Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kultúrdiplomaták látogattak Veszprémbe

2023. július 8. 18:29
Megtartották a Liszt Intézetek vezetőinek és kulturális attaséinak kétnapos éves értekezletét, melynek második napján, pénteken a kulturális szakembereket Veszprémbe hozták “tanulmányi kirándulásra”.

A Liszt Intézetek feladata, hogy külföldi nagyvárosokban képviseljék, bemutassák és megismertessék a magyar kultúrát az ott élőkkel. A szakemberek hagyományos éves értekezletén ezúttal Veszprémet is útba ejtették. 

A kultúrdiplomatákat Porga Gyula polgármester köszöntötte péntek délelőtt a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol Mike Friderika programfejlesztési igazgató és Bucz Júlia nemzetközi kapcsolatokért felelős menedzser számoltak be az Európa Kulturális Fővárosa év eredményeiről. 

A résztvevők a nap során megtekintették az Egry József festményeiből összeállított kiállítást a múzeumban, megismerkedtek a várban zajló fejlesztésekkel, a Művészetek Háza aktuális tárlataival, körbejárták a Fotont, este pedig részt vehettek Gustav Mahler VIII. szimfóniájának előadásán a Gyárkertben. 

A Fotonnál Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is üdvözölte az intézetvezetőket. A miniszter elsősorban a térségbeli összefogást emelte ki. Mint rámutatott: Magyarország a kultúra terén a lakosságához és területéhez képest jelentősebb mértékben tud megjelenni Európában, Veszprém térsége pedig különösen alkalmas arra, hogy a kultúrára és a kreatív iparra alapozza gazdaságát. Navracsics úgy gondolja, ez a vidék csak azért nem szerepel előkelőbb helyeken a turisztikai célpontok listáján, mert a potenciális utazók nem ismerik – ezen a téren hárul fontos feladat a kulturális diplomáciára és különösen a Liszt Intézetekre. A miniszter hangsúlyozta: az EKF-régióban most mindenki azon dolgozik, hogy az elért eredményeket 2023 után is fenn tudjuk tartani, az intézetek munkatársai pedig a jövőben is bátran ajánlhassák Veszprémet úticélként, mert az ide érkezők a jövőben is meg fogják találni a számításukat.

A nap végén Csaba Gábor kultúrdiplomáciáért felelős helyettes államtitkár azt a célt tűzte ki az intézetek munkatársai számára, hogy ismertessék meg a magyar kultúra legjavát azon külföldi döntéshozókkal, akik akár politikai, akár gazdasági értelemben befolyásolhatják Magyarország sorsát, hogy a döntések értékeink ismeretében szülessenek.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. ma 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. tegnap 21:41 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. tegnap 16:35 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. tegnap 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.