciklopédiák száma visszaesett, ugyanis az internet már mindenki számára elérhető nemtől és kortól függetlenül. Így ha szükségünk van egy adott szó jelentésére, vagy keressük a szinonimáját, akkor csak beírjuk a keresőbe.

Ma az online szótárak vannak kéznél

Így van ez a különféle szótárakkal is és a Szinonima Szótár szolgáltatásaival is, ugyanis egy mozdulattal elérhetővé válik a kereső felülete, és feltárul előttünk a keresett szó megannyi rokon értelmű párja. Érdemes kipróbálni az oldalt!

A magyar nyelvünk szerencsére rendkívül gazdag. De előfordul, hogy amikor munkánkhoz szükség lenne egy adott szó rokonértelmű párjára, akkor egy sem jut eszünkbe. Ha valamilyen kifejezés esetén szükség van erre, akkor nem egyet, nem kettőt, hanem általában sokkal többet találhatunk az online Szinonima Szótárban.

A home office hatásai

Korábban mi is irigykedve figyeltük más országok munkaerőpiacát abból a szempontból, hogy ott már sok éve hallani lehetett, hogy a munkáltatók engedélyezik munkavállalóik számára a részleges vagy teljesen otthonról való dolgozást. Nálunk napjainkban látható egy ilyen irányú tendencia, bizonyos multiknál vagy akár kisebb cégeknél is már megváltozott a hozzáállás ehhez a másfajta munkaerőpiaci attitűdhöz.

A már nyitott cégek megengedik dolgozóiknak a teljes vagy hibrid munkavállalást, az utóbbinál 2 vagy 3 napot lehet távmunkában dolgozni. A home office-nak rendkívül sok előnye van, de megvannak a hátrányai is. Ezek egyike az, hogy az ember nem tud olyan jól és hatékonyan kommunikálni a kollégáival, mint bent az irodában. Egyrészt fizikálisan sincsenek egy teremben az emberek, másrészt kedve sincs annyira senkinek otthonról zavarni a másikat, telefonálni, vagy e-mailt írogatni, amikor nem is lehet tudni, hogy az adott kolléga éppen milyen munkában van benne, netán egy értekezlet közepén ücsörög.

A digitális világ velejárói

A technológia olyan nagyarányú fejlődése, mint amelynek mi is szemtanúi vagyunk az elmúlt években, változásokat hozott mindenki életébe, és ezért már a segítséget az online térben keressük. A Szinonima Szótár hatékony jobb kezünk lesz, amennyiben ilyen jellegű munkát végzünk. De a munka világában már nem tevékenykedő idősebbek is hasznát fogják látni. Általános iskolában már tanítják a rokon értelmű szavakat és a fogalmazások írásakor jól jöhet, ha nem szeretnének ők sem szóismétlésekbe bonyolódni. Az idősebb korosztály pedig keresztrejtvény fejtésekor találja hasznosnak egy ilyen kereső meglétét.

A Szinonima Szótár weboldala 2020 óta áll az érdeklődők rendelkezésére, de a 2022 nyarán megújult változatával még egyszerűbbé vált és tovább bővült a közel 20 ezres kifejezés és rokon értelmű szavak állománya.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.