Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
28°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
28°C

Montenegró, Paraguay és Kamerun a magyar csoportban

2023. július 6. 16:59 // Forrás: MTI
A magyar női kézilabda-válogatott Montenegróval, Paraguayjal és Kamerunnal került azonos csoportba a dán, svéd, norvég közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság csütörtöki sorsolásán.

A göteborgi eseményen elhangzott, hogy a B csoportnak a svédországi Helsingborg ad otthont. A magyarok november 30-án a dél-amerikai, december 2-án az afrikai, december 4-én pedig az európai ellenfelükkel játszanak.    

A 32 csapatos tornán a csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, és magukkal viszik a másik két továbbjutott csapat elleni eredményeiket. A magyar együttes továbbjutás esetén Göteborgban szerepel Svédország, Szenegál, Kína és Horvátország közül a három továbbjutó társaságában. A középdöntő-csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A november 30. és december 17. között sorra kerülő torna lesz a sportág 26. női világbajnoksága, és a 24., amelyen a magyarok is részt vesznek. Legjobb eredményük az 1965-ös aranyérem, a legrosszabb a 2017-es 15. hely. Legutóbb, 2021 decemberében tizedik lett Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese.

A világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat válogatott pedig - amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye - részt vehet a jövő tavaszi selejtezőtornák egyikén.

Golovin az MTVA 40x20 című kézilabda podcastjében úgy fogalmazott, lehetett volna jobb és rosszabb is a sorsolás, bár verhetőnek tűnő ellenfeleket kapott a csapat. Meglátása szerint az utolsó csoportmérkőzésen fog eldőlni az első hely.

Hozzátette, a magyar szövetség illetékeseivel még nem egyeztetett, de biztosan az lesz a cél, hogy a válogatott elérje az egyik olyan helyet, amely olimpiai selejtezőre jogosít.

A kapitány hangsúlyozta, egyelőre elsősorban a csoportmeccsekre kell összpontosítaniuk, de a középdöntő kapcsán megjegyezte, Svédországgal és Horvátországgal is találkoztak a legutóbbi Európa-bajnokságon, és mindkettőtől kikaptak. Könnyíti a dolgukat - ami így sem lesz egyszerű -, hogy ismerik az ellenfeleiket, az afrikai, ázsiai, dél-amerikai csapatokra sokkal nehezebb felkészülni.

"Most még nehéz megmondani, ki milyen formában lesz, például a montenegrói Djurdjina Jaukovic vagy a horvát Camila Micijevic a sérülése után. Mi sem tudjuk magunkról, hiszen mindig vannak kellemetlen meglepetések, de bízunk benne, hogy most nem lesznek" - nyilatkozta.

A magyar válogatott a jövő héten Győrben folytatja a felkészülést.

A csoportbeosztás:

A csoport (Göteborg): Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B csoport (Helsingborg): MAGYARORSZÁG, Montenegró, Paraguay, Kamerun
C csoport (Stavanger): Norvégia, Ausztria, Grönland, Koreai Köztársaság
D csoport (Stavanger): Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E csoport (Herning): Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F csoport (Herning): Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G csoport (Frederikshavn): Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H csoport (Frederikshavn): Hollandia, Kongó, Argentína, Csehország

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.