Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Máramarosi Rita ismét tarolt a tájfutók ifjúsági Európa-bajnokságán

2023. július 2. 11:41
A Veszprémi Honvéd kiválósága, Máramarosi Rita ismét fantasztikus teljesítményt nyújtott: egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szerzett a magyar válogatott tagjaként az ifjúsági Európa-bajnokságon.

Idén a bulgáriai Velingrad adott otthont az ifjúsági tájfutó Eb-nek, ahova a magyar válogatott tagjaként a Veszprémi Honvéd SE három sportolója, Lantai Lili, Máramarosi Rita és Bálint Gergő is elutazhatott.

A nemzetközi versenyen 32 országból 188 lány és 207 fiú indulót neveztek, az európai országok mellett ráadásul Ausztrália és Új-Zéland is képviseltette magát.

Pénteken a rövidtávú versenyt bonyolították le Velingrad belvárosában, a pályákat 60%-ban lakott területen, 40%-ban parkerdőben vezették. A sprint szám – hasonlóan az elmúlt évekhez – kiemelkedő magyar sikereket hozott: Máramarosi Rita (immár zsinórban harmadszor) Eb-bajnoki címet szerzett, és F18-ban Felföldi Tamás szintén a dobogó legfelső fokára állhatott! A VHS másik két tagja is szépen szerepelt, Lantai Lili a 27., Bálint Gergő a 30. helyet szerezte meg a népes mezőnyben.

Máramarosi Rita a dobogó tetején - Fotó: Bálint MónikaMáramarosi Rita a dobogó tetején - Fotó: Bálint Mónika

Szombaton került sor a hosszútávra, ahol a pályák a terep legkeményebb részeit járták be: meredek hegyoldalak, vegyes futhatóság és helyenként sziklák nehezítették a versenyzők dolgát. A hosszú átmenetekben fontos volt a jó útvonalválasztás – ám most csak a rossz és a még rosszabb megoldások közül kellett választani. Rita a kihívások ellenére ismét parádésan szerepelt, a magyarok közül egyedül ő állhatott dobogóra – ezüstéremmel a nyakában. Bálint Gergő kategóriájában a legjobb magyarként 19. lett, a pódiumtól csupán 3 perc választotta el, Lantai Lili pedig a 38 . helyen végzett.

A vasárnapi váltót azonos versenyközponttal, de a terep tisztább részein rendezték, igaz, a szintkülönbségek most sem csökkentek. Rita az N18-as váltó harmadik embereként ismét fantasztikus teljesítményt nyújtott: váltáskor a magyar csapat még a 7. helyen, öt perc távolságra állt a dobogótól, de Rita – a mezőny legerősebb tempóját diktálva – négy csapatot előzött meg, így a hétvége szép zárásaként a bronzérmet is megszerezte. Érdekes, egyben lenyűgöző adat, hogy a hosszútávon győztes finn Eeva Liina Ojanaho előnyéből három percet tudott Rita lefaragni.

Eredményeinek értékét tovább növeli a tény, hogy Rita a tavasz során (még közvetlenül az Eb előtt is) több sérüléssel küzdött, onnan felállva érte el ezeket a sikereket. Most sem dőlhet hátra, hiszen utazik tovább a Romániában rendezendő junior vb-re Nagybányára.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.