Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szabadidősportos eseménnyel ünnepelték itthon az Olimpia Napját

2023. június 23. 14:53 // Forrás: MTI
Az Olimpia Napja alkalmából Mozdulj! elnevezéssel a Városligetben megtartott egész napos szabadidősport-eseményt rendezett pénteken a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), hogy ezzel is mozgásra inspirálja az embereket.

 A rendezvényt Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, aki beszédében emlékeztetett rá, hogy 1894-ben a párizsi Sorbonne Egyetemen ezen a napon alakult meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, és minden évben erre emlékeznek az Olimpia Napjával. A kétszeres olimpiai bajnok hozzátette: Pierre de Coubertin már akkor azzal indokolta a NOB megalapítását, hogy "tenni kellene valamit, mert a fiatalok nagyon ellustultak". Schmitt szerint ez a megállapítás sajnos most is igaz, mert a magyar felnőttek 50 százaléka semmit nem tesz az egészsége megőrzéséért, a fiataloknak pedig közel a fele nem veszi a fáradságot, hogy rendszeresen mozogjon.  

"Nem igaz, hogy nincs naponta legalább 30 percetek arra, hogy törődjetek a testetek fejlesztésével és ezáltal a lelketek erősítésével" - fordult a fiatalokhoz. "Mozgás nélkül lehet élni, de egészséges, jókedvű és önbizalommal teli életet csak rendszeres mozgással" - jelentette ki Schmitt Pál, majd zárásként mindenkit aktívabb életre biztatott.

Fotó: Szabó-Jilek Ádám - mob.huFotó: Szabó-Jilek Ádám - mob.hu

Deutsch Tamás, a MOB alelnöke felidézte, hogy Magyarország eddig csaknem 190 aranyérmet nyert az újkori olimpiákon, és bár területi összehasonlításban csak a 109., a gazdasági teljesítményét tekintve az 57., az olimpiai eredményességben viszont a 13. helyezett a világon.

Az esemény különlegessége volt, hogy azt az idén jó néhány olimpiai bajnok is megtisztelte jelenlétével, például Gyurta Dániel, Kiss Gergely, Szécsi Zoltán, Szász-Kovács Emese, Storcz Botond, Wladár Sándor, Szabó Gabriella és Sike András. Közülük többen maguk is sportoltak a Városligetben, ahol a párizsi olimpia jegyében egy 2024 méteres futással kezdődött a program, de lehetett focizni, kosárlabdázni, teqballozni, tollaslabdázni, asztaliteniszezni és sakkozni, az extrém sport kedvelői pedig a falmászást, a gördeszkázást, vagy a street workoutot is kipróbálhatták.

A nevezők Olympic Day feliratú pólót, valamint a részvételt igazoló oklevelet kaptak ajándékba, míg a győztesek kupával gazdagodtak. A nagyobb gyerekek labdajátékos programokban, míg a kisebbek olimpiával kapcsolatos vetélkedőn vehettek részt.

A NOB 1948 januárjában hagyta jóvá az Olimpia Napja ötletét, amely a szervezet megszületéséről emlékezik meg, és az olimpiai mozgalom egyfajta "születésnapja" is egyben. Az Olimpia Napja rendezésének ténye 1978-ban az Olimpiai Chartába is bekerült.

vehir.hu
további cikkek
Fotóriport az idei Gyulaffy-futóversenyről Gyulaffy László Általános Iskola Fotóriport az idei Gyulaffy-futóversenyről A rátóti Gyulaffy László Német Nemzetiségi Általános Iskola az elmúlt hétvégén rendezte meg hagyományos futóversenyét. Az izgalmas megmérettetésen a gyermekek szüleikkel, tanáraikkal karöltve teljesítették a több mint 1 kilométeres távot – FOTÓRIPORT. 2024. június 17. 11:30 Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői szabadidősport Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői Több mint tízezer résztvevőre számítanak a szervezők a Balaton-átúszáson, amelyre a tervek szerint július 20-án kerül sor. 2024. június 12. 8:12 Balaton-átevezés július 27-én hetedszer szabadidősport Balaton-átevezés július 27-én hetedszer Július 27-én rendezik meg a hetedik Hervis Balaton-átevezést, amelynek résztvevői kajakkal, kenuval, SUP-pal vagy sárkányhajóval is teljesíthetik a Zamárdi-Tihany-Zamárdi nyolc kilométeres útvonalat. 2024. június 4. 13:32 Ultrabalaton: több mint 25 ezer résztvevő, rekordösszeg karitatív célokra szabadidősport Ultrabalaton: több mint 25 ezer résztvevő, rekordösszeg karitatív célokra Egyéniben magyar győzelmek születtek a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon, amelyen több mint 25 ezer résztvevőt regisztráltak és rekordösszeg, majdnem 23 millió forint gyűlt össze karitatív célokra. 2024. május 5. 20:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.