Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Milyen IT szakmákkal lehet gyorsan elhelyezkedni?

2023. június 23. 10:22

Akár tetszik nekünk, akár nem, azt el kell ismernünk, hogy a mai modern világunk lassan minden területe informatikai alapokon áll. Mindenhol és mindenkor használjuk az informatikai rendszereket, ehhez pedig természetesen szakemberekre is szükség van. 

Kevés a szakember

Az IT szektorban azonban hatalmas a munkaerőhiány, kevés a szakmabeli, legalábbis bizonyos részterületeken belül. Folyamatosan indítanak képzéseket a pozíciók lefedésének biztosítása érdekében, úgyhogy ha érdekel minket ez a világ és van hozzá érzékünk is, akkor érdemes megtanulni a szakmát. 

A programozó, szoftverfejlesztő, szoftvertesztelő és a webfejlesztő szakemberek nagyon kelendőek, ráadásul ezek az IT-szakmák Veszprémben is rendkívül keresettek! A VeszpremAllas.hu portálra folyamatosan kerülnek fel álláshirdetések ezekhez a területekhez kapcsolódóan, érdemes rendszeresen átböngészni a kínálatot. 

Milyen kompetenciákra, készségekre van szükség egy informatikai állás betöltéséhez?

Természetesen a szoftverek és a programozási nyelvek ismerete alapfeltétel egy IT-szakembernek, de ezeken kívül is számos dolog van, amiben ki kell emelkednie. A munkatársakkal, a partnerekkel és az ügyfelekkel való hatékony és gördülékeny együttműködés nyilvánvalóan az informatika világában is elengedhetetlen, akárcsak bármely más területen. Úgyhogy a jó kommunikációs készség itt is előnyös, ha van, mert ez segíti a csapatmunkát is. 

Az analitikus gondolkodásmód az informatikai munkakörökben nélkülözhetetlen, hiszen rendszerben kell gondolkodni, helyzeteket kell elemezni, és logikus, innovatív megoldásokat kell találni a felmerülő problémákra. 

A technológia gyorsan fejlődik, egy informatikai szakember nem hagyhatja abba a tanulást, hiszen folyamatosan újításokkal, új rendszerekkel, megoldásokkal találja szemben magát. Muszáj tartani az ütemet, különben komoly hátrányokkal kell számolnia a konkurenciával szemben is. 

Meg kell említenünk még az időbeosztás, az időgazdálkodás fontosságát, hiszen gyakran határidőre kell elvégezni a feladatokat, így nem mindegy, hogy valaki mennyire tud jól bánni a munkaidejével. Ez természetesen lefedi a szervezőkészséget is, hiszen szervezés kérdése minden. Ha jól osztjuk be az időnket, akkor hatékonyabban és gyorsabban lehet a végcélokhoz érni. 

Milyen informatikai képzések vannak Veszprémben?

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán sok különböző informatikai képesítést lehet szerezni, akár mesterszakos diplomát is. Bizonyos képzéseket levelező rendszerben is el lehet végezni, ami jó hír azok számára, akik már főállásban dolgoznak, de szeretnének felsőfokú végzettséget szerezni valamely keresett informatikai területen.

Nem kell feltétlenül diploma minden szakterülethez, sok szakmához elég egy OKJ-s tanfolyam elvégzése is. Ezeket manapság akár online keretek között is meg lehet oldani, lévén, hogy milyen területről van szó, ez nem lehet probléma. Ha szeretnénk egy új szakmát, egy izgalmas, kihívásokkal teli munkakört, akkor soha nem késő elkezdeni tanulni. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.