Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
21°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
21°C

Feloldódni a borban, zenében, tömegben

2023. július 10. 14:58
Hangulatjelentés a Rozé Rizling Jazz Napokról.

Ahogy a nap lassan ereszkedik, az égető forróság fullasztó fülledtségbe hajlik. A borospohár oldalán páragyöngyök gurulnak, a hűs fröccs enyhülést hoz a nagy melegben. Az első koncert már lement, a tömeg lassan sűrűsödik, a sorok a házikóknál egyre nyúlnak, az asztaloknál már alig akad hely, többen idegen társaságok asztalához csapódva találnak maguknak ülőhelyet, hogy aztán vérmérsékletük szerint bekapcsolódjanak újonnan szerzett ismerőseik beszélgetésébe, vagy inkább az asztal egyik végére húzódva megteremtsék a maguk buborékját, megfeledkezve az őket körülfolyó emberáradatról. 

Hátrébb folyamatos a mozgás: ki a pincészetek kínálatát mustrálja, homlokráncolva hasonlítja össze a különböző vidékekről érkezett borokat, képzeletben összevetve a táblákra krétával felírt nedűk ízeit, míg végül döntésre jut; ki két-három tapas tállal a kezében egyensúlyozva igyekszik visszajutni a társaihoz. Közben a levegőben kürtőskalács illata terjeng, összefut a nyál a számban, gyorsan le is öblítem egy korty rizlingfröccsel. 

A színpadon játszik a zenekar, klasszikus jazz standardok követik egymást, itt egy billentyűs szóló,   ott egy dobpörgés, amire aztán a gitár felel. A sötétség lassan szívja ki a színeket az égboltról, a tér fölé kifeszített égősorok egyre büszkébben világítanak, a lampionok kékes derengésbe borítják a fákat. A Tűztorony falán megjelenik a vetítés – minden bizonnyal a Városháza is gyermekrajzba öltözött már, de azt innen nem látni. 

Ahogy az éjszaka megszilárdítja uralmát, a zenekarhoz csatlakozik a kabócák kórusa. A téren már egy tűt sem lehetne leejteni. Azok, akik nyugodt beszélgetésre vágynak egy pohár bor mellett, a háttérben csengő dallamokkal, valóságos exodust indítanak kifelé, és a várba vezető út mellett, a kőfalon üldögélve folytatják az eszmecserét. Azt hiszem, hogy a “rozérizling”, ami a VeszprémFest kísérőrendezvényének indult, aztán saját jogán is népszerű fesztivállá vált, mára egyszerűen kinőtte az Óváros teret – legalábbis ami a hétvégéket illeti, biztosan.

Ahogy a tömeg fojtogatóvá válik, hazaindulok – meg sem kísérlem leadni a poharamat: majd holnap délután visszajövök, amikor még nem kell küzdeni azért, hogy a pult közelébe jussak. A késő esti fellépőt ünneplő közönség éljenzését még a Kossuth utca tetején is tisztán hallani. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. 2024. június 12. 14:47 Bejelentették a jövő évi VeszprémFest és Rozé Rizling Jazz Napok időpontját Bejelentették a jövő évi VeszprémFest és Rozé Rizling Jazz Napok időpontját Akinek már megvan a jövő évi naptárja, be is karikázhatja az időpontokat. 2023. augusztus 9. 13:33 Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben fesztivál Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren. 2023. május 25. 17:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.