Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
29°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
29°C

Botlatóköveket helyeztek el a Veszprémből elhurcolt zsidó családok emlékére

2023. július 9. 13:08
Úgynevezett botlatóköveket helyeztek el Veszprémben négy, a holokauszt áldozatául esett zsidó család emlékére vasárnap.

A gránit kőlapokat a járda szintjébe süllyesztették – a szó szoros értelmében tehát nem botlik beléjük a járókelő. A felszínükre helyezett rézlapokon azonban felirat emlékeztet rá, kik éltek az adott épületben a holokauszt előtt. A lemezeken az elhurcoltak neve, születési ideje és az elhalálozás időpontja szerepel, a köveket pedig az áldozatok utolsó, szabad akaratukból választott lakóhelyük előtt helyezték el. 

Az emlékezésnek ez a módja nem új Veszprémben: 2018-ban már öt, Veszprémből elhurcolt zsidó család tagjaira hívták fel a figyelmet ilyen kövek elhelyezésével; a névsort most újabb négy családdal egészítették ki. Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnökétől megtudtuk: szerették volna, ha az Európa Kulturális Fővárosa évben méltó módon emlékezhetnek a Veszprém életében fontos szerepet betöltő zsidó családokra is. Egyúttal fontosnak tartja azt is, hogy a jövő generációit figyelmeztessék a gyűlölet és mindenféle kirekesztés veszélyeire. 

Gunter Demnig szobrászművész már több mint százezer botlatókövet helyezett el EurópábanGunter Demnig szobrászművész már több mint százezer botlatókövet helyezett el Európában

A botlóköveket a Kölnben élő Gunter Demnig szobrászművész készítette, aki Európa-szerte helyez el ugyanilyen emlékeztetőket – a közelmúltban, Kölnben rakta le a százezredik darabot.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.