Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Botlatóköveket helyeztek el a Veszprémből elhurcolt zsidó családok emlékére

2023. július 9. 13:08
Úgynevezett botlatóköveket helyeztek el Veszprémben négy, a holokauszt áldozatául esett zsidó család emlékére vasárnap.

A gránit kőlapokat a járda szintjébe süllyesztették – a szó szoros értelmében tehát nem botlik beléjük a járókelő. A felszínükre helyezett rézlapokon azonban felirat emlékeztet rá, kik éltek az adott épületben a holokauszt előtt. A lemezeken az elhurcoltak neve, születési ideje és az elhalálozás időpontja szerepel, a köveket pedig az áldozatok utolsó, szabad akaratukból választott lakóhelyük előtt helyezték el. 

Az emlékezésnek ez a módja nem új Veszprémben: 2018-ban már öt, Veszprémből elhurcolt zsidó család tagjaira hívták fel a figyelmet ilyen kövek elhelyezésével; a névsort most újabb négy családdal egészítették ki. Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnökétől megtudtuk: szerették volna, ha az Európa Kulturális Fővárosa évben méltó módon emlékezhetnek a Veszprém életében fontos szerepet betöltő zsidó családokra is. Egyúttal fontosnak tartja azt is, hogy a jövő generációit figyelmeztessék a gyűlölet és mindenféle kirekesztés veszélyeire. 

Gunter Demnig szobrászművész már több mint százezer botlatókövet helyezett el EurópábanGunter Demnig szobrászművész már több mint százezer botlatókövet helyezett el Európában

A botlóköveket a Kölnben élő Gunter Demnig szobrászművész készítette, aki Európa-szerte helyez el ugyanilyen emlékeztetőket – a közelmúltban, Kölnben rakta le a százezredik darabot.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. tegnap 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. tegnap 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  tegnap 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” tegnap 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.