Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tegyék jobbá a világot, akármekkora is az!

2023. július 4. 9:59
Az első fontos mérföldkőn már túl vannak, az igazán komolyak még csak most jönnek: hétfő délelőtt kézhez kapták diplomáikat a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának frissen végzett hallgatói.

A közkeletű mondás szerint idővel minden kellemetlen emlék kellemessé válik. Ha ez nem is húzható rá minden esetre, az talán igaz, hogy egyszer a számtalan tanulással töltött óra, az izzasztó házi dolgozatok és vizsgák, a pokolba kívánt érthetetlennek tűnő pénzügy tételek is meg tudnak szépülni – még ha most inkább a megkönnyebbülés dominál azokban a fiatalokban, akik immár diplomásokként állnak a nagybetűs élet kapujában. Hiszen az igazi kihívások csak most jönnek, a Gazdaságtudományi Karon oklevelet szerzettek azonban kétségtelenül olyan szakemberek lesznek, akik tájékozottak, nyitottak, érdeklődőek, és akik tanulmányaik során jó sokszor tanúbizonyságot tettek rugalmasságukról és kreativitásukról, így a jövőben is képesek lesznek megugrani a lécet – ahogy arra dr. Molnárné dr. Barna Katalin, a Pannon Egyetem oktatási rektorhelyettese is rávilágított.

Az első évek persze egyszerre kemények és könnyűek lehetnek, mint azt Purnhauser Pál címzetes egyetemi docens, az Avex Ltd. vezérigazgatója is megfogalmazta. Az elején csak dolgozni kell, és az ember hamar rájön, hogy a munka világában józan ésszel a legtöbb dolgot ki lehet találni, meg lehet oldani és megvalósítani, még ha előzetesen nem is szerzett tudást róla. Eljön azonban az idő, amikor a következő szinthez már nem elég az ambíció, az addigi tapasztalat, s ilyenkor előfordulhat, hogy az ember újra az iskolapadban találja magát. Általában ilyenkor alakul át teljesen a tanulásról alkotott képünk, és jövünk rá, hogy amikor az ember azért tanul, hogy meg tudjon oldani problémákat, hogy fejlődjön, hogy a saját maga árnyékát meg tudja ugrani, akkor a korábbi kötelező dolog kívánatossá válik.

S talán még valamire rájövünk: „talán erős kijelentés, de az igazán nagy dolgok sokszor a fájdalomból születnek. Sosem akkor változik az ember, amikor jó neki, és az igazán fontos célokat, a világmegváltó ötleteket is gyakran sok nehézség kíséri.”

De érdemes vállalni a nehézségeket. Ezt mutatja a diplomaosztónak hívott ünnep is: hogy minden egyes bukás után sikerült felállni, és eljutni ehhez az állomáshoz. Nem végállomáshoz, mert ez csak egy mérföldkő, ahol egy pillanatra hátranézünk és kimondjuk, hogy megcsináltuk, de aztán a tekintetünk újra előre vetül, a holnapra, a jövőbe – hangsúlyozta dr. Fehérvölgyi Beáta, a kar dékánja beszédében. A jövőben pedig, a diplomával immár a zsebükben a sok kalandon túl egy fontos feladat is vár a végzettekre: az, hogy tegyék jobbá a világot. Mindegy hogy ki milyen és mekkora világban gondolkozik – lehet az egy család, egy kis közösség, Magyarország, vagy akár az egész világ –, csak őrizzék meg az értékeket, hagyományokat, s adjanak át valami jót ők is a következő nemzedékeknek.

A diplomák mellett egyetemi címeket és díjakat is átadtak a rendezvényen. Pannónia Felsőoktatásáért díjat vehetett át Kovács Balázs Gyula okleveles közgazdász, nemzetközi turisztikai szakértő, , a hazazi turizmus meghatározó szakembere. Kovács Balázs Gyula több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik. Az osztrák és a magyar turisztikai, gazdasági, kulturális és diplomáciai kapcsolatok erősítése mellett a Duna-menti térségben megvalósuló fenntartható kezdeményezések és projektek területén jelentős sikereket mondhat magáénak. A VEB2023 regionális kulturális és turisztikai megbízottjaként közvetíti az Európa Kulturális Fővárosa projekt értékeit az osztrák célközönség felé. Turisztikai szakemberként innovatív, proaktív gondolkodású, széles körű tudását számos platformon - köztük egyetemi előadások, tanácsadás keretében, turisztikai blog és podcast segítségével - keresztül osztja meg aturizmusban érintett döntéshozókkal, köztük a Pannon Egyetem közösségével. 

A Vehir.hu kollégája kapta a Pannon Egyetem Média-díjat

Június 29-én a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar diplomaátadójának keretében adták át a Pannon Egyetem Média-díjat. Az elismerést olyan személyeknek ítéli oda az egyetem szenátusa, akik újságírói tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a felsőoktatási intézmény jó hírnevének öregbítéséhez. Idén a Vehir.hu főszerkesztője, Hajas Bálint vehette át a díjat dr. Gelencsér András rektortól a humán kar diplomaátadó ünnepségén. A laudációban elhangzott, a díjazott maga is a Pannon Egyetem hallgatójaként végzett, majd szakmai pályafutása alatt volt a veszprémi Polgármesteri Hivatal sajtószóvivője, a Méz Rádió stratégiai igazgatója, majd ügyvezetője, több éve pedig a Vehir.hu és a Life&Style magazin főszerkesztői feladatait is ellátja.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.