Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Profi körülmények közt pumpálhatnak a veszprémiek

2023. július 1. 8:27
Valójában semmi köze nincs a főleg mosdóban végzett tevékenységhez annak, amit a veszprémi BMX-esek az új pályájukon tudnak csinálni ezentúl. De nem csak ők, hanem minden olyan sportoló, akik valamilyen formában gurulnak sportolás közben. Nekik épült meg a pénteken délután hivatalos formában is átadott új pumpapálya a Jutas vitéz kilátó alatti egykori murvabánya területén.

A pumpapálya, vagy angolul pumptrack egy olyan aszfaltozott összefüggő pálya, amin a hullámok és ívelt kanyarok egymást követik, ha pedig a használója megfelelő ritmusban megy végig rajta, vagy azt is mondhatnánk, hogy ütemesen pumpálja a kerékpárt, rollert, vagy bármilyen másik gurulós eszközét, akkor tekerés, vagy hajtás nélkül, csupán lendületek sorozatából végig tud rajta menni.

A pumpapályáknak egyre nagyobb a népszerűsége a világon, titkuk pedig egyszerű: korosztálytól függetlenül bárki tudja nagyjából biztonságosan használni a legegyszerűbb görkorcsolyától a profi BMX-ig.

Veszprémben a Jutas vitéz kilátó alatti területen éppen egy ilyen pálya épült meg, aminek hivatalos átadóját pénteken délután tartották.

A beruházással korábbi cikkünkben már foglalkoztunk mi is, ott leírtuk, hogy egy nagyobb összefogásnak köszönhetően végül a VERGA Erdőgazdasági Zrt. területén épülhetett meg, de helyi sportklubok, az önkormányzat és az EKF is kivette a részét a fejlesztésből, utóbbi finanszírozta a pumpapálya megépítését.

Kapcsolódó cikk
BMX-es zarándokhely épült Veszprémben
Legalábbis az egészen biztos, hogy aki kedveli a kerékpározás extrémebb formáját, ő el fog látogatni a Jutas vitéz kilátó alatti területen kialakított pályára, amit a VERGA Zrt. építetett az Európa Kulturális Főváros program támogatásával.

Az átadón jelen volt Porga Gyula polgármester is, ő az új sportpálya hiánypótló jellegét emelte ki. A városvezető úgy fogalmazott, Veszprém sikereinek a kulcsa az, ha minden közösség megkapja azt az infrastrukturális hátteret, amire leginkább szükségük van, így gurulós sportolók is.

A pumpapályát a Veszprémi Egyetemi Sport Club fogja majd fenntartani, az ő részükről Edvy László, elnök beszélt az eseményen. Ő kiemelte, hogy az ilyen pálya annyi élményt és izgalmat tud nyújtani a fiataloknak, ami vetekszik, de talán le is hagyja az elektronikus kütyük népszerűségét, ami mindenképpen előnyös. A VESC részéről pedig biztosított mindenkit, hogy gondosan figyelnek majd a pályára és gondozzák azt.

A gumi- és féknyomok egyébként már látszódtak rajta, tehát a veszprémi sportolók felfedezték már maguknak, ami azon kívül, hogy profi körülményeket biztosít nekik, a fiataloknak kiválóan fejleszti a mozgáskoordinációját. Erről már Varga Dávid beszélt a Varga Dekor részéről, ők voltak a kivitelezői a pályának. Hozzátette, hogy gyakorlatilag mindegy, hogy milyen eszközzel használják a pályát, lényeg, hogy guruljon, tehát kerékpárral, gördeszkával, görkorcsolyával, rollerrel is fel lehet hajtani rá.

A pumpapályának otthont adó területen a VERGA Zrt. korábban már kialakított egy fedett pihenőhelyet és egy játszóteret is a gyermekeknek, továbbá számos facsemetét ültettek el ugyanitt. Ugron Ákos, az erdőgazdasági vállalat vezérigazgatója méltatta a mostani együttműködést, valamint hozzátette, a volt murvabánya területén terveik szerint még nem értek véget a fejlesztések, de ehhez várják az emberek ötletét is, hogy mit látnának szívesen ott.

A pályát természetesen bárki szabadon és ingyenesen használhatja a jövőben.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.