Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

A múltban gyökerező identitás jelene és jövője címmel tartottak konferenciát

2023. június 30. 20:01
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara 2023. június 21–24. között interdiszciplináris nemzetközi konferenciát rendezett A múltban gyökerező identitás jelene és jövője címmel Veszprémben, Európa Kulturális Fővárosában.

A konferenciára az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztriából, Belgiumból, Finnországból, Izraelből, Lengyelországból, Magyarországról, Nagy-Britanniából, Németországból, Oroszországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából közel 150 előadó érkezett.

A találkozó az identitás fogalmát, a fenntartható egyéni és közösségi identitások, a nemzeti, európai, kozmopolita és fluid identitás megváltozott formáit, értelmezéseit és művészi megjelenítését járta körül hazai és külföldi előadók részvételével.

A konferencián kiemelt szerephez jutott a fenntarthatóság, a környezetvédelem témaköre is, hiszen a területi identitás mindig szorosan összefügg az ott élő közösségek életével, a táj minőségével. A rendezvény nyitónapján Oláh Miklós társadalomkutató, szociológus, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. Társadalomtudományi Kutatócsoportjának vezetője tartott plenáris előadást Identitásalapú társadalmi terek Magyarországon címmel.

Június 23-án és 24-én Tér és identitás címmel külön szekcióban hangzottak el azok az előadások, amelyekben a közösségek és azok helykötődését vizsgálták, a környezethez illeszkedő rehabilitációt és megújítást tárták fel, vagy éppen alternatív építészeti megoldásokat vázoltak.

Június 23-án Daniel-Tudor Munteanu Another Breach in the Wall, Ágoston-Kostyál Csilla Identity in the framework of sustainability and psychology, majd Szemerey Samu Patterns as identities. Spaces and landscapes of the Balaton Uplands című angol nyelvű előadásait hallgathatta meg az érdeklődő közönség. A kutatások célja, hogy megvizsgálják a fenntarthatóságot elősegítő és akadályozó cselekvés emberi mozgatórugóit, a fenntarthatósággal kapcsolatos kommunikációs üzenetek hatékonyságát, a közösségek, a táj és az épített terek mint a múltat és jövőt összekötő minták dinamikus összeállásának lehetőségeit.

Ezt követően Madarasi-Papp Rita–Lamos Péter 4 hely, Vörös Tamás A veszprémi várnegyed megújítása, Agg Zoltán Veszprémi leszek, míg folyik a vérem..., valamint Smiló Dávid A Jutasi úti lakótelep komplex kulturális és urbanisztikai rehabilitációja címmel tartották meg előadásaikat a Tér és identitás szekcióban. A négy prezentációt a konferenciának helyet adó város, Veszprém kapcsolta össze, illetve az EKF infrastrukturális fejlesztéseinek koncepciójában és megvalósításában elért eredmények.

Wettstein Domonkos Identitáskeresés a Balaton régió építészetében, Szentandrási Dóra MOME Balatorium, Köninger Szilárd Ti is Bazalt Iskola vagytok? és Kovács Vanda Hol tudunk találkozni? Vidéki közösségek és tereik című előadásokban a Balaton-felvidék és régió mint megőrzendő érték és számtalan lehetőség tárháza jelent meg központi motívumként.

A napot izgalmas és konstruktív kerekasztal-beszélgetés zárta az előadókkal.

Június 24-én, a konferencia zárónapján még hat előadással jelentkezett a Tér és identitás szekció: Nagy Márton Régiúj építészet – reflektív tárgyalkotás, Nedeczky Zsolt Identitáskeresés épületek újrahasznosításakor, Fülöp Csenge Alternatív regionális építészet Máramaroson, Biró Enikő Identitásépítés egy székelyföldi futballstadion nyilvános terében, valamint Hosszu Erzsébet Identitás és Hely – A helyidentitás és a helykötődés fejlesztésének gyakorlati lehetőségei egy budapesti hajléktalan szálló esetén keresztül címmel tartották meg prezentációikat.

A szekcióban elhangzott előadásokat Cseh András építész, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának egyetemi docense irányította.

A konferencia a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Fotók: Annus Gábor

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.