Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C

Tegyék jobbá a világot, akármekkora is az!

2023. július 4. 9:59
Az első fontos mérföldkőn már túl vannak, az igazán komolyak még csak most jönnek: hétfő délelőtt kézhez kapták diplomáikat a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának frissen végzett hallgatói.

A közkeletű mondás szerint idővel minden kellemetlen emlék kellemessé válik. Ha ez nem is húzható rá minden esetre, az talán igaz, hogy egyszer a számtalan tanulással töltött óra, az izzasztó házi dolgozatok és vizsgák, a pokolba kívánt érthetetlennek tűnő pénzügy tételek is meg tudnak szépülni – még ha most inkább a megkönnyebbülés dominál azokban a fiatalokban, akik immár diplomásokként állnak a nagybetűs élet kapujában. Hiszen az igazi kihívások csak most jönnek, a Gazdaságtudományi Karon oklevelet szerzettek azonban kétségtelenül olyan szakemberek lesznek, akik tájékozottak, nyitottak, érdeklődőek, és akik tanulmányaik során jó sokszor tanúbizonyságot tettek rugalmasságukról és kreativitásukról, így a jövőben is képesek lesznek megugrani a lécet – ahogy arra dr. Molnárné dr. Barna Katalin, a Pannon Egyetem oktatási rektorhelyettese is rávilágított.

Az első évek persze egyszerre kemények és könnyűek lehetnek, mint azt Purnhauser Pál címzetes egyetemi docens, az Avex Ltd. vezérigazgatója is megfogalmazta. Az elején csak dolgozni kell, és az ember hamar rájön, hogy a munka világában józan ésszel a legtöbb dolgot ki lehet találni, meg lehet oldani és megvalósítani, még ha előzetesen nem is szerzett tudást róla. Eljön azonban az idő, amikor a következő szinthez már nem elég az ambíció, az addigi tapasztalat, s ilyenkor előfordulhat, hogy az ember újra az iskolapadban találja magát. Általában ilyenkor alakul át teljesen a tanulásról alkotott képünk, és jövünk rá, hogy amikor az ember azért tanul, hogy meg tudjon oldani problémákat, hogy fejlődjön, hogy a saját maga árnyékát meg tudja ugrani, akkor a korábbi kötelező dolog kívánatossá válik.

S talán még valamire rájövünk: „talán erős kijelentés, de az igazán nagy dolgok sokszor a fájdalomból születnek. Sosem akkor változik az ember, amikor jó neki, és az igazán fontos célokat, a világmegváltó ötleteket is gyakran sok nehézség kíséri.”

De érdemes vállalni a nehézségeket. Ezt mutatja a diplomaosztónak hívott ünnep is: hogy minden egyes bukás után sikerült felállni, és eljutni ehhez az állomáshoz. Nem végállomáshoz, mert ez csak egy mérföldkő, ahol egy pillanatra hátranézünk és kimondjuk, hogy megcsináltuk, de aztán a tekintetünk újra előre vetül, a holnapra, a jövőbe – hangsúlyozta dr. Fehérvölgyi Beáta, a kar dékánja beszédében. A jövőben pedig, a diplomával immár a zsebükben a sok kalandon túl egy fontos feladat is vár a végzettekre: az, hogy tegyék jobbá a világot. Mindegy hogy ki milyen és mekkora világban gondolkozik – lehet az egy család, egy kis közösség, Magyarország, vagy akár az egész világ –, csak őrizzék meg az értékeket, hagyományokat, s adjanak át valami jót ők is a következő nemzedékeknek.

A diplomák mellett egyetemi címeket és díjakat is átadtak a rendezvényen. Pannónia Felsőoktatásáért díjat vehetett át Kovács Balázs Gyula okleveles közgazdász, nemzetközi turisztikai szakértő, , a hazazi turizmus meghatározó szakembere. Kovács Balázs Gyula több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik. Az osztrák és a magyar turisztikai, gazdasági, kulturális és diplomáciai kapcsolatok erősítése mellett a Duna-menti térségben megvalósuló fenntartható kezdeményezések és projektek területén jelentős sikereket mondhat magáénak. A VEB2023 regionális kulturális és turisztikai megbízottjaként közvetíti az Európa Kulturális Fővárosa projekt értékeit az osztrák célközönség felé. Turisztikai szakemberként innovatív, proaktív gondolkodású, széles körű tudását számos platformon - köztük egyetemi előadások, tanácsadás keretében, turisztikai blog és podcast segítségével - keresztül osztja meg aturizmusban érintett döntéshozókkal, köztük a Pannon Egyetem közösségével. 

A Vehir.hu kollégája kapta a Pannon Egyetem Média-díjat

Június 29-én a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar diplomaátadójának keretében adták át a Pannon Egyetem Média-díjat. Az elismerést olyan személyeknek ítéli oda az egyetem szenátusa, akik újságírói tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a felsőoktatási intézmény jó hírnevének öregbítéséhez. Idén a Vehir.hu főszerkesztője, Hajas Bálint vehette át a díjat dr. Gelencsér András rektortól a humán kar diplomaátadó ünnepségén. A laudációban elhangzott, a díjazott maga is a Pannon Egyetem hallgatójaként végzett, majd szakmai pályafutása alatt volt a veszprémi Polgármesteri Hivatal sajtószóvivője, a Méz Rádió stratégiai igazgatója, majd ügyvezetője, több éve pedig a Vehir.hu és a Life&Style magazin főszerkesztői feladatait is ellátja.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben Tizedik alkalommal rendezik meg a BIDF-et, amelynek veszprémi rendezvényét a Pannon Egyetem Humántudományi Kara látja vendégül. A helyszínt idén a Foton biztosítja. 2024. február 2. 14:45 A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban nyílt meg a 75 éves Veszprém egyeteme című kiállítás. 2024. január 24. 21:43 A Pannon Egyetem a világ egyetemeinek első öt százalékában Pannon Egyetem A Pannon Egyetem a világ egyetemeinek első öt százalékában Veszprémben mindenféle probléma nélkül ment végbe az egyetemi modellváltás, de hogy mit jelent ez pontosan, azt már kevesen ismerik mélységében. Erről is beszélgettünk Csillag Zsolttal, az idén 75 éves Pannon Egyetem kancellárjával. Hogyan változott a magyar felsőoktatás az elmúlt évtizedekben, mik voltak akkor és mik ma a kihívások? Hogyan reagált ezekre az intézmény és milyen stratégiája van a jövőre nézve? És egyáltalán, miért lett a Veszprémi Egyetemből Pannon Egyetem, ami ma a nemzetközi rangsorok alapján a világ élvonalába tartozik. 2024. január 23. 22:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.